Facebook Twitter Email

Statele Unite ale Americii, cu o suprafață totală de 9.826.675 kmp (a treia din lume) și o populație de 318.881.992 locuitori (4 iulie 2014), potrivit www.census.gov, sărbătorește Ziua națională la 4 iulie. Cunoscută ca Ziua Independenței, aceasta marchează aniversarea declarației de independență din 1776, față de Marea Britanie, semnată de 13 colonii de pe continentul nord-american.

National Mall, Washington

SUA ocupă partea centrală și de nord-vest a Americii de Nord și este unul dintre cele mai întinse state din lume. Are ca limite — Canada în Nord (inclusiv Alaska), Oceanul Atlantic în Est, Mexic și Golful Mexic în Sud și Oceanul Pacific în Vest.

Pe coasta Atlanticului iau ființă, între 1607 și 1733, potrivit mae.ro, 13 colonii engleze — Massachusetts (1620), Maryland (1634), Pennsylvania (1682), Georgia (1733) ș.a. În urma măsurilor discriminatorii adoptate de Londra, la 4 iulie 1776, cele 13 colonii engleze își proclamă independența. Thomas Jefferson redactează ”Declarația de independență” care este adoptată de Congresul american. Independența este recunoscută prin Tratatul de la Paris din 3 septembrie 1783.

În 1787 este adoptată Constituția SUA (în vigoare, cu amendamente, până astăzi), care proclamă SUA stat federal și introduce sistemul prezidențial de guvernământ — George Washington (1789-1797) — primul președinte al țării.

În secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, SUA continuă expansiunea pe continent prin adăugarea unor noi state, numărul lor ajungând la 50. Contradicțiile dintre statele sudice, partizane ale sclaviei, și cele nordice, aboliționiste, conduc la părăsirea uniunii de către 10 state sudice și la izbucnirea Războiului de secesiune (1861-1865). După victoria nordului, SUA cunosc o dezvoltare economică rapidă, devenind, la sfârșitul secolului al XIX-lea, prima putere industrială a lumii.

În Primul Război Mondial, SUA, după trei ani de neutralitate, intervin de partea Antantei (1917), însă nu semnează Tratatul de la Versailles (1919) și nici nu devin membru al Societății Națiunilor. În perioada interbelică adoptă o politică de izolaționism.

În urma izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial, SUA își proclamă neutralitatea, dar sprijină economic, militar și moral statele aflate în luptă cu puterile fasciste. În urma atacului japonez de la Pearl Harbour (1941), SUA intervin în război, luptând pe fronturile din Pacific, Africa de Nord și Europa.

Politica postbelică este condiționată de confruntarea dintre cele două superputeri ale lumii — SUA și URSS, de cursa înarmărilor și de lupta pentru extinderea sferelor de influență. Statele Unite sprijină redresarea economică a statelor vest-europene prin lansarea Planului Marshall, inițiază o serie de alianțe militare — NATO (1949), ANZUS (1951), SEATO (1954), CENTO (1955). După destrămarea URSS, SUA rămân prima putere economică și militară de la sfârșitul secolului XX.

Capitala Statelor Unite este Washington D.C. cu o populație de 5.949.859 locuitori în zona metropolitană (Washington-Arlington-Alexandria, DC-VA-MD-WV Metro Area), situată în Districtul Columbia (district federal cu regim distinct, care ocupă o suprafață de 177 kmp, pe ambele maluri ale râului Potomac, între statele Virginia și Maryland) sau 658.893 locuitori în cadrul districtului (www.census.gov, dec. 2014), după cum menționează www.mae.ro.

Washington


Numit după primul președinte, George Washington (1732-1799), orașul fondat la 16 iulie 1790, găzduiește nenumărate memoriale și monumente, biblioteci și muzee, galerii și grădini, printre care se află cele mai importante simboluri americane: Casa Albă, Clădirea Capitoliului, Lincoln Memorial, Monumentul Washington, Memorialul Thomas Jefferson, toate reunite sub forma unui parc uriaș — National Mall.

Casa Albă este reședința oficială a președinților Statelor Unite ale Americii, fiind ridicată pe un loc ales de președintele George Washington și Pierre Charles l’Enfant, arhitectul care a creat planul pentru noua capitală americană, potrivit www.portalturism.ro. Construcția clădirii în stil georgian, din gresie vopsită în alb, a început în 1792, pe baza planurilor arhitectului irlandez, James Hoban, și s-a încheiat în 1800. Primul președinte care a locuit aici a fost John Adams.

Casa Albă, Washington 


Clădirea, cu 132 de camere, nu a purtat numele de Casa Albă de la început. A fost numită ”Palatul Prezidențial”, ”Casa Președintelui” sau ”Conacul Executiv”. În 1901, președintele Theodore Roosevelt a oficializat acest nume. Thomas Jefferson a fost primul președinte care a permis tururi publice ale Casei Albe în 1805.

Capitoliul Statelor Unite ale Americii este sediul Congresului american. Senatul ocupă aripa nordică a clădirii, iar Camera Reprezentanților pe cea sudică, potrivit www.portalturism.ro. Construcția Capitoliului a început în 1793, proiectul original fiind creat de scoțianul William Thornton. Construcția clădirii a fost supervizată de James Hoban, arhitectul Casei Albe. El avea să fie urmat de mulți alți arhitecți, pe o perioadă de 200 de ani.

Clădirea Capitoliului, Washington

Clădirea a fost finalizată în 1826 de către Charles Bulfinch, un arhitect din Boston, cunoscut pentru proiectul său Massachusetts State House. În ciuda numărului mare de arhitecți și modificări, arhitectura Capitoliului este surprinzător de omogenă. Dimensiunile clădirii neo-clasice sunt impresionante: 229 de metri lungime și 107 metri lățime. Domul, împreună cu statuia de 6 metri, atinge o înălțime de 57 de metri. Clădirea conține 540 de camere împărțite pe 5 etaje. Cele mai impresionante sunt Camera Rotundă din centrul clădirii și National Statuary Hall, unde sunt expuse statui ale celor mai influente și reprezentative persoane ale societății americane. Capitoliul este situat în vârful unui deal, numit acum Dealul Capitoliului, pe partea estică a National Mall.

Monumentul Washington este un obelisc înalt de 169 de metri, construit între anii 1848 și 1884, în onoarea primului președinte american, George Washington. A fost deschis publicului în octombrie 1888 și este cea mai înaltă structură de zidărie din lume. Monumentul Washington este localizat pe National Mall și este înconjurat de steagurile tuturor statelor americane. Turiștii pot urca în observatorul din vârful obeliscului, pentru o panoramă magnifică asupra întregii capitale americane.

Monumentul Washington

Memorialul Lincoln este înfățișat de un templu în stil doric, iar coloanele ce încadrează, la exterior, monumentul reprezintă statele în număr de 36, la momentul președinției lui Abraham Lincoln (1861-1865). Clădirea cu o înălțime de 30 m și o suprafață totală de peste 8.000 mp a fost construită între anii 1914-1922, arhitect fiind Henry Bacon. În interiorul Memorialului se află statuia impunătoare din marmură albă a președintelui Lincoln șezând, operă realizată de sculptorul Daniel Chester French.

Washington este, totodată, gazda ambasadelor statelor cu care SUA are relații diplomatice, precum și a sediilor a numeroase organizații internaționale, cum ar fi Banca Mondială, Fondul Monetar Internațional (FMI), Organizația Statelor Americane (OSA), Banca de Dezvoltare Inter-Americană (BDIA) și Organizația Americană a Sănătății. Tot aici se află și sediile principalelor uniuni sindicale, grupuri de lobby și asociații profesionale.

Alte puncte de interes ale capitalei SUA: Biblioteca Congresului, cea mai mare bibliotecă din țară, inaugurată în 1800, Catedrala Sfinților Petru și Paul sau Catedrala națională din Washington este a doua cea mai înaltă catedrală din SUA și a patra din lume, Galeria Națională de Artă fondată în 1937, Muzeul Național Aero-Spațial, care deține cea mai mare colecție de exponate din domeniul aero-spațial din lume, Muzeul Memorial al Holocaustului, Institutul Smithsonian, Muzeul Internațional de Spionaj, Parcul Național Zoologic, Newseum, un muzeu unic interactiv, Observatorul Naval, Muzeul Național al Poștei, Muzeul Național Amerindian, Parcul Lafayette, Old Stone House, o casă din piatră construită în 1765, cea mai veche structură originală din Washington, Grădina Botanică Americană — National Arboretum, unde se află coloanele originale de la Clădirea Capitoliului, o grădină japoneză și o colecție de bonsai, faimoasa Union Station, construită în 1907, Tudor Place (1815), o clădire care se află în cartierul istoric Georgetown și care adăpostește expoziții permanente de mobilier din secolele XVIII — XIX, precum și obiecte ce au aparținut lui George și Martha Washington.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva