Facebook Twitter Email

Uniunea Comorelor, cu o suprafață de 1.862 kmp și o populație de 766.865 locuitori (est. iulie 2014), potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), marchează la 6 iulie Ziua națională, în 1975 fiind proclamată independența statului comorian.

Sursa: youtube.com

Formată din patru insule vulcanice — Grande Comore, Mwali, Mayotte (Mahore) și Nzwami, Uniunea Comorelor se află în Oceanul Indian, în partea de nord a Canalului Mozambic, între Madagascar și Mozambic.

Primii locuitori au fost de etnie swahili și au ajuns în Comore în cadrul marii migrații Bantu, potrivit www.mae.ro. Începând cu secolul al VII-lea, locuitorii din Comore s-au convertit la islam.

În 1506 a început cucerirea de către portughezi a Comorelor. Odată cu raidurile malgașe din 1648, Comore au devent o sursă de sclavi pentru Madagascar. Până în 1865, 40% din populația Comorelor se afla în sclavie.

Începând cu 1886, Comore au început treptat să intre în sfera de dominație franceză. În 1912, au devenit oficial colonie franceză fiind plasată, din 1914, sub autoritatea guvernatorului general francez din Madagascar. La 6 iulie 1975, a fost proclamată independența statului comorian, cu excepția Insulei Mayotte.

Uniunea Comorelor este una dintre cele mai sărace națiuni din lume. Agricultura și pescuitul sunt principalele ramuri economice.

Insulele Comore beneficiază de o vegetație bogată și variată — 65% din esențele de parfum din lume provin de aici, acestea fiind procesate din flori de ylang-ylang, iasomie și portocal. Condimente precum nucșoara, cuișoarele, piperul, scorțișoara și vanilia, reprezintă o importantă sursă de venit pentru locuitori.

Dintre insulele Comore, Ngazidja (Grand Comore) este cea mai mare și mai vestică insulă, dominată de un vulcan activ, Karthala. Aici se află capitala Moroni (din 1962), cu o populație de 56 000 de locuitori, potrivit publicației online The World Factbook (www.cia.gov), un oraș cu străduțe înguste și șerpuitoare în vechiul cartier arăbesc și câteva moschei superbe.

Insula Mwali (sau Moheli) este cea mai mică din grup și cea mai puțin dezvoltată, dar dispune de păduri tropicale și plaje pitorești, potrivit globi.ro. Cea mai spectaculoasă insulă este considerată Nzwani (sau Anjouan), supranumită “perla Oceanului Indian”, principalul producător de esențe de parfumuri al țării, dar și cea mai populată insulă din arhipelag. Orașul Domoni, port antic, a fost un centru economic important al regiunii în secolul al XV-lea, aflat pe rutele comerciale ce legau Africa de Asia prin Oceanul Indian, rute scoase din uz o dată cu inaugurarea canalului Suez în 1869.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva