Facebook Twitter Email

Fiecare amintire are aroma unui fel de mâncare, fiecare gest domestic este legat de pregătirea mesei, care cuprinde nu doar actul în sine al tăierii alimentelor și al combinării lor, ci mai ales ceremonia care le însoțește, afirmă doamna Viorica Cheregi, o apreciată autoare de cărți gastronomice din Reșița.

“Vă voi prezenta un desert, care mie îmi place foarte mult, fiind apreciat și de toți cei care l-au gustat. Este vorba de tortul de spumă sau de bezea”, spune autoarea de cărți de bucate.

Se bat spumă opt albușuri, la care se adaugă, încet, sub formă de ploaie, 500 grame de zahăr farin și vanilie. La final se adaugă o lingură de oțet și se mai bate puțin. Cantitatea se împarte în trei părți și se coc încet, trei foi de bezea, între trei sferturi de oră și o oră, fie pe spatele unei tăvi dreptunghiulare, fie rotundă, pe foaie de copt. Focul nu trebuie să fie foarte iute. În timpul coacerii, ușa cuptorului se lasă un pic întredeschisă, pentru ca bezeaua să se usuce și să nu devină cleioasă. Când sunt coapte foile, se ung cu marmeladă de coacăze ori caise”, explică Viorica Cheregi.

Pentru cremă, se iau cele opt gălbenușuri rămase și se amestecă cu opt linguri de zahăr farin și un 15 ml de cafea foarte concentrată. Cafeaua se face în felul următor: se pune apa, se adaugă zahăr și cafea și se fierb astfel încât să rezulte un lichid concentrat. Când este gata, se ia de pe foc și se pun două — trei picături de apă rece, pentru a decanta. Aceasta se adaugă la gălbenușuri. Crema se pune la fiert, pe plită, iar când s-a îngroșat se mai freacă puțin și se lasă la răcit. Se adaugă, treptat, 400 grame de unt frecat, din care, în prealabil s-a scos apa. Se mai adaugă și un ou întreg, crud, și se freacă foarte bine, cu putere, pentru a deveni mai spumoasă.

Pe prima foaie se pune cremă, pe cea de-a doua, marmelada de coacăze, apoi din nou cremă.

“Este un tort foarte bun, dar foarte dulce, ceea ce înseamnă că o felie de persoană este de ajuns. De câte ori prepar și servesc o felie din tortul de spumă, îmi aduc aminte de tot ce a fost frumos în viața mea. Eu sper ca toți cei care ne citesc să aibă plăcerea să îl încerce”, spune Viorica Cheregi.

AGERPRES/(AS — autor: Paula Neamțu, editor: Diana Dumitru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva