Facebook Twitter Email

Republica Uzbekistan, țară cu o suprafață de 447.400 km pătrați și o populație de 29.324.920 de locuitori potrivit worldpopulationreview.com, sărbătorește ziua națională la 1 septembrie, data la care statul și-a declarat independența (1991).

Captură foto: YouTube

Situat în Asia Centrală, statul se învecinează cu Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Afganistan și Turkmenistan. Capitala statului este la Tașkent. Alte orașe importante: Samarkand, Namangan, Andijan, Nukus, Buhara.

Captură foto: YouTube

În cursul primului mileniu, sunt consemnate numeroase forme de statalitate pe teritoriul actual al Uzbekistanului. După expansiunea mongolă, ia naștere pe acest teritoriu Hanatul Kâpceak, care, în secolul al XIV-lea, se convertește la Islam, potrivit informațiilor MAE. Conducătorul acelei perioade, Uzbek, va da și numele noii națiuni. La începutul secolului al XIX-lea, acest spațiu a fost dominat de trei hanate: Buhara, Hiva și Kokand. Între 1717 și 1839, expansiunea imperiului țarist a presupus expediții rusești de cucerire a teritoriilor Asiei Centrale, locuite de uzbeci.

În urma revoluției din 1917, uzbecii au fost încorporați în Turkestanul Rus. La Tașkent puterea a fost preluată de Comitetul din Turkestan al guvernului provizoriu și, mai apoi, de Sovietul deputaților, muncitorilor, soldaților și țăranilor, în care uzbecii, ca și alți musulmani, nu jucau niciun rol. În decembrie 1917, la Kokand, musulmanii convoacă Congresul național și constituie, sub conducerea lui Mustafa Sokaev, un guvern propriu. În februarie 1918, acest guvern este suprimat de forțele militare ruse trimise din Tașkent.

Republica Uzbekistan și-a declarat suveranitatea la 20 iunie 1990, însă, în martie 1991, 98% din electorat a votat, la referendumul unional, pentru menținerea URSS. În urma eșecului puciului de la Moscova, din august 1991, 98,2% din electorat a votat pentru independență. La 29 august 1991, au avut loc și alegeri prezidențiale, câștigate de Islam Karimov. Independența de stat a fost proclamată la 1 septembrie 1991, iar la 8 decembrie 1992, a fost adoptată Constituția Republicii Uzbekistan.

Tașkent este un important centru economic și cultural, găzduind numeroase muzee, instituții de artă și învățământ superior, teatre și monumente de arhitectură. Orașul este caracterizat printr-o diversitate arhitecturală, clădiri impunătoare moderne amestecate cu moschee vechi și case tradiționale.

Centrul istoric Tașkent a păstrat însă atmosfera Asiei Centrale vechi. Aici regăsim case din lut cu curți umbrite, străduțe înguste și întortocheate, multe moschei. Dintre obiectivele turistice amintim: Muzeul Național de Istorie, Palatul Romanov, Mausoleul Kaldyrgach-bly, Bazarul Chorsu, Monumentul Curajului, Turnul TV, Piața Independenței, Palatul Prieteniei Popoarelor, Monumentul lui Yunus Khan, Statuia lui Timur Lenk.

AGERPRES/(Documentare — Suzana Cristache Drăgan, editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva