Facebook Twitter Email

Grupele de sânge (sanguine) au fost descoperite în anul 1900, de americanul de origine austriacă Karl Landsteiner, patologist și imunologist. El a identificat atunci trei tipuri de sânge uman – A, B și 0. Doi ani mai târziu, în 1902, Landsteiner a descoperit al patrulea tip de sânge uman – AB. Pentru această descoperire el a primit în 1930 Premiul Nobel pentru medicină.

Literele simbolizează doi antigeni (substanțe care pot fi atacate de sistemul imunitar) denumite A și B. Grupa de sânge A are doar antigenul A; grupa de sânge B are doar antigenul B; grupa AB îi are pe amândoi; grupa 0 nu are niciunul, conform site-ului Centrului Național de Transfuzie a Sângelui www.cnts.md.

Oamenii au pe suprafața globulelor roșii diferite structuri proteice (antigene) care determină atât grupele sanguine cât și Rh-ul persoanei respective. Grupele de sânge clasificate ca Rh pozitiv și Rh negativ poartă denumirea de tipuri de sânge.

Fiecare grupă sanguină poate fi Rh pozitiv sau Rh negativ. Rh-ul este determinat de o altă proteină, factorul Rh (D antigen). Dacă acest factor este prezent pe suprafața eritrocitelor persoana respectivă este Rh pozitivă, dacă nu, persoana respectivă este Rh negativă. Cea mai întâlnită grupă de sânge din România este A pozitiv și cea mai rară este AB negativ, conform site-ului www.sanatate.acasa.ro.

Nu se poate dona sânge oricui și nici nu se poate primi sânge de la oricine, grupele de sânge ale celor două persoane trebuie să fie compatibile. Persoanele care au grupa de sânge 0—sunt ”donatori universali” pentru că pot dona sânge tuturor persoanelor indiferent de grupa de sânge. Globulele lor roșii nu posedă niciun antigen, de aceea a fost numită și grupa 0. În schimb, ele nu pot primi sânge decât de la grupa lor de sânge 0.

Persoanele din grupa AB+ sunt ”primitori universali”. Ele pot primi sânge de la orice grupă (A, B sau 0). În schimb, nu pot dona sânge decât persoanelor care au grupa de sânge AB+.

Cu alte cuvinte, cei cu grupa 0—pot dona celor cu grupele AB+, AB-, A+, A-, B+, B-, 0+, 0-. Persoanele cu grupa 0+ pot dona persoanelor cu grupele AB+, A+, B+, 0+. Persoanele cu B—pot dona persoanelor cu grupele AB+, AB-, B+, B-. Cei cu grupa B+ pot dona persoanelor cu grupele AB+, B+. Cei cu grupa A—pot dona persoanelor cu grupele AB+, AB-, A+, A-. Persoanele cu grupa A+ pot dona celor cu grupele AB+, A+. Cei cu grupa AB—pot dona celor cu grupele AB+, AB-. cei cu grupa AB+ pot dona doar persoanelor cu aceeași grupă, adică AB+.

În Romania, grupele sanguine sunt repartizate astfel: 43% — grupa A, 33% grupa 0, 16% — grupa B și 8% grupa AB.

Grupa sanguină este o caracteristică moștenită de la părinții noștri. Antigenii sistemului A, B, 0 sunt transmiși datorită genelor. Copilul primește două gene (una de la tată și una de la mamă) care codează grupa sanguină, potrivit site-ului www.sanatate.acasa.ro.

AGERPRES/(Documentare — Marina Bădulescu, editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva