Facebook Twitter Email

Cântăreața Mirabela Dauer (născută Scorțaru) s-a născut la București, la 9 iulie 1947. Din copilărie a îndrăgit sportul, fotbalul și baschetul fiind sporturile sale preferate. I-a plăcut și gimnastica, dar și muzica.

Într-o zi, profesoara de balet de la clubul sportiv școlar la care se antrena a trimis-o la Casa de Cultură ”Turturele”. La început cânta muzică populară, la Școala Populară de Artă a intepretat piese folclorice din repertoriul Angelei Moldovan, potrivit site-ului artistei, www.mirabeladauer.ro. Ulterior a studiat la această școală la clasa profesoarei Florica Orăscu, avându-i corepetitori pe Marius Țeicu și Marius Popp.

”La Casa de Cultură ‘Turturele’ am cântat cu Big-bandul — radio — care cânta la serile de dans joia și sâmbăta. Cu Miki Ampoitan. Ce formație! Ca să pot cânta m-am înscris la toate cercurile! (…) Pe mine nu poate spune că m-a făcut cineva cântăreață. George Grigoriu spunea: Asta mică, Piticuta, poate să fie mândră, că pe asta nu a ajutat-o nimeni. Ba, din contră, toată lumea i-a pus piedici”, mărturisește artista pe site-ul său.

Primul său nume de scenă a fost Bella Scory, de la Scorțaru, numele de fată, iar prima piesă de muzică ușoară care i-a fost încredințată de compozitorul Ion Cristinoiu este ”Taina nopții”. A colaborat apoi cu Iuliu Merca, cu piesa ”Padidadam”, și cu Marius Țeicu, acesta încredințându-i melodia ”De când te-am întâlnit”. Cu piesa lui Marius Țeicu a debutat oficial în anul 1970, în cadrul emisiunii TV Tele-top. În același an a obținut și prima distincție artistică — Premiul special al juriului—, pe scena Festivalului de Muzică Ușoară de la Mamaia, următorul an câștigând, pe scena aceluiași festival, Premiul de interpretare.

”Vasilache din 1977 mi-a încredințat toate piesele lui. Am început cu melodia ‘În zori’, apoi cu Marian Nistor. El mi-a dat prima piesă în 1977. Eram la Moscova, în Hotelul Budapesta, și mi-a cântat cinci piese: ‘Noapte de mai’, ‘Frunza mea albastră’, ‘Mulțumesc, iubită mamă’, ‘Iartă-mă’, ‘Amintiri’ și ‘Roboțel’. Și când ne-am întors din turneu le-am înregistrat toate”, își amintește Mirabela, pe site-ul amintit.

Alături de grupurile Sincron, Mondial, Savoy, Progresiv TM, Post Scriptum, Mondial ’90 a susținut mii de concerte în țară.

A întreprins turnee în Iugoslavia și, împreună cu colectivul Teatrului ”C. Tănase”, în URSS și Ungaria (1972). În 1974 a început seria colaborărilor cu televiziunea poloneză, apărând în show-urile prezentate de studiourile TV din Varșovia, Katovice și Kracovia. A participat la Festivalul ”Lira Bratislavei” din Cehoslovacia, acompaniată de formația Mondial (1975).

Când vorbește despre emisiunile de televiziune în care a apărut în perioada de debut, Mirabela spune: ”La Televiziune am debutat într-o echipă de zile mari: Aurora Andronache, Sanda Balaban, Tudor Vornicu, Alexandru Bocăneț, Titus Munteanu, Ovidiu Dumitru, Mariana Șoitu — elita televiziunii. Emisiunile de divertisment, Revelioanele erau numai în direct. Tudor Vornicu ne adora. Pe cei pe care îi iubea cel mai mult, pe ăia îi muncea cel mai mult. Și pe ăia îi plătea cel mai puțin. Dar era o onoare să lucrez cu el”, notează site-ul artistei.

În următorii ani a obținut o serie de premii: Premiul I la Festivalul Prieteniei de la Moscova ; Premiul al III-lea — ”Orfeul de bronz”, la Festivalul ”Orfeul de aur”, de la Slancev Breg din Bulgaria; Mențiunea specială a juriului la Festivalul de Muzică Ușoară de la Mamaia (1976); Premiul I pentru interpretare la Festivalul șlagărelor de la Dresda (1978); Premiul Interviziunii la Festivalul de la Sopot (1979).

În anul 1980 a editat primul disc LP, intitulat ”Voi cânta”, continuând cu ”Taina nopții” (1982), ”În zori” (1984) și ”Morărița” (1985), urmate de alte șase albume până în 1989: ”Dimineți cu ferestre deschise” (1986), ”Ești visul meu” (1986), ”Te-aștept să vii” (1987), ”De ce nu-mi spui că mă iubești (1988), ”De dragul tău” (1988), ”Bine te-am găsit (1989).

Din anul 1980 a participat la emisiunile-concurs ”Șlagăre în devenire” obținând Premiul de popularitate cu ”Taina nopții” și Premiul tinereții. Melodiile ”Vis de pace” și ”Te aștept să vii” au primit Premiul juriului și Premiul de popularitate, iar ”În zori” și ”Cântec pentru pacea lumii” — Premiul de popularitate.

Între piesele pe care le-a lansat și au devenit șlagăre se numără “Ce-mi place mie” (A. Giroveanu), “La primăvară” (Iuliu Merca), “Ești visul meu” (Marius Țeicu), “Taina nopții” (Ion Cristinoiu), “De ce nu-mi spui că mă iubești” (Vasile V. Vasilache), “Te-aștept să vii” (Ionel Tudor), “Bine-ai venit, iubire” (Temistocle Popa), “Eu cred în dragoste” (Cornel Fugaru), “Mulțumesc iubită mamă”, “Frunza mea albastră” (Marian Nistor), “Stai lângă fruntea mea” (Mircea Drăgan).

A mai reprezentat țara noastră și la Festivalul cântecului din Cuba (1983), Festivalul ”Lira Bratislavei”, unde a obținut Premiul al II-lea (1985).

A continuat să fie prezentă pe scena muzicii ușoare românești și după 1990, lansând albume foarte bine primite de public : ”Nopți albe de dor” (1990), ”Dacă nu te-aș iubi” și ”E bine, e bine, e foarte bine” (1992), ”Te iubesc, iubirea mea” (1994), ”Best of” (1995), ”Nu te părăsesc iubire” (1996), ”Plânge un artist (1997, cu Cătălin Crișan), ”Tu” (1998), ”Ești bărbatul altei femei” (2000), ”De ce oare?” (2003), ”Grădina dragostei” (2004), ”Aș vrea să-mi dai inima ta” (2005, cu Rareș Borlea — Raoul), ”Dar din Rai” (2005, cu Raoul), ”Te-aștept să vii” (2006), ”Best of” — vol.1 (2006), ”Floare albă, floare albastră” (2007, cu Raoul), ”Best of” — vol.2 (2008), ”Pentru inima mea” (2009, cu Raoul), ”În brațele tale” (2011), potrivit site-ului www.mirabeladauer.ro.

Mirabela Dauer la lansarea albumului ”Pentru inima mea”

Pentru albumul ”Best of” a primit Discul de Aur, oferit de Casa de Discuri Electrecord (1995), iar în 2002 i se decernează Diploma de Onoare a Ministerului Culturii și Cultelor, în cadrul Galei ”O zi printre stele”. A fost decorată cu Ordinul Național “Meritul Cultural” clasa I în grad de “Cavaler”, de către Președintele României (2004).

La Festivalul Mamaia 2007, alături de Raoul.

În 2006, Televiziunea Română i-a oferit ”Diploma de Onoare” și Trofeul “TVR50″. În 2002, îndrăgita cântăreață, în colaborare cu jurnalista Anca Nicoleanu, și-a lansat un volum autobiografic, intitulat ”Mirabela”.

În cadrul celei de-a XIX-a ediții a Galei premiilor anuale ale revistei “Actualitatea Muzicală” desfășurată în martie 2010, revistă lunară editată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR), la secțiunea “Divertisment”, Mirabela Dauer a primit premiul Excelenței Interpretative.

În decembrie 2014 Mirabela a susținut la cinematograful Patria concertul ”E nevoie de iubire”, unde a urcat pe scenă alături de Corul de copii ”Nostalgia” și Corul Seniorilor, dar și de Amna și Vizi.

Mira, cum îi spun prietenii, iubește deopotrivă colegii săi de generație, dar și generația nouă de artiști, o dovadă fiind îndelungata sa colaborare cu Raoul, dar și cu Alex Velea, Smiley, WhatsUp, Ada sau Vunk, conform site-ului www.mirabeladauer.ro

AGERPRES/(Documentare — Marina Bădulescu, editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva