Facebook Twitter Email

Pe lângă luptele cavalerești, tragerile cu arcul, dansurile domnițelor și muzica menestrelilor, farsele medievale jucate de actori ale Trupei Schema reprezintă un adevărat punct de atracție la cea de-a XXIII-a ediție a Festivalului Sighișoara Medievală.

Una dintre cele mai aplaudate reprezentații este premiera spectacolului ”La farce de cuvier’ (Farsa hârdăului), după o traducerea realizată de către unul dintre actori, Mihai Crăciun.

”Este o farsă specifică perioadei Evului mediu, la sfârșitul secolului al XV-lea, ‘La farce de cuvier’, o traducere realizată de mine și adaptarea totodată a textului, după un text readaptat, pus pe versuri moderne al farsei originale. Este o premieră în ceea ce privește prezentarea ei în cadrul unui festival medieval.

Ea a mai fost jucată în țară în 1974, atunci Festivalul Sighișoara Medievală nu exista, de aceea mi-am permis să spun că este o premieră în cadrul unui festival medieval. Ea, după cum bine s-a văzut, pornește de la situația de violență domestică, mult spus, dar vorbim despre niște vremuri tulburi. Eu l-am jucat pe Jaquinot, care are o soție năprasnică, Janette, și o soacră și mai năprasnică, Jaquette. Este o farsă cu 3 personaje, ca toate farsele se termină cu bine, de această dată în favoarea bărbatului. Sperăm să nu fim acuzați de misoginism’, a declarat, pentru AGERPRES, actorul Mihai Crăciun.

Alături de Mihai Crăciun, pe scenă au mai evoluat Georgiana Ghergu (Janette) și Dana Pancu (Jaquette).

”Nici unui băiat nu-i e pe plac o soacră. Fata mai are de învățat, du-te aleargă, spală, coace, nu-i ușor să stai pe aici, zău că m-am și săturat cât mai am de îndurat. Cum o să fie să o interpretez pe soacră? N-a fost ușor pentru că farsa are un final fericit în ceea ce privește partea masculină a acestei reprezentații, pentru că, clar, nu este un spectacol pentru emanciparea feminină. Nu, zău! Timpurile s-au schimbat, dar mai avem de așteptat’, a arătat Dana Pancu.

Actrița a spus că farsele populare, mai ales cele în aer liber, au un farmec aparte, întrucât actorul interacționează cu spectatorul și astfel spectatorul e părtaș și chiar personaj din spectacol.

”Eu am fost prinsă la mijloc, noroc cu mămuca că altfel nu o scoteam la capăt. Ce spunea el că noi suntem năprasnice. Păi să vedeți ce face el toată ziua, pardon, ce nu face el toată ziua, că aste e, nu face nimic. A fost frumos, a fost o plăcere. Ne-am distrat la repetiții și ne-am bucurat foarte tare și de public, i-am simțit alături de noi și a fost o experiență chiar plăcută, în ciuda căldurii și a oboselii. A fost extraordinar’, a afirmat Georgiana Ghergu, care joacă rolul soției.

AGERPRES/(A — autor: Dorina Matiș)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva