Facebook Twitter Email

Statul Insulele Solomon sărbătorește la 7 iulie proclamarea independenței, din 1978, potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov). Statul, cu o suprafață de 28,896 kmp și o populație de 551.000 de locuitori (2014), potrivit worldpopulationreview.com, este localizat în SV Oceanului Pacific.

Sursa: captură foto / youtube

Teritoriul Insulelor Solomon cuprinde munți acoperiți de junglă, păduri tropicale dense, vulcani impunători, atoli, lagune, cascade. Insulele mai mari, vulcanice, înconjurate de recifi coraligeni, cu relief accidentat, muntos și sunt grupate pe două lanțuri paralele orientate pe direcția Nord-Vest-Sud-Est.

Sursa: captură foto / youtube

Locuite de mii de ani, insulele sunt descoperite în 1567 de navigatorul spaniol Alvaro de Mendana, plecat din Peru, care le dă numele legendarului rege Solomon. În secolul al XVIII-lea, Insulele Solomon sunt cercetate de Philip Carteret (1767), Louis Antoine de Bougainville (1768), Thomas George Shortland (1788), H.L. Ball (1788) ș.a.

În 1893, Insulele Solomon de Sud devin protectorat britanic, fiindu-le alipite, între 1898 și 1900, și restul insulelor din arhipelag (Santa Cruz, Santa Isabel, Choiseul etc.). Între 1942 și 1943, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Insulele Solomon, îndeosebi Guandalcanal, au fost disputate între japonezi și americani. După obținerea autonomiei interne, la 21 august 1974, regimul de protectorat ia sfârșit și Insulele Solomon primesc statutul de colonie iar la 7 iulie 1978, își obțin independența.

Sursa: captură foto / youtube

Insulele Solomon se bucură de un climat tropical umed, cu o medie de temperatură în jur de 27 de grade Celsius. Vânturile ecuatoriale bat din decembrie până în martie, aducând cu precipitații abundente și temperaturi ridicate. Din aprilie până în noiembrie alizeele care bat din partea de sud — est răcoresc insulele și reduc temperaturile. Cea mai bună perioadă pentru a vizita Insulele Solomon este iulie — septembrie potrivit globi.ro. Scuba-diving reprezintă una dintre principalele atracții turistice.

Varietatea culturală și a obiceiurilor este izbitoare, iar tradițiile vechi s-au păstrat vii. Insulele Solomon reprezintă un teritoriu de contraste și aventură, cu munți acoperiți de junglă, vulcani maiestuoși, atoli ridicați, cascade zgomotoase, păduri tropicale învăluite în ceață, lagune întunecate, insule împrăștiate și recife coraliere pline de culoare, potrivit turistik.ro. În ceea ce privește gastronomia, ea cuprinde atât feluri asiatice, cât și europene. Specialitățile naționale sunt budinca de tapioka și rădăcini cu frunze de “taro”.

Capitala țării este Honiara, situată pe cea mai mare insulă, Guadalcanal. Orașul are o populație de 67.000 de locuitori potrivit worldpopulationreview.com și a fost reconstruit ca să înlocuiască fosta capitală, Tulaghi, după al Doilea Război Mondial. Orașul are port, o casă a guvernului și un muzeu național. Numele de Honiara derivă din “Nagho ni ara”, care ar însemna “locul vântului de est” sau “supraviețuind vântului de est”. Începând cu perioada 1960-1970 orașul a cunoscut o dezvoltare economică mult mai accelerată în raport cu alte așezăminte din Insulele Solomon fiind investiți bani în infrastructură. Între obiective amintim: Palatul Parlamentului, Colegiul Honiara, Universitatea Pacificului de Sud, Parcul Memorial din Honiara, Muzeul Național.

AGERPRES/(Documentare — Suzana Cristache Drăgan, editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva