Facebook Twitter Email
Sute de persoane participă duminică la cea de-a XV-a ediție a Sărbătorii teilor din satul tulcean Luncavița, organizatorii pregătindu-le oaspeților mâncăruri tradiționale, demonstrații practice meșteșugărești și un spectacol artistic susținut de ansambluri folclorice și artiști pop.

‘În această zonă a județului avem cea mai mare pădure de tei din nordul Dobrogei, peste 6.000 de hectare. Nu este o sărbătoare inventată de noi, ci una luată cu împrumut de la străbuni pentru copiii noștri. Avem produse tradiționale, demonstrații de meșteșuguri care s-au păstrat și pe care încercăm să le reînviem și muzică pentru toate gusturile’, a declarat pentru AGERPRES primarul comunei Luncavița, Ștefan Ilie.

Startul petrecerii de pe terenul de fotbal de la marginea satului Luncavița a fost dat de ansamblurile folclorice din județ, pe scenă urcând apoi Constantin Enceanu, Carmen Rădulescu, Lorenna, One, Dorian Popa și Liliana Geapana.

Artiștii și oficialitățile prezente au fost servite cu borș de pește tradițional zonei, ostropel de porc și miel și plăcinte dobrogene cu miere. ‘Fiecare prepară ciorba de pește cum s-a obișnuit și fiecare are secretul lui. La noi, în Luncavița, punem în ciorbă mai mult zarzavat, roșii, ardei iuți, ceapă, leuștean, oțet. Oricum, borșul de aici e mai bogat decât cel din Deltă, pentru că noi avem pământ de grădinărit’, a afirmat Vasilica Cardon, angajată a Liceului tehnologic ‘Simion Leonescu’.

Cinci din standurile expoziționale pregătite de organizatori pe terenul de fotbal din localitate au găzduit demonstrații practice de olărit, împletituri din papură și cusut manual. ‘Aceste demonstrații se desfășoară în cadrul unui proiect finanțat de UE care și-a propus printre altele formarea persoanelor fără locuri de muncă din mediul rural’, a declarat Ion Georgescu, membru al asociației Moara de hârtie din Comana, Giurgiu.

El a amintit că până la începutul anilor 1980 Luncavița a fost un important centru de olărit și printre cele mai mari din România. ‘Istoria acestei comunități ne-a obligat să concentrăm cursurile de meșteșuguri tradiționale din cadrul proiectului în această zonă’, a menționat Georgescu.

Potrivit primarului comunei Luncavița, Sărbătoarea teilor din acest an se va încheia la miezul nopții cu focuri de artificii.

Cele mai vechi urme materiale descoperite pe teritoriul comunei Luncavița datează din Paleolitic și Mezolitic, potrivit autorităților locale. Prima mențiune scrisă cunoscută în prezent a localității se regăsește în registrul din 1573 emis de autoritățile otomane, satul fiind de asemenea menționat în defterele (registrele, n.red.) din secolele următoare.

AGERPRES/(A, AS-autor: Luisiana Bîgea, editor: Mihai Simionescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva