Facebook Twitter Email

Ziua internațională a prieteniei este celebrată la 30 iulie, fiind adoptată oficial de ONU în 2011. Scopul urmărit a fost acela de a extinde conceptul prieteniei dincolo de relațiile interumane, promovând prietenia între națiuni sau între culturile din diferite regiuni ale lumii, pentru a aduce pace și înțelegere sau pentru a celebra diversitatea globală.

Sursa foto: www.un.org

ONU invită toate statele membre să sărbătorească această zi în concordanță cu cultura și obiceiurile locale, naționale sau regionale, inclusiv prin activități educaționale și de conștientizare a valorii relațiilor de prietenie în viața tuturor.

Ziua internațională a prieteniei este o inițiativă care urmează propunerea făcută de UNESCO și care a fost preluată de Adunarea Generală a ONU în 1997. Atunci, prin Rezoluția 52/13, s-a definit Cultura Păcii ca un set de valori, atitudini și comportamente ce resping violența și depun eforturi pentru prevenirea conflictelor prin abordarea cauzelor lor profunde, în vederea soluționării problemelor.

La baza adoptării acestei zile a stat și Deceniul Internațional de Promovare a unei Culturi a Nonviolenței și a Păcii pentru Copiii Lumii 2001-2010, adoptat prin Rezoluția 53/25, din 1998, prin care Adunarea Generală a recunoscut că un prejudiciu enorm și multă suferință sunt cauzate copiilor prin diferite forme de violență, subliniind totodată că promovarea unei culturi a păcii și nonviolenței ar trebui să fie transmisă copiilor prin educație, potrivit www.un.org.

Ziua internațională a prieteniei se bazează pe recunoașterea relevanței și importanța prieteniei ca un sentiment nobil și valoros în viața ființelor umane din întreaga lume. E ziua în care, indiferent de etnie și de sex, se leagă conexiuni și empatii. Deși relațiile de prietenie pot fi diferite, relații între același sex, relații de prietenie între mamă și fiică, tată și fiu, fiecare dintre ele trebuie sărbătorită. Unul dintre obiectivele Zilei internaționale a prieteniei este atragerea tinerilor, inclusiv a viitorilor lideri, în activitățile comunitare îndreptate spre acceptarea diferențelor culturale.

AGERPRES/ (Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva