Facebook Twitter Email

Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului și ale nazismului se marchează anual la 23 august, pentru a păstra vie amintirea victimelor deportărilor și exterminărilor în masă, precum și pentru întărirea bazelor democrației și consolidarea păcii și stabilității în Europa.

Sursa foto: enrs.eu

În 2015, manifestările de comemorare au loc în Estonia, după cum menționează Rețeaua Europeană “Memorie și Solidaritate” (REMS) pe site-ul său www.enrs.eu.

În 2014, România s-a alăturat activității REMS în care erau angajate Polonia, Slovacia, Germania și Ungaria, potrivit www.iiccr.ro. Aderarea României la activitățile rețelei reprezintă un pas major în ceea ce privește istoria inițiativei REMS, fiind prima extindere a sferei de acțiune.

Sursa foto: enrs.eu

Anul trecut, Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului și ale nazismului a fost marcată în Letonia. În 2011, a fost adoptată Declarația de la Varșovia, prin care statele s-au angajat să amintească mereu despre consecințele devastatoare ale regimurilor totalitare, marcându-se pentru prima dată această zi la Varșovia, în Polonia. În anii următori, ziua de 23 august a fost comemorată în Ungaria și Lituania. În 2013, Rețeaua Europeană “Memorie și Solidaritate” s-a implicat în manifestările comemorative ale zilei și a lansat o insignă specială pentru a păstra memoria victimelor deportărilor în masă și a exterminărilor.

În 2008, Parlamentul European (PE) a declarat ca această zi să fie amintită drept Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului și ale nazismului, două regimuri care au măcinat continentul în secolul trecut. Rezoluția PE amintește că în timpul acestora au avut loc genocide, s-au încălcat drepturile și libertățile omului, au fost săvârșite crime de război și crime împotriva umanității pe care le condamnă și își exprimă respectul pentru victimele acestor crime, precum și regretul că accesul la documentele de arhivă din această perioadă este încă limitat. Membrii Parlamentului European au subliniat cu acest prilej că o înțelegere comună a trecutului este necesară pentru construirea viitorului comun. Marcarea zilei de 23 august ca zi internațională în amintirea victimelor totalitarismului a fost susținută și de Declarația de la Vilnius, din 2009, a Adunării Parlamentare a OSCE.

Pactul de neagresiune germano-sovietic a fost marcat la nivel internațional în anii ’80: în special, în America de Nord, unde emigranții politici din blocul sovietic au organizat ceremonii publice sub denumirea de “Ziua neagră Ribbon”. Aceste acțiuni au fost urmate de demonstrații în republicile baltice ale URSS, culminând cu formarea “Lanțului Baltic”, când două milioane de oameni și-au dat mâna pe parcursul a peste 600 de km de-a lungul Estoniei, Letoniei și Lituaniei în 1989, pentru a marca solidaritatea în lupta pentru independență față de Uniunea Sovietică.

Rețeaua Europeană Memorie și Solidaritate (REMS) este o rețea internațională al cărei scop îl constituie cercetarea, documentarea și popularizarea cunoștințelor despre istoria Europei în secolul XX, punându-se accent mai cu seamă pe prezentarea perioadei dictaturilor, a războaielor și a revoltelor sociale împotriva lipsei de libertate. Membrii Rețelei sunt: Germania, Polonia, Slovacia, Ungaria și România. Cercetători și oameni politici din aceste țări fac parte din conducerea REMS. De asemenea, țări precum Cehia, Austria și Letonia sunt reprezentate în rețea.

AGERPRES/ (Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva