Facebook Twitter Email

Malaysia, cu o suprafață de 329.750 km pătrați și o populație de 29,334 milioane de locuitori (2014), potrivit mae.ro, sărbătorește la 31 august ziua națională, aniversând declararea independenței din 1957.

Captură foto: YouTube

Este situată în Asia de Sud-Est și are vecini Oceanul Pacific (Marea Chinei de Sud), Brunei, Indonezia, Singapore, Oceanul Indian (strâmtoarea Malacca).

Captură foto: YouTube

Istoria țării spune că prezența negustorilor chinezi și indieni în regiune, începând din secolul I, a adus influențe hinduiste și budiste asupra regatelor malay sau a celor înrudite cultural (Langkasuka, Srivijaya etc.). În primele decenii din secolul al XIV-lea, începe convertirea populației la islam. În cursul secolului al XV-lea, centrul de putere s-a mutat de pe litoralul de est al insulei Sumatra în Malaya (Malaysia peninsulară), unde se înființează sultanatul Malacca (Melaka). Potrivit tratatului dintre Anglia și Olanda, din 1824, Marea Britanie a preluat controlul în peninsula Malaya și Singapore, teritorii reunite sub numele de Colonia Așezărilor Strâmtorilor.

“Organizația Națională Unită Malaysiană” (United Malay National Organization — UMNO) a participat la primele alegeri (1955) pentru Consiliul Legislativ Federal, în alianță cu partidul minorității chineze (ACM) și partidul minorității indiene (CIM), potrivit datelor mae.ro. Alegerile au fost câștigate de coaliția UMNO-ACM-CIM cu o majoritate covârșitoare. A fost promulgată o nouă constituție, iar guvernul format a proclamat, în 1957, independența statului malaysian. Cel dintâi prim-ministru a fost președintele UMNO, Tunku Abdul Rahman. În 1963 au fost incluse în cadrul federației fosta colonie Singapore și teritoriile sub protectorat Sabah și Sarawak. Datorită disensiunilor dintre guvernul central și guvernul local din Singapore, acest teritoriu s-a desprins din federație și s-a proclamat stat independent în 1965.

Malaysia se bucură de un mozaic interesant de culturi și populații indigene și uimește turiștii cu plajele sale minunate, apele de culoarea turcoazului și viața subacvatică exotică, siturile istorice și numeroase obiective turistice precum și o pădure bogată în vegetație luxuriantă. De asemenea, se mândrește cu o bucătărie exotică și festivaluri multicolore și resorturi luxoase răspândite pe toată suprafața țării, potrivit globi.ro.

Captură foto: YouTube

Kuala Lumpur, cu o populație de 1,67 milioane de locuitori (2014), potrivit worldpopulationreview.com, este amfitrionul celor mai înalte turnuri gemene din lume, Petronas. Printre atracțiile turistice se numără parcurile și monumentele, sanctuarul elefanților Kuala Gandah, o multitudine de insule, cele mai populare fiind Langkawi, Pangkor și Penang.

Langkawi este cea mai cunoscută destinație, formând un arhipelag format din 99 de insule cu decoruri naturale deosebite, ape oceanice de un verde ca smaraldul, coline calcaroase, un interior păduros luxuriant plin de o bogată floră și faună. Plajele regăsite aici sunt cele mai frumoase din zonă și includ renumita Pantai Cenang, înconjurată de palmieri de cocos precum și Tanjung Rhu, o plajă cunoscută și sub numele de Plaja Casuarină cu ape cristaline și nisip ca pulberea fină.

Insula Pangkor sau Pulao Pangkor, un adevărat paradis, atrăgând turiștii prin frumusețea sa fermecătoare, plajele aurii, junglele virgine, golfurile liniștite și satele pescărești autentice.

Penang, cunoscut în trecut și sub numele de Pulau Pinang sau Insula Betel Nut, este una dintre frumoasele insule ale țării. Supranumită Perla Orientului, Penang este deosebită în special datorită liniei fabuloase de coastă, plajelor maiestuoase și bogatei istorii multiculturale.

AGERPRES/(Documentare — Suzana Cristache Drăgan, editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva