Facebook Twitter Email

Cântăreața de muzică populară Maria Dragomiroiu s-a născut la 11 iulie 1955, la Ionești, județul Vâlcea.

A plecat foarte tânără din comuna natală, venind la școală în București. A urmat cursurile Liceului ”I. L. Caragiale”, iar în perioada în care era elevă s-a înscris la concursul “Floarea din grădină”. A trecut de etapele eliminatorii cu note maxime, însă la ultima etapă juriul a ezitat să-i decerneze trofeul pe motiv că glasul său seamănă cu al Mariei Tănase. În cele din urmă, juriul i-a acordat nota 10, iar tânăra Maria a obținut trofeul “Floarea din grădină”. Din acel moment colegii de liceu și profesorii îi spuneau “floricica noastră”, potrivit site-ului artistei,www.mariadragomiroiu.ro.

Când vorbește despre începuturile carierei sale artistice, artista spune că este recunoscătoare multor oameni care au ajutat-o la primii pași în muzică.

”Sunt foarte mulți oameni care m-au susținut și cărora le-am mulțumit mereu: nașa mea, Ileana Sărăroiu; realizatoarea Florentina Satmari; etnomuzicologul Harry Brauner, care, în calitate de președinte de juriu la concursuri de interpretare, m-a remarcat și m-a prezentat lui Adrian Păunescu, la Cenaclul Flacăra; jurnalistul George Stanca, ce mi-a făcut o cronică frumoasă după ce m-a urmărit la o emisiune; Dinu Săraru, care m-a ajutat să fac primul meu album; Tudor Vornicu, cel ce m-a pus în valoare în emisiunile lui. Sunt foarte mulți oameni care m-au ajutat și mi-au dat șansa să fiu ceea ce sunt astăzi”, declara Maria Dragomiroiu într-un interviu în 2010, la Etno TV.

Maria Dragomiroiu la Festivalul Cerbul de Aur de la Brașov, 2014


Primul album care i-a apărut a fost ”Floricică de pe coastă”, în 1983. Au urmat trei discuri care îi poartă numele, în 1985, 1987 și 1988. În 1991, a lansat albumul ”Of, lume, cum ești făcută”, iar din 1995 a scos an de an albume: ”Viața-i un noroc” (1995), ”Lume dragă” (1996), ”Omule, om bun să fii” și ”Cine iubește și lasă” (1997), ”Doamne, multe trag” (1998), ”Dragoste, otravă dulce” (1999).

”Eu sunt de părere că nu este bine să lansezi materiale atât de des. Marii artiști au trăit și cu un singur cântec! E bine să lași omul să înțeleagă piesele tale mai bine. Apoi, nu cantitatea contează, ci calitatea”, spunea artista în interviul amintit.

În decembrie 2002 și-a lansat, la București, cel de-al șaptelea compact disc, intitulat “Cântecul și dragostea”, fiind totodată primul album editat la propria casă de producție numită DMB. CD-ul include 16 piese selectate din vastul repertoriu al îndrăgitei cântărețe. Muzica celor 16 cântece aparține Mariei Dragomiroiu, ea fiind și autoarea a patru texte, iar celelalte 12 texte sunt semnate de Dumitru Popescu Chiselet.

Lansarea albumului ”Viața-i un noroc”, 1995

Au urmat albumele ”Viață, viață” (2003), ”Cântece de petrecere — vol. I Mai întoarce, Doamne, roata” (2004), ”Inimă” și ”Cântece de petrecere — vol. II Așa trec zilele mele” (2006), ”De la suflet — Cântece de petrecere” (2007), ”Omule, eu nu-ți port pică” — dublu CD (2009).

În 2013, a lansat un alt dublu CD — ”Femeia este trandafir”, care conține 22 de piese.

Printre cele mai cunoscute și îndrăgite piese ale Mariei Dragomiroiu se numără ”Cântecul și dragostea”, ”Singur prin străini”, ”Când ne-o fi mai rău”, ”Cine de dragoste zace”, ”Tot femeia e mai tare”, ”Toate ai să le pierzi odată”, ”Mamă scumpă”, ”Am tras de la viață multe”, ”Ce e-n lume prețios”, ”Tare greu e iubitul”, ”Măicuță, de-ai fi știut”.

Viața artistei s-a împărțit mereu între concerte, turnee și familie. Iubește muzica, își iubește meseria, îi place să le cânte oamenilor, dar dorul de casă și de copii a însoțit-o mereu când a fost departe.

Lansarea albumului ”Cântecul și dragostea”, 2002.

”Plecam foarte des în turnee alături de soțul meu (Bebe Mihu — n.r.) și cel mai mult îmi era dor de copiii mei, Mircea și Ileana. Și ei mi-au mărturisit cât de mult îmi simțeau lipsa. Mie, cel mai mult, îmi place să stau acasă, unde e cel mai liniștitor și sigur loc, de aceea mi-era greu să stau mai mult de o săptămână plecată”, mărturisea artista în interviul de la Etno TV.

Chiar dacă are o carieră de succes de mulți ani, Maria Dragomiroiu spune că nu poate scăpa nici acum de emoții când urcă pe scenă. Mai ales atunci când cântă pentru românii din afara țării.

”Orice apariție în fata publicului român din diaspora este emoționantă. Oamenii se regăsesc în cântecele noastre și apreciază mai mult muzica populară de când sunt plecați. Spectacolele noastre sunt ca niște șezători românești, unde ne întâlnim să cântam, să jucam, să depănăm amintiri”, spunea artista în interviu.

Maria Dragomiroiu are o colecție de costume populare foarte frumoase, unele foarte vechi, pe care le îngrijește cu mare atenție și spune că fiecare costum are povestea lui.

”Am foarte multe costume și mi-e drag de ele. Fiecare are povestea lui. Unele sunt cumpărate de mine, altele sunt primite de la oamenii din satele pe unde merg să cânt, cele mai vechi având cu mult peste sută de ani. Multe sunt refăcute și remodelate, întărite, dar sunt atât de firave, ca foaia de ceapă, încât nu le mai pot purta oriunde. Unul dintre cele mai dragi sufletului meu este cel făcut de mine, început în anul 1971 și pe care l-am purtat la concursul ‘Floarea din grădină’. Pe cele noi, stilizate, le imaginez și le lucrez împreună cu croitoreasa mea”, povestește Maria Dragomiroiu în interviu.

La Spectacolul ”De ziua ta, Maria”, 2006.

Un element distinctiv pentru artistă este părul — frumos, lung, bogat. Maria Dragomiroiu a declarat în repetate rânduri că acordă părului a atenție deosebită, îl scurtează de 2-3 ori pe an câțiva centimetri și folosește vitamine pentru păr. Știe că dincolo de voce, aspectul este foarte important pentru un artist și spune că orice apariție a sa este ”un examen”, pe care vrea să-l treacă neapărat ”cu 10, o notă dată de public”, pentru că ”aprecierea oamenilor reprezintă bucuria și împlinirea” sa.

De-a lungul carierei, apreciata interpretă de muzică populară a primit numeroase premii și distincții. În 1972 a cucerit Premiul I — solist vocal muzică populară, în cadrul concursului cultural-artistic al elevilor faza pe Municipiu, Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Premiul “Frumoasa Oltului” la Festivalul folcloric ”Cântecele Oltului”.

În 1973, a primit Premiul special în cadrul Festivalului Cântecului Popular “Maria Tănase” din partea Comitetului pentru cultură și artă al Județului Dolj. Un an mai târziu, a cucerit Premiul Flacăra acordat pentru “Păstrarea purității folclorului”, din partea Cenaclului Flacăra.

Anul 1976 i-a adus Premiul I și trofeul festivalului în cadrul Festivalului muzical — coregrafic “Toamna muzicală băcăuană” și Premiul special în cadrul festivalului — concurs “Toamna culturală buzoiană”. În 1977 a obținut Trofeul “Floarea din grădină” al concursului cu același nume organizat de Televiziunea Română.

În 1995, a primit Diploma “Vedeta Cântecului Popular” din partea revistei “Vedete”, în 1996 — Premiul Criticii Muzicale pentru “Arta interpretării cântecului românesc” din partea Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România “Mihail Jora”.

Anul 2000 i-a adus Premiul special al Societății Academice “Titu Maiorescu”. În 2004, a fost decorată cu Premiul Meritul cultural în grad de Comandor de Președinția României.

Lista premiilor a continuat cu Diploma — pentru Doamna cântecului popular românesc din partea Primăriei Urlați și Diploma jubiliară cu prilejul “Zilelor Municipiului Călărași” (2005), Diploma de excelență cu ocazia jubileului TVR 50, pentru rolul avut în istoria Televiziunii Române și Diploma de excelență pentru “Vocea de aur a folclorului românesc” (2006), Diploma “Simfonia Lalelelor” — pentru Doamna Cântecului Popular Românesc din partea Primăriei Pitești (2007), “Premiul de Excelență” pentru dragostea și devotamentul cu care a slujit muzica populară românească pe parcursul a 30 de ani de carieră din partea Asociației Cultural-Artistică BEST ART și “Discul de Aur” pentru albumul “Cântecul și Dragostea” apărut la Casa de discuri “DMB Music Records” (2009).

În spectacolul aniversar cu ocazia împlinirii a 30 de ani de activitate, 2009. 
Sursa foto: www.mariadragomiroiu.ro

Tot în 2009 a primit Diploma pentru 30 de ani de activitate în slujba folclorului românesc, acordată de TVR, iar în 2013 i-a fost decernată Diploma CECILIA CUTESCU-STORK, cu ocazia Centenarului Academiei de Studii Economice din București, conform site-uluiwww.mariadragomiroiu.ro.

Iubește muzica, florile și îi place să aibă grijă de florile din propria curte. Când merge la țară, la casa părintească, îi place să aibă grijă de curte și grădină.

Este bunică și se mândrește cu cei patru nepoți: trei fetițe — Ilinca, Maria și Ana și un băiețel — Daniel.

Pentru toamna anului 2015 Maria Dragomiroiu pregătește un concert care va marca 35 de activitate artistică.

AGERPRES/(Documentare — Marina Bădulescu, redactor Arhiva foto: Elena Bălan, editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva