Facebook Twitter Email

Bucureștenii doritori de câteva ore de liniște și răcoare se pot delecta în “Grădina din Cărți”, un spațiu dedicat lecturii și studiului, deschis începând de sâmbătă la Grădina Botanică din București.

Într-un spațiu de aproximativ 550 de metri pătrați, amenajat de voluntarii Asociației Team Work, vizitatorii Grădinii Botanice se pot relaxa citind o carte sau participând la o serie de workshop-uri propuse de organizatori.

“Este cel mai nou sector din Grădina Botanică București. Este un spațiu care a fost amenajat împreună cu aproximativ 50 de voluntari pe parcursul a trei luni.

Am venit în fiecare week-end și am lucrat, am curățat spațiul, am instalat bănci și am adus cărți. Este un loc care are aproximativ 500-550 de metri pătrați, sunt opt seturi de bănci care pot fi folosite de vizitatori oricând. Sâmbătă și duminică organizăm câteva activități recreative, educative, cu vizitatorii Grădinii Botanice și, pe viitor, vom lăsa acest spațiu strict pentru lectură și pentru studiu dar, periodic, vom organiza diverse workshop-uri și activități”, a declarat Anca Anton, managerul proiectului din partea Asociației Team Work, pentru AGERPRES.

Spațiul, în care au fost aduse pentru început aproximativ 150 de cărți, “în marea lor majoritate volume de beletristică”, va fi disponibil zilnic pentru vizitatori, au afirmat organizatorii, precizând că în curând spațiul va fi îmbogățit și cu o “bibliotecă în aer liber” în care vor fi aduse până la 2.000 de cărți, de toate genurile.

“Momentan avem aproximativ 150 de cărți. Avem relativ puține dar acestea ajung pentru cei care vor veni în această perioadă. Planificăm în următoarele luni să adăugăm ‘Grădinii din Cărți’ o bibliotecă în aer liber. Avem deja un spațiu dedicat pe care l-am pregătit și în următoarele luni va fi o bibliotecă în aer liber în care vom aduce între 1.000 și 2.000 de cărți, care sunt pregătite dar așteaptă structura, și atunci accesul va fi la o paletă mult mai largă”, a precizat Anca Anton.

Spațiul amenajat în Grădina Botanică este dedicat lecturii și studiului dar vizitatorii pot să-l folosească cum doresc “cu mențiunea că trebuie să respecte liniștea și starea de bine a celorlalți”.

Pentru cei care vor merge la “Grădina din Cărți” există și unele restricții, atenționează organizatorii, vizitatorii trebuind să știe că în acel spațiu nu se fumează, nu se poate face picnic, și, totodată, nu este un loc de joacă pentru copiii, aceștia fiind îndemnați să ia o carte și să citească.

La “Grădina din Cărți” sunt așteptați și elevii sau studenții care doresc să învețe sau care au nevoie să-și facă lucrări de diplomă sau de masterat.

“În timpul verii, spațiul este destinat mai puțin studiului dar considerăm că după începerea cursurilor în școli și facultăți elevii și studenții vor aprecia din ce în ce mai mult acest loc”, a mai spus managerul proiectului.

Printre activitățile pregătite pentru acest week-end, organizatorii au gândit patru workshop-uri. Primul dintre ele este cel de desen la care participanții primesc o planșă cu schița botanică a plantei Narcisus poeticus, cunoscută drept narcisa de grădină sau narcisa românească, pe care o pot reproduce în creion sau în culori acrilice.

Un alt atelier este cel de reciclare creativă. Organizatorii s-au pregătit cu mai multe PET-uri, participanții fiind îndemnați să le decupeze după care, împreună cu voluntarii, să le coasă și să realizeze o perdea. La final aceasta va fi instalată într-o zonă însorită unde va putea fi admirată de toți cei care vor trece prin zonă.

Cel de-al treilea atelier se recomandă a fi mai mult o zonă de recreere în care vizitatorilor le sunt puse la dispoziție mai multe jocuri, pentru a se putea relaxa și altfel decât prin citit.

Ultimul atelier propus de organizatori este cel de implicare comunitară. “Este frumos să facem proiecte dar este și mai frumos când aceste idei vin din comunitate și în cadrul acestui atelier îi ajutăm pe cei care au idei să le configureze într-un proiect comunitar. Ne-ar plăcea să vedem cât mai multe idei venind dinspre comunitate. Noi ne propunem ca dacă o idee este foarte interesantă și relevantă pentru comunitate să fie noul proiect Team Workd pentru 2016”, a explicat Anca Anton.

Pentru tineri și nu numai, Asociația Team Work a pregătit și un concurs de fotografie. Participanții sunt îndemnați să își facă un selfie cu o carte în ‘Grădina din Cărți’ pe care să îl posteze pe site-ul de socializare facebook cu tag-ul #GradinaDinCarti. Concursul se va desfășura în perioada 25-29 iulie, anunțarea rezultatelor având loc pe 30 iulie. Câștigătorii vor primi unul dintre cele cinci stickere de perete reprezentând un arbore cu spații pentru fotografii.

În acest week-end, “Grădina din Cărți” este deschisă pentru vizitatori sâmbătă, până la ora 21,00, și duminică între orele 10,00-16,00. Nu există o taxă de intrare în acest spațiu, participanții fiind nevoiți să plătească doar biletul de intrare în Grădina Botanică.

“Grădina din Cărți” este un proiect derulat de Asociația Team Work în parteneriat cu Grădina Botanică “Dimitrie Brândză” a Universității din București. Proiectul este finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România prin Programul Spații Verzi, componenta Spații Verzi Urbane, precum și prin contribuții ale comunității bucureștene sub forma donațiilor directe în Grădina Botanică sau pe BursaBinelui.ro. Grădina din Cărți este cel de-al treilea spațiu amenajat de Asociația Team Work pe parcursul parteneriatului început în 2006 cu Grădina Botanică București.

AGERPRES/(AS-autor: Petronius Craiu; editor: Adrian Drăguț)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva