Facebook Twitter Email

Elveția, stat situat în Europa Centrală, sărbătorește la 1 august Ziua națională, dată la care este aniversată fondarea Confederației Elvețiene, în 1921. Statul federal, cu o suprafață de 41.285 kmp, numără 8.121.830 locuitori (est. iulie 2015), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov).

Captură Foto: (c) Harley-Davidson FXS Low Rider Project / YouTube

Triburile helveților celtici se stabilesc în Mitteland (centrul teritoriului actual al Elveției) în anul 100 î.Hr. În anii 58-15 î.Hr., teritoriul ocupat de aceștia intră sub stăpânirea Imperiului Roman. Între 536 și 890, cea mai mare parte a teritoriului Elveției este ocupată de franci. În perioada 890-1250, partea de Vest a teritoriului intră sub dominație burgundă (Regatul burgunzilor), restul aparținând ducatului șvabilor.

În 1291, reprezentanții cantoanelor Uri, Schwyz și Unterwald au semnat Scrisoarea de Alianță, creând o confederație ce le unește în lupta împotriva autorității Austriei, deținătoarea din acea perioadă a tronului german imperial al Sfântului Imperiu Roman. În bătălia de la Morgartenk (1315), elvețienii au înfrânt trupele habsburgilor, asigurându-și cvasi-independența față de aceștia.

Captură Foto: (c) Harley-Davidson FXS Low Rider Project / YouTube

În Tratatul de la Westfalia, din 1648, țările europene recunosc independența Elveției față de Sfântul Imperiu Roman și neutralitatea sa. După ce, în 1798, forțele franceze au cucerit Elveția, Congresul de la Viena, din 1815, a restabilit independența Elveției, iar puterile europene au acceptat recunoașterea neutralității elvețiene. Elveția a adoptat o constituție federală în 1848, revizuită în 1874, care a stabilit responsabilitatea federală în afacerile interne, apărare și comerț, potrivit informațiilor MAE.

Berna, capitala, este al patrulea oraș din Elveția ca mărime, după Zürich, Geneva și Basel, și numără 358.000 de locuitori (2014), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov).

Orașul Berna a fost fondat de familia domnitoare Zahringer, care și-a impus dominația în Burgundia superioară, sursele istorice atribuind înființarea orașului lui Berthold al V-lea, Duce de Zahringer, în 1191. Potrivit celei mai cunoscute legende, numele orașului se pare că vine de la ursul (bär, în limba germană) ucis de Berthold al V-lea, care a devenit și simbol al orașului.

În 1353, Berna s-a alăturat Confederației Elvețiene, devenind unul dintre cele opt cantoane. După un incendiu major în 1405, casele nu au mai fost construite în întregime din lemn, folosindu-se piatra și gresia, o caracteristică care se poate vedea și azi la casele din centrul vechi. În 1848, orașul Berna a devenit capitala noului stat federal elvețian și sediul Adunării Federale.

Captură Foto: (c) Harley-Davidson FXS Low Rider Project / YouTube

Centrul orașului Berna este așezat pe o peninsulă formată pe râul Aare, dar începând cu secolul XIX, cartiere noi s-au ridicat dincolo de râu, accesul fiind posibil cu ajutorul podurilor înalte, precum: Nydegg (190 m, construit în 1843), Kirchenfeld (229 m, construit în 1883), Kornhaus (382 m, construit în 1898), Lorraine (178 m, construit în 1930) Monbijou (337,5 m, construit în 1962).

Cea mai atractivă zonă a capitalei Elveției este ”Orașul Vechi”, parte a patrimoniului mondial UNESCO, potrivit www.elvetia.info. Aspectul medieval a fost păstrat cu grijă atât de autorități cât și de specialiști, restaurările fiind făcute de fiecare dată conform cu arhitectura originală. Labirintul de clădiri datând din epoca Renașterii este îmbogățit cu turnuri, fântâni frumos decorate, poduri și trotuare acoperite de arcade.

Printre obiectivele turistice cele mai vizitate în Berna se află: Turnul cu Ceas, Catedrala Sf. Vincent sau Catedrala Münster, Muzeul de istorie din Berna, Palatul Federal, în prezent sediul guvernului; Einstein Haus, casa unde a locuit marele fizician transformată, peste ani, în muzeu; Muzeul Alpin, Muzeul de Arte Frumoase, Grădina Zoologică din Berna, Grădina cu trandafiri, Parcul urșilor, Fântânile din Berna.

Simbol al Bernei, Turnul cu Ceas (Zytglogge) este situat în centrul Orașului Vechi. Inițial construit în mare parte din lemn (1218-1220), turnul a ars în 1405. Reconstruit din piatră, pe turn a fost montat și un ceas, în 1530. Caspar Brunner a proiectat și realizat un mecanism complicat, care funcționează și astăzi, chiar dacă unele piese au fost schimbate în timp. Sub ceas, pe partea estică, se găsește un alt mecanism complicat, care anunță cele 12 ore ale zilei, poziția Soarelui în zodiac, ziua săptămânii, fazele lunii și ale soarelui, după cum menționează www.smarttravel.ro. Turnul a fost renovat adesea, aspectul actual, puternic influențat de stilul baroc, datând din 1770 — 1771. În afara mecanismelor complicate, ceasul mai are ceva deosebit: câteva figurine mecanice care încep să se miște cu patru minute înainte ca ceasul să anunțe ora exactă.

Captură Foto: (c) Harley-Davidson FXS Low Rider Project / YouTube

Catedrala Münster din Berna este cea mai importantă din oraș, fiind construită în 1421. În portalul interior se află scena Judecății de Apoi, alcătuită din sute de figuri pictate sau sculptate. Turnul catedralei are 250 de trepte și oferă una dintre cele mai frumoase priveliști din oraș. S-au păstrat unele elemente originale, precum și mai multe statui ale sfinților. În turn se află cel mai mare clopot din Elveția, turnat în 1611, cu o greutate de peste 10 tone.

Parcul urșilor din Berna (Bären Park) este un parc natural și adăpost pentru urși, situat la periferia estică a orașului vechi, fiind una dintre cele mai vechi și renumite atracții turistice din Berna. La câteva minute de mers, se află Rosengarten (Grădina trandafirilor).

Captură Foto: (c) Harley-Davidson FXS Low Rider Project / YouTube

Muzeul Alpin Elvețian prezintă toate aspectele vieții în munți — de la turism la excursii la cei care locuiesc în Alpi, fauna și flora, impactul industriei asupra munților Alpi.

Muzeul de Arte Frumoase — Kunstmuseum din Berna este o clădire modernă, inteligent proiectată, un adevărat paradis pentru iubitorii artei. În afara expozițiilor temporare organizate periodic, aici există cea mai mare colecție Paul Klee din lume, cu peste 2.000 de piese variate, majoritatea desene.

Muzeul de Istorie din Berna — Bernisches Historisches Museum cuprinde expoziții temporare, dar are și o colecție tematică intitulată “Dansul Morții”, potrivit http://airway.ro/, reprezentând creația artiștilor medievali, care a stârnit deopotrivă controverse, dar a și fascinat prin macabru.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva