Facebook Twitter Email

Republica Kârgâză, cu o suprafață de 199.900 km pătrați și o populație de 5,62 milioane de locuitori (2014), potrivit worldpopulationreview.com., sărbătorește ziua națională la 31 august, dată care marchează aniversarea proclamării independenței – 1991.

Captură foto: YouTube

Este situată în Asia Centrală și are ca vecini Uzbekistan, Kazahstan, China, Tadjikistan.

Dominată de munți impunători și bogată în frumuseți naturale, țara se mândrește cu câțiva dintre cei mai înalți munți ai lumii, cu 23 de vârfuri ce depășesc 6.000 de metri și este deseori numită “Elveția Asiei Centrale”, potrivit globi.ro. Provocarea de a urca acești giganți ai naturii a fost întotdeauna cea mai mare atracție pentru turiști. Parcul Național Ala Archa cuprinde aproximativ 20 de ghețari și 50 de vârfuri montane notabile și oferă zeci de trasee pentru drumeții, posibilități de cățărări, navigație, schi, înot sau practicarea echitației.

Captură foto: YouTube

Kârgâzii sunt în mod tradițional fermieri nomazi, originari din Siberia și sosiți pe aceste meleaguri în secolul al XIII-lea. Tradițiile lor nomade continuă și astăzi, sub forma familiilor însoțite de turmele de oi, iaci și cai, ce urcă pe pajiștile alpine în timpul verii și locuiesc în faimoasele iurte. Călăritul este parte integrantă a culturii kârgâze, cu numeroase festivități și jocuri concentrate în jurul acestei activități.

Captură foto: YouTube

Capitala și orașele importante sunt Bișkek (capitala), Oș, Ciolpon Ata, Karakol.

Între bogățiile splendide cu care se poate mândri se numără capitala Bișkek, considerată una dintre cele mai verzi capitale ale lumii, datorită abundenței de arbori și parcuri. Pe strada principală — Ulitsa Sovietskaya — se află Opera, Biblioteca Publică Chernyshevsky și Muzeul de Artă de Stat. Alte atracții includ Muzeul de Istorie din Piața Veche (Stary Ploshad), Muzeul Lenin, Muzeul Zoologic și Teatrul de Dramă Kârgâz, potrivit turistik.ro.

La mai puțin de o oră de Bișkek se află Rezervația Naturală Ala-Archa, care oferă un peisaj spectaculos.

AGERPRES/(Documentare — Suzana Cristache Drăgan, editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva