Facebook Twitter Email

Republica Belarus sărbătorește ziua națională la 3 iulie, marcând Ziua Independenței – eliberarea de sub fascism a orașului Minsk.

Este situată în partea central-estică a Europei, are o suprafață de 207.600 kmp și o populație de 9.259 de milioane de locuitori (2015), potrivit worldpopulationreview.com. Se învecinează cu Rusia, Ucraina, Polonia, Lituania și Letonia.

Capitala țării este la Minsk, cu o populație de 1,8 milioane de locuitori, potrivit aceleiași surse. Alte orașe mari sunt: Brest, Grodno, Moghiliov, Gomel, Vitebsk.

Republica Belarus se bucură de un patrimoniu cultural bogat, cu sute de monumente datând din secolul al XII-lea. O mare parte din castele se află în ruine, însă câteva au fost conservate și restaurate: Mir, Niasvizh, Zaslaue, Lida și Kamjanec. Biserici ortodoxe din secolul al XIII-lea se află în Hrodna, Maghiliov, Polacak, Navahrudak, potrivitturistik.ro.

Industria turismului este orientată spre agro turism, datorită atuurilor naturale — câmpii largi, sate pitorești, castele și mănăstiri antice, păduri dese și sute de lacuri. O treime din teritoriul țării este acoperit de păduri de mesteceni, stejari și brazi, în care găsim animale precum bizoni, elani, căprioare, lupi, vulpi și urși.

Capitala Minsk, situată la aproape 350 km nord-est de Varșovia și 120 km sud-est de Vilnius, a fost menționată pentru prima dată în 1067. În afară de câteva clădiri din secolul al XVII-lea, puțin a supraviețuit din orașul vechi. Orașul a devenit o importantă axă de comunicații și a fost grav avariat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Orașul modern are un plan simetric, dispus pe ambele maluri ale râului Svisloch. Minsk este un oraș frumos, cu un farmec aparte, un amestec de nou și de vechi, cu străzi mari și late, marcat de statui și monumente, străjuite de clădiri masive și cu obiective turistice interesante. Dintre acestea amintim: Biserica Sf. Aleksandr Nevsky, Biserica Sf. Maria Magdalena din Minsk, Biserica Sfinților Simon și Elena, Catedrala Sfântul Duh din Minsk, Clădirea primăriei din Minsk, Muzeul Național de Artă, Muzeul Național de Istorie și Cultură al Belarusului, Muzeul dedicat Marelui Război Patriotic, Biblioteca Națională, Piața Victoriei.

AGERPRES/(Documentare — Suzana Cristache Drăgan, editor: Andreea Onogea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva