Facebook Twitter Email

Calitățile puternice de stimulare a sistemului imunitar, cu acțiune tonică generală, au făcut ca napul să fie recomandat pentru prevenirea a numeroase boli încă din antichitate.

Napul (Helianthus tuberosus) este o plantă erbacee perenă, nativă din câmpiile nord-americane, potrivit www.botanical.com. Pe la mijlocul anilor 1600 a devenit o legumă foarte cunoscută și în Europa fiind folosită atât pentru consumul uman, cât și ca hrană pentru animale. La noi crește în zonele submontane. Planta nu este pretențioasă, fiind rezistă și la frig.

De la napi se utilizează în special rădăcinile îngroșate, uneori și frunzele. Conțin peste 80% apă, sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier, vitaminele A, B1, B2, C, zinc, mangan, siliciu, aminoacizi și albumine.

Napul poate fi copt, fiert sau umplut. Din el se coc budinci și se prepară tocane, dar este potrivit și pentru salate. Se păstrează în frigider maxim șapte zile, iar frunzele sale, bogate în fier, cupru și beta-caroten se pot prepara la fel ca spanacul. Napul preparat corect este foarte gustos.

În medicina populară este recomandat pentru afecțiunile respiratorii în bronșite, tuse, angine. Siropul de nap este cunoscut drept un adevărat medicament împotriva guturaiului și a durerilor în gât, cu acțiune expectorantă.

Napul este eficient în vindecarea afecțiunilor sistemului cardio-vascular, deoarece preparatele din flori, frunze și tulpini ajută la curățarea sângelui și scad tensiunea arterială. Are mai multe proprietăți pozitive pentru scăderea colesterolului, care, la rândul său, previne ateroscleroza.

Magneziu, conținut într-o cantitate mare, ajută organismul să acumuleze și să absoarbă calciu. Napii conțin chiar și un antibiotic care încetinește dezvoltarea unor ciuperci, inclusiv și a celor periculoase pentru organismul uman. Napul ameliorează simptomele de astm, îmbunătățește somnul și calmează inima. Un decoct de rădăcini de napi îmbunătățește somnul, are un efect laxativ, ajută celor suferinzi de astm și bronșită.

Sărurile minerale și uleiurile esențiale conținute în napi pot servi ca un complex universal care reglementează sănătatea. Această legumă rădăcinoasă vindecă rănile, are un efect diuretic, anti-inflamatorii, antiseptic și analgezic.

Conținutul, bogat în vitamina C, face din napi un leac excelent contra tumorilor. Napul activează funcționarea ficatului și secreția bilei, care previne formarea calculilor biliari.

Napii au proprietăți maturative, putându-se folosi pentru furuncule și abcese. Aplicațiile cu preparate pe bază de napi se recomandă în degerături și pentru completarea tratamentului gutei, potrivitwww.sfatmedical.ro. Proprietățile diuretice, la care se adaugă cele de dizolvant uric, fac napii utili nu numai în cistite și litiază urică, ci și în gută.

Bulbii conțin o cantitate mare de fier, fapt pentru care sunt recomandați persoanelor cu anemie.

În cazul diabeticilor, dacă sunt consumați cu regularitate de persoanele bolnave, nivelul zahărului în sânge se stabilizează și funcționarea pancreasului se îmbunătățește. Consumul de napi diminuează și riscul apariției obezității.

AGERPRES/ (Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva