Facebook Twitter Email

La 29 august, este marcată Ziua internațională împotriva testelor nucleare. Adunarea ONU invită statele membre, sistemul ONU, societatea civilă, mediul academic, mass-media și persoanele fizice la organizarea unor manifestări în contextul acestui eveniment.

Foto: (c) www.un.org/en/events/againstnucleartestsday

În Rezoluția sa 64/35, de la 2 decembrie 2009, Adunarea Generală a desemnat 29 august ca o zi de comemorare împotriva testelor nucleare, ca urmare a închiderii la acea dată, în 1991, la Semipalatinsk, Kazahstan, a unuia dintre cele mai mari situri pentru testarea de arme nucleare din lume, potrivit www.un.org. Preambulul rezoluției subliniază faptul că trebuie să se depună toate eforturile pentru a se pune capăt testelor nucleare cu scopul de a evita efectele devastatoare și nocive ale acestora atât asupra vieții și sănătății oamenilor, cât și asupra mediului înconjurător. Renunțarea definitivă la efectuarea testelor nucleare este unul dintre mijloacele cheie pentru realizarea obiectivului — o lume fără arme nucleare.

Mesajul secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, din 2015, reiterează apelul către toate statele nesemnatare încă, să semneze și să ratifice Tratatul privind interzicerea totală a testelor nucleare (CTBT). În mesajul pentru prezenta ediție a Zilei internaționale împotriva testelor nucleare se subliniază faptul că în 2015 se împlinesc șaptezeci de ani de la începuturile erei nucleare. De la mijlocul secolului trecut, de la 16 iulie 1945, realizarea Testului Trinity a condus la efectuarea până în prezent a peste 2.000 de teste nucleare peste tot în lume, fără a fi luate în calcul efectele devastatoare ale acestora asupra vieții umane.

Cel mai semnificativ mod de a cinsti victimele testelor efectuate este de a preveni realizarea lor în viitor. Tratatul privind interzicerea totală a testelor nucleare este esențial pentru eliminarea armelor nucleare. Este un mijloc viabil și din punct de vedere juridic, prin care se poate limita dezvoltarea cantitativă și calitativă a armelor nucleare.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a descris dezarmarea nucleară ca fiind un “bun public global de cel mai înalt ordin”, care deține cheia păcii și a securității. Ziua internațională împotriva testelor nucleare are în vedere acest concept important.

Al șaselea an al marcării Zilei internaționale împotriva testelor nucleare prezintă eforturile Națiunilor Unite, ale partenerilor acesteia și ale altor părți interesate, inclusiv ale statelor membre, ale organizațiilor interguvernamentale și non-guvernamentale, ale instituțiilor academice, ale rețelelor de tineret și mass-media în informarea și educarea cu privire la importanța renunțării la armele nucleare și la testarea acestora cu scopul de a obține securitate la nivel mondial.

În fiecare an de la lansarea acestei zile, sunt organizate diverse activități în întreaga lume, precum simpozioane, conferințe, expoziții, concursuri, publicații, emisiuni mass-media și altele, prin care se pledează pentru o lume fără arme nucleare și se atrage atenția aspra urgenței de a interzice testarea armelor nucleare odată pentru totdeauna. O serie de evenimente au avut loc la sediul Organizației Națiunilor Unite, pe parcursul anilor.

Ziua internațională împotriva testele nucleare va fi marcată la 10 septembrie, la sediul Organizației Națiunilor Unite, potrivitwww.un.org. Ceremonia oficială de inaugurare din acest an este marcată de o reuniune informală, convocată de către președintele celei de-a 69-a sesiunii a Adunării Generale, Sam Kutesa, și organizată în colaborare cu Misiunea Permanentă a Republicii Kazahstan. Reuniunea, la care participă diplomați, grupuri de reflecție, comunitatea academică, societatea civilă și mass-media, este axată pe atingerea unui numitor comun între diferitele abordări ale dezarmării nucleare și neproliferarea lor.

Mecanismul principal pentru eradicarea testelor nucleare este Tratatul privind interzicerea totală a testelor nucleare. Acesta a fost adoptat de Adunarea Generală a Națiunilor Unite la 10 septembrie 1996. Până în prezent, 183 de țări au semnat tratatul și 164 l-au ratificat, din totalul de 196 state, potrivit www.ctbto.org. Pentru ca tratatul să intre în vigoare trebuie ratificat de mai multe dintre statele cu capacități nucleare semnificative.

AGERPRES/ (Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva