Facebook Twitter Email

Vâlcea este un județ unde poți întâlni majoritatea formelor de relief, de la înălțimi de peste 2000 de metri, în Masivul Parâng, până la lunca Oltului, care colectează de la nord la sud toate râurile care izvorăsc din Munții Lotrului, Căpățânii, Cozia, Buila, Vânturarița.

Aceste râuri, pe traseul lor montan, creează chei spectaculoase, canioane, lacuri, cascade, peșteri, oferind turiștilor care aleg să petreacă vacanțele în județul Vâlcea trasee și peisaje inedite, locuri de campare, versanți pentru alipinism amator, peșteri verticale ori orizontale, un complex geografic care situează județul Vâlcea printre primele zone ale României ca destinații turistice de excelență.

Un astfel de loc, mai puțin cunoscut dar unic prin fenomenul carstic, se află la 25 de kilometri de Râmnicu Vâlcea, în cheile râului Lotrișor, în imediata apropierea a defileului Oltului, la Cozia.

Astfel, turistul care alege să facă o drumeție pe Valea Oltului, după ce părăsește zona Mănăstirilor Cozia și Turnu și intră în defileu, va avea o surpriză la doar 7 kilometri distanță. Imediat după ce traversează viaductul Cârligu Mic și un pod paralel cu versanții Munților Lotrului, lung de 800 de metri, în punctul Lotrișor, el va găsi un indicator al Parcului Național Cozia arată o abatere în stânga, spre Cascada Lotrișor.

“Cheile Lotrișorului sunt de departe unele dintre cele mai spectaculoase din județul Vâlcea și care, prin grija Parcului Național, au conservat o vegetație și o faună aproape virgină. Râul de munte a tăiat efectiv acest granit în drumul său spre Olt. Lotrișorul nu este un râu mare, dar atunci când plouă, debitul său are o anvergură care antrenează cu el toate grohotișurile, are o viteză năucitoare și a dăltuit o adevărată dantelărie în pereții aproape verticali ai muntelui. Avem de a face cu un canion în toată regula, distanța dintre pereți, în anumite zone, nu depășește 5 metri și asta pe o înălțime uriașă. Pe aceste creste capra neagră și râsul pot fi des întâlnite”, spune profesorul de biologie Gheorghe Ploaie.

Sunt cinci kilometri de mers prin acest canion al Lotrișorului, pe un drum îngust de munte, amenajat de administratorii Parcului Național Cozia, pe un drum care oferă turiștilor priveliștea dantelăriei săpate în munte, mici peșteri, dispunerea geologică a straturilor de sedimentare dar și vechi albii ale râului care au modelat versanții.

După parcurgerea celor cinci kilometrii de chei, un zgomot din ce în ce mai profund își face simțită prezența iar după ultima curbă, apare pe malul stâng, pe versantul abrupt o cascadă uriașă de peste 50 de metri, de unde apele Lotrișorului se aruncă cu o viteză năucitoare, dislocând bucăți mari de rocă. Această prăbușire a apelor de la înălțimea muntelui produce un iureș care acoperă orice alt zgomot.

“Este un vuiet continuu dar care nu se datorează doar înălțimii cascadei ci și altui fenomen”, spune prof. Ploaie.

Drumul cotește prin două curbe, unde poate fi văzută urma vechii albii a râului, iar în spatele a doi colți de stâncă se află de fapt… minunea.

“În anii 70, din câte știu, râul avea două ramuri, una mare, care continua drumul pe aici, pe lângă versanți, și un mic braț care străpungea muntele. S-a luat o decizie extrem de importantă. Pe vechea albie, atunci când ploua, tot drumul era blocat, nu se putea urca spre păduri, spre stâne, era închis complet. Și atunci s-au gândit autoritățile că cea mai bună soluție este devierea apei”, spune Ploaie.

Astfel, a fost străpuns muntele orizontal, pe o lungime de 30 de metri, printr-un tunel înalt de 3 metri și lat tot de 3 metri, care să anuleze complet albia veche și tot râul Lotrișor să fie ghidat pe acest traseu.

Accesul spre tunel se face din spatele a două stânci, prin coborârea pe trepte improvizate, cinci metri adâncime. Aici se pot vedea micile cascade din amonte și apoi panorama tunelului săpat în stânca muntelui. Un tunel prin care râul trece șerpuind și, după ce ajunge la margine, cade în cascada de 50 de metri înălțime. Astfel, este singura cascadă din România ale cărei ape trec, înainte de a se prăbuși, printr-un tunel.

“Este un fenomen unic în țara noastră, un exemplu în care se vede cât de armonios a lucrat omul și natura în tandem, oferind un autentic spectacol de neregăsit în alte părți din țară. Complexul acesta de cascadă plus tunel de apă este o imagine de neuitat și, prin continuarea cu canionul, spun faptul Vâlcea are multe de oferit iubitorilor muntelui”, a adăugat profesorul Gheorghe Ploaie.

Cascada și tunelul Lotrișor sunt declarate arii protejate, situate în Parcul Național Cozia.

Cascada Lotrișor nu este singura din zonă, în Parcul Național Cozia mai există una spectaculoasă, de această dată în stânga râului Olt, în Munții Coziei. Este vorba de Cascada Păușa înaltă de peste 10 metri, în apropierea Mănăstirii Stânișoara.

De altfel, Parcul Național Cozia este considerat unicat în România prin varietatea faunei și a vegetației. Pe versantul de sud, unde se resimt influențele submediteraneene, există o specie de gorun care crește până la 1000 de metri altitudine. Totodată, aici trăiesc ambele specii de vipere dar și scorpionul carpatic.

AGERPRES/(AS-autor: Liviu Popescu, editor: Diana Dumitru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva