Facebook Twitter Email

Înființat în urmă cu un an, clubul de triatlon Aqua Vita Delta din Tulcea și-a adjudecat deja zeci de medalii, sportivii primului club de profil din județ urmând să defileze vineri seara, alături de campioni olimpici, pe străzile municipiului Tulcea, în parada de deschidere a celei de-a V-a ediții a Rowmania Fest.

În vârstă de 48 de ani și legat profesional de înot, Marcel Ivanov a descoperit triatlonul la cea de-a IV-a ediție a Rowmania Fest, alături de alți doi prieteni. Împreună au format echipa ‘Leii Deltei’, iar la finalul ștafetei pentru amatori a competiției Delta Rowmania Triathlon nu a contat că nu au câștigat niciun premiu.

“Pentru noi cel mai important este că am descoperit acest sport. Este mai mult decât fiecare sport în parte. Înoți, ieși din apă contratimp, ajungi în zona de tranzit unde contracronometru trebuie să lași costumul și să-ți iei bicicleta și mergi mai departe. Este un sport care te disciplinează de trei ori, în care înveți să te autodepășești în permanență și lupți cu tine pe parcursul întregii competiții, indiferent de condiții, că ești în apă sau pe uscat”, a declarat, pentru AGERPRES, Marcel Ivanov.

A urmat cursurile de anntrenorat, iar cei peste 100 de participanți la cursurile de înot pe care le susține de aproape trei ani la bazinul din oraș au constituit baza de selecție pentru clubul de triatlon Aqua Vita Delta.

“Până acum, sportivii noștri au câștigat câteva zeci de medalii, dar întotdeauna este loc de mai bine. La Delta Rowmania Triathlon, vom participa cu toți cei 19 membri ai clubului de profil”, a afirmat Ivanov.

Delta Rowmania Triathlon, competiție sportivă organizată în cadrul Rowmania Fest, a fost o probă chiar și pentru unele familii ai căror copii fac parte acum primul club de triatlon din Tulcea.

“Acum doi ani, am participat în familie la triatlonul de la Tulcea. Soțul a înotat și a alergat pe bicicletă alături de fiul meu, Ștefan, apoi am alergat peste 2 kilometri lângă Ștefan. Pentru mine a fost un chin, fiindcă nu aveam experiență, dar nu am renunțat și am ajuns la finish. Nu am cuvinte să descriu senzația de la final. Este unică. Atunci am participat și din teamă, dar și din curiozitate. În plus, întotdeauna am fost de părere că părinții trebuie să fie un exemplu pentru copii”, a declarat Anca Simion.

Fiul ei, Ștefan Simion, a fost anul acesta vicecampion național la triatlon, la vârsta de 10 ani.

“Cea mai grea mi se pare ultima probă, alergatul, fiindcă nu prea alerg. Cel mai mult îmi place înotul, pentru că înot de mai mult timp. Am participat și la concursuri naționale de înot, dar este greu, pentru că nu prea avem experiență. Cel mai ușor la concursul de înot a fost că aveam doar o lungime de bazin de făcut. E greu să fiu pe al doilea loc”, a spus Ștefan Simion.

Cel mai titrat sportiv al clubului, Neculai Matei, campion național la categoria de vârstă 9 ani, a afirmat că cel mai dificil la triatlon este înotul, din cauza aglomerației de la start în timpul căreia concurenții se lovesc unii pe alții.

“Cel mai ușor la triatlon mi se pare să alerg, pentru că îmi place și sunt obișnuit. Părinții m-au îndrumat spre sport. Tata a făcut box. Când voi fi mare, vreau să mă fac scafandru, pentru că știu să înot și îmi place să mă scufund să văd tot felul de animale”, a afirmat Neculai Matei.

Părinții copiilor membri ai Aqua Vita Delta fac eforturi pentru a-i susține pe cei mici în activitatea sportivă.

“E adevărat că facem un efort suplimentar, pentru că programul meu de exemplu este foarte încărcat. Triatlonul este un sport greu, iar la început aveam și noi ezitări, dar cât timp copiii îl fac din plăcere merită toate eforturile. M-am bucurat nespus când Ramona a fost convocată la lotul național”, a afirmat Simona Țurlică.

Pentru unii părinți, rezultatele cele mai importante sunt cele din comportamentul copiilor.

“Anastasia, fiica mea, face parte din club și mi se pare că a devenit mai ambițioasă și mai organizată de când practică sport. Activitatea sportivă nu o afectează pe cea școlară. Când au fost momente mai dificile, am făcut pauze, apoi singură se cerea la bazin”, a afirmat Irina Ganea.

Faptul că cei mai mici sportivi devin prieteni, că au preocupări sănătoase pentru vârsta lor sunt alte câștiguri importante pentru familiile lor și, implicit, pentru comunitate.

“Cel mai greu este începutul, dar apoi lucrurile devin naturale. Am destul timp pentru toate, și pentru școală, și pentru sport. La școală, am note de la 8 în sus. Vreau să fac sport până la finele vieții și mă gândesc să dau examen la Facultatea de Medicină să-mi cunosc perfect tot corpul și să-mi fac cât mai ușoară viața de sportiv”, afirmă Ramona Țurlică, în vârstă de 13 ani, componentă a lotului național de triatlon.

În deschiderea celei de-a V-a ediții a Rowmania Fest, membrii Aqua Vita Delta vor defila vineri, pe faleza Dunării, pe strada Unirii și în centrul orașului alături de multiplii campioni olimpici Ivan Patzaichin, Vasile Dîba și Toma Simionov. Parada de pe uscat va începe la ora 18,30 și se va încheia în același timp cu tradiționala paradă pe Dunăre a campionilor sporturilor nautice, evenimentele precedând deschiderea oficială a festivalului.

De altfel, sâmbătă, unul dintre cei mai buni triatloniști ai României, Ciprian Bălănescu, se va întâlni cu admiratorii săi din Tulcea în cadrul unei reuniuni intitulată “Da pentru sport!”. În dimineața zilei următoare, este programat startul concursului de profil, proba de la Tulcea făcând parte din circuitul național de triatlon și fiind inclusă pentru prima oară în circuitul european de triatlon pentru juniori.

Potrivit federației române de specialitate, primele forme de triatlon datează din jurul anilor 1920, atunci când în Franța au apărut câteva competiții care combinau cele trei discipline — înot, alergare și bicicletă. Aceste concursuri au evoluat până la forma modernă a triatlonului, în anul 1974 având loc primul eveniment de acest tip organizat de San Diego Track Club, California. În anul 2000, triatlonul a debutat la Jocurile Olimpice de vară, Sydney, iar la ora actuală acest sport numără 120 de federații naționale.

În România, triatlonul este un sport relativ tânăr, dar devenit foarte popular în ultimii ani. Numărul practicanților și cel al cluburilor cu secții de triatlon a crescut spectaculos, iar dacă în anul 2008 existau doar două competiții naționale care numărau câteva zeci de participanți, pentru anul acesta au fost anunțate peste 10 asemenea evenimente, cu sute de participanți.

Rowmania Fest este o inițiativă a multiplului campion olimpic Ivan Patzaichin care promovează turismul responsabil față de natură și mișcarea în aer liber. Organizat de Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23, cu sprijinul Consiliului Județean Tulcea și al Primăriei municipiului Tulcea, sub patronajul Reprezentanței CE în România, festivalul include atât spectacole în aer liber, concursuri de vâslit, dezbateri, târguri de meșteșugari, expoziții foto și proiecții de filme.

AGERPRES/(A, AS — autor: Luisiana Bîgea, editor: Vicențiu Purcărea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva