Facebook Twitter Email

Walt Disney a rămas cunoscut mai ales ca producător și ca un inovator al animației și al parcurilor de distracții. Împreună cu echipa sa, a creat unele din cele mai faimoase filme și personaje din lume, inclusiv cel pe care mulți îl consideră simbolul animației, Mickey Mouse.

Foto: (c) www.facebook.com/WaltDisneyWorld

La începutul anilor ’60, după succesul înregistrat cu parcul de distracții Disneyland din California, frații Walt și Roy Disney au pornit în căutarea unui nou loc pentru cel de-al doilea parc de distracții pe care doreau să-l construiască. Până la sfârșitul anului 1963, echipa WED Enterprises selectase deja Florida, datorită condițiilor meteo favorabile unui astfel de parc de distracții și datorită numărului mare de vizitatori de aici. La 16 noiembrie 1965, Walt și Roy Disney, împreună cu guvernatorul Floridei de la acea vreme, Hayden Bruns, au anunțat intenția de a deschide, în Orlando, un centru unic de divertisment și de relaxare, notează www.wdwmagic.com. Walt Disney a murit, însă, la 15 decembrie 1966, dar proiectul a continuat.

Foto: (c) www.facebook.com/WaltDisneyWorld

În octombrie 1971, Roy Disney a participat, în amintirea fratelui său, la inaugurarea parcului Walt Disney World, care se întindea pe mai mult de 27.000 de acri. La vremea aceea, cuprindea doar un parc tematic, Magic Kingdom, și două hoteluri, dar în prezent cuprinde patru parcuri tematice (Magic Kingdom Park, Epcot, Disney’s Hollywood Studios, Disney’s Animal Kingdom Theme Park), două parcuri acvatice (Disney’s Blizzard Beach Water Park, Disney’s Typhoon Lagoon Water Park), zone de divertisment, hoteluri, complexuri comerciale, restaurante și terenuri de sport.

Întregul parc a fost construit având ca model originalul din Anaheim, clădirile fiind funcționale, la fel ca acelea din California, iar traficul fiind asigurat tot de tramvaie electrice și de vagoane trase de cai.

După Walt Disney World Resort, a urmat Tokyo Disneyland Resort, primul parc tematic Disney deschis în afara Statelor Unite. A fost construit la începutul anilor ’80 și inaugurat la 15 aprilie 1983.

Tokyo Disneyland a fost realizat după modelul Disneyland din California și Magic Kingdom din Florida și cuprinde șapte parcuri tematice: World Bazaar, o replică a Main Street cu un acoperiș de sticlă, Adventureland, Westernland (o replică a Frontierland), Critter Country, Fantasyland, Toontown și Tomorrowland. De asemenea, paradele și decorațiile variază în funcție de anotimp. Este singurul parc care nu este înconjurat de un trenuleț. Există, totuși, un trenuleț, Western River Railroad, care îi plimbă pe vizitatori prin Adventureland, Critter Country și Westernland.

Disneyland Paris

La 12 aprilie 1992, a fost inaugurat primul parc Disney din Europa și cel de-al doilea din afara Statelor Unite, Euro Disney, numit în prezent Disneyland Paris. Este situat în Franța, în orășelul Marne-la-Vallée, la 32 km est de Paris. Ideea de a construi un parc Disney în Europa s-a conturat încă din 1972, după succesul parcului Walt Disney World din Florida, pe care îl are, de altfel, ca model. Până în 1985, au existat mai multe propuneri cu privire la locul în care să fie construit, rămânând, spre final, patru variante: două în Spania și două în Franța. A fost ales, în final, orășelul Marne-la-Vallée, datorită proximității față de Paris și poziționării centrale în Europa Occidentală.

Construcția a început în august 1988, iar în decembrie 1990, s-a deschis un centru de informații, “Espace Euro Disney”, pentru a face cunoscut proiectul publicului larg. Disneyland Paris ocupă o suprafață de 4.800 de acri și cuprinde două parcuri tematice: Disneyland Park, parcul inițial, deschis în 1992, și Walt Disney Studios Park, care a fost deschis ulterior, în 2002. Pe lângă acestea, în prezent se mai află câteva complexuri hoteliere, restaurante, magazine, terenuri de sport. În 1994, Euro Disney și-a schimbat numele în Disneyland Resort Paris, noteazăwww.disneyholidays.co.uk.

Vasile Șirli, directorul muzical al parcului de distracții Disneyland Paris

Directorul departamentului muzical al parcului Disneyland Paris este compozitorul român Vasile Șirli. Din 1990, de când a fost numit în această funcție, el compune muzica pe care dansează, în Europa, Mickey Mouse și celelalte personaje ale lui Disney. Într-un interviu acordat AGERPRES în anul 2007, Vasile Șirli declara: ”În rolul meu de director muzical al parcului din Paris, este o împăcare a gustului american, pentru că este un parc american, în care trebuie să existe un tip de expresie muzicală americană, un tip de entuziasm care este propriu muzicii americane, adresat unui public european, extrem de eteroclit. Era important să împac pe toată lumea și împăcarea vine din jocul de stiluri.”

La 12 septembrie 2005, a fost inaugurat cel de-al doilea parc Disney din Asia, Hong Kong Disneyland Resort. Intenția construirii unui parc cu tematică Disney în Hong Kong a fost anunțată în anul 1999 și prevedea un proiect pe o suprafață de 300 de acri. Hong Kong Disneyland a fost realizat după modelul parcului Disneyland din Anaheim, California.

Foto: (c) www.facebook.com/disneyland.hk

Construcția a început în ianuarie 2003 și s-a acordat o atenție deosebită principiilor feng shui. Astfel, parcul este amplasat în golful Penny, pe insula Lantau, și este înconjurat de dealuri și de mare, elemente care aduc noroc. De asemenea, poarta de intrare, dar și toate celelalte intrări la atracțiile din incintă au și ele o poziționare ”norocoasă”. Hotelurile nu au etajul patru, cifră considerată ghinionistă în cultura chineză, potrivit www.hkdlsource.com. Ceremonia de deschidere a avut loc la 12 septembrie 2005, la ora 13.00, de asemenea o oră favorabilă în calendarul chinezesc. Parcul s-a extins treptat, ajungând să găzduiască 7 parcuri tematice: Main Street USA, Adventureland, Fantasyland, Tomorrowland, Grizzly Gulch, Mystic Point și Toy Story Land. De asemenea, Hong Kong Disneyland Resort cuprinde și el hoteluri și magazine.

În primăvara anului 2011, a început construcția parcul de distracții Shanghai Disneyland. Situat în zona economică specială Pudong, la circa 21 kilometri de centrul metropolei Shanghai, acesta va fi al șaselea parc tematic al grupului Disney și al patrulea în afara teritoriului SUA, după cele din Paris, Tokyo și Hong Kong. Proiectul prevede ca, la deschidere, parcul să cuprindă o suprafață de 963 de acri. Întregul complex va include parcul de distracții propriu-zis, proiectat în spiritul tradiției Disneyland, două hoteluri, spații special destinate restaurantelor, magazinelor etc. În mijlocul parcului, se va înălța Enchanted Storybook Castle, prevăzut a fi cel mai mare castel Disney construit până acum. Deschiderea parcului Shanghai Disneyland era programată inițial pentru anul acesta, dar a fost amânată pentru 2016.

Foto: (c) www.facebook.com/DisneyCruiseLine

O altă creație Disney este linia de croazieră Disney Cruise Line. Aceasta a fost înființată în 1995 și cuprinde, în prezent, patru ambarcațiuni: Disney Magic, Disney Wonder, Disney Dream și Disney Fantasy. Disney Cruise Line oferă o gamă largă de călătorii într-o atmosferă de basm, cuprinzând destinații din Europa, canalul Panama, Marea Caraibilor, Alaska & Coasta Pacificului, Canada & New England și Bahamas.

AGERPRES/(Documentare-Andreea Onogea, editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva