Facebook Twitter Email

Spada Titanilor, înaltă de 4,53 metri, confecționată pentru Festivalul Sighișoara Medievală XXIII, a fost înfiptă duminică într-o stâncă din Cetatea Medievală și așteaptă omologarea pentru a fi inclusă în Cartea Recordurilor.

‘Cavaleri, astăzi s-a împlinit voia cea mare a bunului Dumnezeu, la Sighișoara Medievală. Noi, Ordinul Cavalerilor Lup, recunoscuți cu voia lui Dumnezeu, noi, Cavaleri ai Ordinului de Mediaș, noi, Argotica Sibiu, noi, Cavalerii din Carpați, noi, Scutierii de Muhlbach, noi, Comanderiile Templierilor Sfântului Bernard de Sighișoara, Târgu Mureș, Ardud și București spunem că mare a fost voia lui Dumnezeu. Teatrul Scena și Ordinul Cavalerilor Lup au vrut să vă aducă dumneavoastră cavalerilor, dumneavoastră turiștilor, dumneavoastră sighișorenilor și Festivalului Sighișoara Medievală, primul Excalibur Românesc. Cavaleri, de trei ori Vivat!’, a strigat directorul artistic al festivalului, Liviu Pancu, în momentul în care spada uriașă a fost fixată în teaca din stâncă.

Evenimentul, unul dintre cele mai importante ale festivalului, a fost salutat cu ‘Vivat! Vivat! Vivat!’ de către cavaleri și cu aplauze puternice din partea turiștilor.

Pregătirile pentru înscrierea în Guinness Book a Spadei Titanilor au fost finalizate de echipa tehnică a celei de-a XXIII-a ediții a Festivalului Sighișoara Medievală încă de sâmbătă.

Spada Titanilor care va rămâne de acum în Cetatea Medievală este parte a proiectului ‘Sighișoara Medievală — Primul festival medieval din România înscris în cursa recordurilor mondiale’, alături de cel mai mare covrig rotund realizat într-un festival medieval și cel mai mare drapel suspendat într-un festival medieval.

Directorul tehnic al Festivalului Sighișoara Medievală, Dan Gliga, a spus că spada este confecționată din platbandă de oțel, a fost realizată în colaborare cu un atelier de confecții metalice din Târgu Mureș, iar la aceasta au muncit 3 oameni.

“Este din oțel, avem o lungime 4,53 metri, lățime 20 centimetri și grosimea lamei de 2 centimetri. Sunt trei platbande montate unitar, ca să compunem grosimea de 2 cm a lamei, blazoanele de pe spadă sunt din tablă de cupru, la nivelul mânerului sunt două capete de lup care ornamentează această spadă. Spada are o greutate de 135 kilograme și este înfiptă într-o stâncă, adusă de la o carieră din Toplița, care are o greutate de 1850 kilograme’, a declarat pentru AGERPRES Dan Gliga, directorul tehnic al Festivalului Sighișoara medievală.

Potrivit acestuia, pentru a putea face sistemul de prindere a fost perforată stânca la 50 centimetri adâncime, iar în fantă a fost montată o teacă din metal de circa 45 centimetri care a fost fixată de stâncă cu adezivi speciali.

‘La suprafață se vede doar o fantă în care este fixată spada. Pe stâncă va fi montată o plăcuță de bronz cu numele celor care au contribuit la realizarea acestei lucrări’, a precizat Gliga.

Directorul artistic al Festivalului Sighișoara Medievală, Liviu Pancu, a precizat că pe spadă sunt montate blazoanele frăției lupilor, ‘pentru că Ordinul Cavalerilor Lup a inițiat-o și a adus-o în fața publicului și faptul că de un an și jumătate au fost înnobilați ca și cavaleri templieri ai Ordinului Sfântului Bernard, butonul spadei este al cavalerilor acestui ordin’.

AGERPRES/(A — autor: Dorina Matiș, editor: Mihai Simionescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva