Facebook Twitter Email

Muzeul Sării din Târgu Ocna, județul Bacău, expune sarea în diverse forme și culori, unelte folosite de mineri, hărți ale exploatărilor saline din România precum și fotografii vechi ce ilustrează munca în subteran, arată site-ul www.infoturism-moldova.ro.

Foto: (c) peregrinprinlume.com

Amplasat în Salina Târgu Ocna, muzeul oferă, de asemenea, informații despre apariția salinei de la Târgu Ocna, despre prelucrarea sării dar și despre efectele tămăduitoare ale acesteia asupra anumitor afecțiuni.

Foto: (c) www.infoturism-moldova.ro

Salina Târgu Ocna este ca o peșteră într-un munte de sare cu galerii lungi de mii de metri, cioplite în sare, cu sanatoriu, muzeu și biserică, dând impresia unui oraș subteran. Aici a fost amenajată prima bază de turism, cunoscută sub denumirea de Sanatoriu aceasta a funcționat în perioada 1974-2005. Biserica cu hramul Sfânta Varvara — ocrotitoarea minerilor — a fost săpată la o adâncime de 240 de metri în anul 1992, fiind prima biserică ortodoxă subterană din Europa.

Foto: (c) www.infoturism-moldova

De la Muzeul Sării aflăm că începuturile exploatării “aurului alb” în zonă se pierd în negura vremii, dar prima mărturie scrisă datează din anul 1380 și este constituită de un hrisov domnesc din care rezultă că pentru construcția unui pod de piatră s-au plătit 2.000 de ocale de sare.

Foto: (c) www.infoturism-moldova.ro

Colecția muzeului este expusă pe o suprafață de 15 metri pătrați. Pot fi văzute aici planșe ce redau modul în care este secționată și organizată mina, în care minerii lucrează încă, în unele locuri, dând naștere unor noi galerii.

Foto: (c) peregrinprinlume.com

Sunt expuse afișe ce redau diverse istorioare, planșe multicolore ce reproduc straturile geologice, dar și fotografii din perioada interbelică și numeroase documente. Vizitatorii pot afla povestea despre geneza salinei la Târgu Ocna, despre evoluția exploatării acestei bogății din adâncuri și despre instrumentele folosite la exploatarea acesteia.

Foto: (c) www.infoturism-moldova.ro

De asemenea, pot fi admirate lămpi, brichete, vaze, chiar și un sfeșnic, toate din sare. Printre exponate se numără și un ciocan de lemn, una dintre ustensilele folosite cu mult timp în urmă, la cioplirea și finisarea pereților bisericii Sfânta Varvara, dar și partituri cu imnul minerilor.

Foto: (c) www.infoturism-moldova.ro

Accesul în muzeu se face achitând biletul de intrare în salină. Accesul în subteran se face doar cu autobuze și microbuze puse la dispoziție de administrația Salinei. La Salina Târgu Ocna se poate ajunge pe DN 11 dinspre Bacău și pe DN 12 A dinspre Adjud.

AGERPRES/ (Documentare—Cerasela Bădiță, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Etichete:
Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva