Facebook Twitter Email

O nouă ediție a Marșului național “Avram Iancu”, organizat de scriitorul Laurian Stănchescu, va începe marți dimineața în satul Vidra, din județul Alba, de la casa în care s-a născut eroul moților din Apuseni, urmând să se încheie sâmbătă în cimitirul de la Țebea, la capătul a 100 de kilometri ce vor fi parcurși pe jos de către cei care se vor alătura acestei acțiuni.

Evenimentul va fi precedat luni seara de un priveghi de noapte ce va avea loc la casa lui Avram Iancu din Vidra, după care, marți dimineața, grupul condus de poetul român va pleca spre orașul Câmpeni, pentru ca în zilele următoare să treacă prin localitățile Abrud, Mihăileni, Crișcior, Brad și Țebea.

‘Vom străbate aproape 100 de kilometri până la Țebea. În toate locurile unde sunt statuile Iancului îl vom celebra, vom aprinde lumânări, vom face de gardă, iar în toate bisericile pe care le vom întâlni în cale vor fi oficiate slujbe pentru sufletul lui Avram Iancu. Grupul va ajunge sâmbătă după amiază la Țebea și acolo vom face de gardă, un priveghi pentru Avram Iancu, până duminică dimineața’, a declarat luni, la Deva, poetul Laurian Stănchescu.

În imagine: Poetul Laurian Stănchescu

El a menționat că va străbate desculț cei 100 de kilometri dintre Vidra și Țebea, în semn de omagiu față de personalitatea lui Avram Iancu, apreciat ca ‘una dintre marile conștiințe naționale’.

‘Fără Avram Iancu, astăzi Transilvania n-ar mai fi făcut parte din spiritualitatea și din istoria românească. Avram Iancu a fost cel care a despărțit neantul de lucrurile care s-au întâmplat în istoria noastră. El a dat la o parte neantul de pe existența națiuni române și a scos la iveală această strălucire umană care este România și românismul’, a spus Stănchescu.

Participarea la Marșul național ‘Avram Iancu’ este liberă, la edițiile trecute alăturându-se acestei acțiuni mai multe personalități culturale, dar și oameni simpli care trăiesc în localitățile situate pe traseul anunțat de organizatori.

‘Avram Iancu este unul dintre simbolurile cele mai puternice ale rezistenței împotriva disoluției valorilor identitare. Cred că fără Avram Iancu nu am mai vorbi de o Transilvanie românească, chiar dacă ea, în esență, ar mai rămâne’, a afirmat jurnalistul și scriitorul Miron Manega, unul dintre cei care vor porni în marș alături de Laurian Stănchescu.

Marșul național ‘Avram Iancu’ se află la ediția a cincea și precede Serbările Naționale de la Țebea, organizate anual în memoria eroului moților, în cea de-a doua duminică din septembrie.

AGERPRES/(A, AS — autor: Sorin Blada, editor: Mihai Simionescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva