Facebook Twitter Email

Rețeta uneia dintre cele mai savuroase prăjituri pe care le fac gospodinele din zona riverană Dunării, respectiv prăjitura de vară, a fost preluată de la laboratoarele de cofetărie din Serbia.

Prăjitura de vară sau de sezon, cum mai este ea cunoscută, se bucură de popularitate atât prin modul rapid în care se pregătește, cât și prin aroma pe care o capătă.

Ciolacu Elena din Șimian spune că delicioasa prăjitură, bine ambalată, ajunge lunar cu avionul și în Elveția, unde are o fiică.

Pentru a face o tavă de prăjitură sunt necesare 500 grame de foietaj, cinci albușuri de ouă, 70 grame de zahăr pudră, 40 grame fulgi de cocos și 40 grame de făină albă de calitate, precizează gospodina.

Crema care se va folosi între straturile de foietaj, pentru a fi cât mai delicioasă prăjitura, trebuie să aibă în compoziție: un pachet de budincă de vanilie, 250 mililitri de lapte, 70 grame de zahăr pudră, 100 grame de unt, 100 grame ananas, 40 grame ciocolată.

“Decorul va fi realizat cu un albuș de ou, 80 grame de zahăr pudră, cinci picături de zeamă de la o lămâie stoarsă, 60 grame fulgi de cocos, 40 grame ciocolată și câte trei bucăți de ananas pentru fiecare felie de prăjitură”, a adăugat Elena Ciolacu.

Modul de preparare al prăjiturii necesită răbdare, dar nu este complicat. Astfel, se bat albușurile și zahărul pudră pentru blat, după care se adaugă, amestecând de jos în sus, făina și fulgii de cocos. Aluatul se toarnă într-o tavă în care a fost așternută deja o hârtie de copt și se introduce pentru aproximativ zece minute la cuptor, la o temperatură moderată.

“După ce blatul de albuș este scos de la copt, se împarte foietajul în două și se întind foile în aceiași tavă pentru a se coace timp de 20, 30 de minute”, spune gospodina.

Până când foile vor fi coapte, praful de budincă se amestecă cu laptele și zahărul și se fierbe până se îngroașă. După ce se răcește se introduce untul moale, tăiat bucăți, apoi crema se împarte în două, într-una se adaugă ananasul tăiat, în cealaltă ciocolată topită. Mai întâi, pe o foaie foietaj se întinde crema albă cu ananas, peste care se suprapune blatul de albușuri și crema cu ciocolată, după care se acoperă cu a doua foaie și se apasă ușor cu palmele.

“Următoarea operațiune este decorarea. Aceasta se face cu o glazură obținută din albușul bătut spumă cu zahărul pudră și zeama de lămâie. Se presară fulgii de cocos și cu ciocolată topită se fac diferite ornamente”, dezvăluie Elena Ciolacu taina preparării uneia dintre cele mai savuroase prăjituri preluată de la cuscrii ei din Serbia.

În final, tava cu prăjitura de vară se lasă la răcit, după care se feliază. Pe fiecare felie, când se servește, se pun trei bucăți de ananas.

AGERPRES/(A — autor: Florian Copcea, editor: Cristian Anghelache)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva