Facebook Twitter Email

Maricica Puică, antrenoare, campioană olimpică de atletism, s-a născut la 29 iulie 1950, la Iași.

Maricica Puică, 5 iunie 2011

A început să practice atletismul la 15 ani, fiind descoperită la un cros pentru elevi de Ion Puică, cel care avea să-i fie antrenor și soț. Probele de semifond și fond au consacrat-o în atletismul național și internațional.

Primul succes major pe plan extern îl obține în 1978, la Glasgow, unde, împreună cu echipa, câștigă medalia de aur la cros și medalia de bronz la individual.

La Cupa Mondială de Atletism din 1981, desfășurată la Roma, Italia, obține locul doi în cursa de 3000 m.

Maricica Puică, 14 august 1982

În 1982, câștigă medalia de aur la Campionatele Mondiale de Cross Country, ținute tot la Roma. În același an, obține argintul la proba de 3000 m, în cadrul Campionatelor Europene de la Atena.

Se clasează, din nou, pe primul loc la Campionatele Mondiale de Cross Country ținute la New York, în 1984. În același an, reușește cea mai bună performanță din carieră, locul 1 la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, la proba de 3000 m, cu timpul de 8:35.96. Tot la Los Angeles, obține medalia de bronz la proba de 1500 m, terminând în urma italiencei Gabriella Dorio și româncei Doina Melinte.

Urmează Campionatele Europene din 1986, de la Stuttgart, unde atleta româncă se situează pe poziția a doua la proba de 3000 m.

Anul 1987 a însemnat două noi medalii în vitrina Maricicăi Puică, una de argint, la Campionatele Mondiale de la Roma, și una de bronz, la Campionatele Mondiale în Sală de la Indianapolis. Ultima medalie importantă a atletei din România a fost bronzul la Campionatele Europene în Sală de la Haga, Olanda, proba fiind cea de 3000 m.

Conform publicației Curierul de Iași, alergătoarea Maricica Puică a obținut în total 25 medalii de aur, 21 de argint și 1 de bronz la campionate naționale, balcanice, universitare, Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale de cros și la Cupa Europei. A adunat 55 de selecții în echipa națională de atletism.

Maricica Puică, 20 august 1997

După încheierea carierei sportive, s-a dedicat antrenoratului. Printre sportivele pregătite de Maricica Puică se numără și Violeta Beclea-Szekely, cu care a câștigat medalii la campionatele naționale, balcanice, europene, mondiale și la Jocurile Olimpice.

De-a lungul impresionantei sale cariere, a primit numeroase distincții de stat și trofee sportive. Este maestră emerită a sportului. În 1998 a fost numită ”ambasadoare națională pentru sport, toleranță și spirit sportiv pe lângă Consiliul Europei”, iar în anul 2000 a primit Ordinul național ”Serviciul Credincios” în grad de cavaler.

Maricica Puică primește premiul pentru întreaga carieră sportivă la Gala Comitetului Olimpic Român. 12 decembrie 2002

Din 2003, este cetățean de onoare al municipiului Iași.

În cadrul celei de-a VII-a ediții a Galei Femeilor de Succes din România, organizată de Professional Celebrity și Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), la 15 februarie 2011, Maricicăi Puică i-a fost decernat un premiu pentru întreaga carieră în sport.

Cu prilejul unei manifestări consacrate aniversării a 100 de ani de la crearea Federației Române de Atletism, care a avut loc la 2 noiembrie 2012, Maricica Puică a primit, ca și alte campioane olimpice ale României, trofeul “Putere și lumină”.

AGERPRES (Documentare — Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva