Facebook Twitter Email

Republica Benin, cu o suprafață de 112.620 km pătrați și o populație de 10.88 milioane de locuitori (2015) potrivit worldpopulationreview.com, sărbătorește ziua națională la 1 august. Aceasta marchează aniversarea proclamării independenței – 1960.

Captură Foto: (c) Kevin Gresse / YouTube

Este situată în Africa de vest, între Togo (la vest), Nigeria (la est) și Oceanul Atlantic (la sud). Dispune de o rețea de lagune și mlaștini de-a lungul liniei de coastă, navigabile în mare parte a timpului, conectând cursurile de apă și marile lacuri, precum lacul Aheme și cel mai lung râu al țării, Oueme. Plajele de-a lungul litoralului, de la Ouidah și Grand Popo, sunt o atracție importantă pentru turiști, potrivit globi.ro.

Captură Foto: (c) Kevin Gresse / YouTube

Capitala Porto-Novo este situată în laguna cu același nume, la 13 km de gura de vărsare a râului Oueme în Oceanul Atlantic (Golful Benin) și la circa 30 km de Cotonou, cel mai mare oraș din țară. Așezarea a fost întemeiată pe la 1600 de triburi ewe. Fondatorul regatului, prințul Adja Tę-Agbanlin i-a dat numele Hôgbonou (intrarea în Casa Mare), în timp ce cei din tribul Yoruba i-au dat numele de Adjatche (cucerit de Adja).

Captură Foto: (c) ulrike reinhard / YouTube

În 1730, portughezul Eucharistus de Campos i-a dat orașului, numele de Puerto — Nuevo, datorită asemănării cu orașul portughez Porto. Porto Novo a devenit o bază maritimă portugheză. Mai apoi a devenit capitala unui regat independent, dar care în a doua jumătate a secolului XIX, a fost inclus în regatul Dahomey. După cucerirea franceză devine, în 1893, centrul administrativ al coloniei, iar în 1960, al Beninului independent.

Majoritatea obiectivelor turistice din Porto-Novo amintesc de trecutul african al țării. Un obiectiv turistic este Muzeul de Etnografie din Porto Novo, care include o colecție de măști tradiționale Yoruba și artefacte care amintesc de istoria țării. Alte obiective sunt Palatul Regelui Toffa — un muzeu închinat regalității africane; Muzeul Silva — un muzeu în care turistul poate face o incursiune în viața sclavilor africani întorși din Brazilia; Biserica în stil brazilian construită în secolul al XIX-lea, transformată în moschee considerată cea mai spectaculoasă clădire din oraș. Amatorii de cumpărături și artizanat se pot duce la Piața Adjarra regăsită la 10 km de oraș și care oferă o gamă largă de obiecte din lut și instrumente muzicale tradiționale. Parcul Național Pendjari adăpostește populații numeroase de elefanți, lei, hipopotami, bivoli, antilope și specii rare de păsări.

În ceea ce privește gastronomia există o mare diversitate a preparatelor. Felul cel mai întâlnit este ”la pate”, făcut din diverse sortimente de făină. ”La pate” se înmoaie în sosuri și se mănâncă cu mâna dreaptă. În casele tradiționale, la micul dejun se mănâncă terci din mei, rădăcină de ignama, porumb și manioc, potrivit turistik.ro. Gari se face din manioc și se consumă cu prăjituri din alune. Comercianții stradali din orașele din sud vând găluște făcute în ulei încins, din banane sau fasole. Băuturile locale includ limonada, vinul de palmier și berea din mei.

AGERPRES/(Documentare — Suzana Cristache Drăgan; editor: Irina Andreea Cristea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva