Facebook Twitter Email

Castelul Bran găzduiește, în perioada iulie-septembrie, expoziția “ZESTREA”, semnată de artistul plastic și designerul Liliana Țuroiu, lector universitar doctor în cadrul Universității Naționale de Arte București, președinte și membru fondator al Fundației Altum Studio Desing.

“După expozițiile de succes, amplu mediatizate de presa românească și internațională, ce au avut loc în acest an la Roma, Milano, Viena și Stuttgard, colecția “ZESTREA” este expusă, în premieră, și în România, la Castelul Bran, locul unde acest proiect este, cu adevărat, acasă. Colecția “ZESTREA by Liliana Țuroiu” se adresează femeii preocupate de cultură, tradiție și modă, o colecție la granița dintre artă și modă, inspirată din costumul tradițional românesc”, se precizează într-un comunicat de presă transmisă AGERPRES, de organizatori.

Principalul “beneficiu” pe care colecția îl oferă privitorului este de natură spirituală și conține implicit câteva valențe importante: una vizual-plastică în care elementele originale sunt recompuse în geometrii moderne, contemporane, una documentară susținută de povestea fiecărui fragment de broderie de inspirație tradițională și nu în ultimul rând, o puternică valență emoțională exprimată negreșit de toate “purtătoarele” acestor piese, menționează sursa citată.

În cuprinsul colecției “ZESTREA”, materialele moderne se alătură broderiilor noi de inspirație tradițională, în spiritul tendințelor actuale ale modei și au valoarea unui “liant” ce mijlocește între informația documentară tradițională și nevoile estetice sau de confort actuale, se precizează în comunicatul citat.

În cursul lunii iulie, la Castelul Bran se va organiza o sesiune de autografe în prezența autoarei. De asemenea, iubitorii de frumos care vizitează Castelul vor putea intra în posesia albumului de artă și costum cu același nume, o lucrare tipărită în condiții grafice deosebite, sub patronajul Castelului Bran, al Institutului Cultural Român, al Universității Naționale de Arte București și al Ministerului Afacerilor Externe.

Prefața albumului “ZESTREA” este semnată de renumitul critic de artă Cristian Robert Velescu, prof.univ.dr. la Universitatea Națională de Arte, alături de care semnează alte două nume sonore în domeniu, Adina Nanu și Doina Berchină. Două piese originale din colecția de costume Adina Nanu (un opreg din zona Banatului și o fotă de Muscel-Argeș), aparținând Reginei Maria a României, sunt prezentate alături de piesele vestimentare ale colecției “ZESTREA” în acest catalog.

De la Castelul Bran, colecția va pleca la Paris, iar în luna octombrie albumul de artă și colecția vor fi prezentate publicului și la București.

AGERPRES/(AS-autor: Jana Pintili, editor: Diana Dumitru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva