Facebook Twitter Email

Gospodinele din unele sate din Alba, fie din zona de munte, fie din cea colinară, mai păstrează încă și pun în practică din când în când în bucătărie o rețetă mai aparte, zamă sau supă de răzălăi, în care principalul ingredient îl reprezintă făina de grâu.

Rețeta zamei și a supei de răzălăi am descoperit-o într-un material realizat în cadrul proiectului cultural ‘Trăind cu Tradițiile. Cununa grâului’, ‘Din patrimoniul culinar … preparate din grâu și făină’, volum editat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Asociația Tradition Group.

Astfel, în satul Vidra, din Munții Apuseni, această mâncare este cunoscută sub denumirea de ‘zamă de răzălăi’.

‘Se prepară un aluat foarte vârtos din făină de grâu și apă, care apoi se rade pe partea mai mare a răzătorii. Se lasă apoi puțin la uscat și se pune la fiert în apă cu sare. Separat se face un rântaș din ulei, ceapă și boia de ardei. După ce răzălăii s-au fiert se toarnă rântașul în zeamă. Acest produs se face în special de post, dar se pot adăuga în zeamă și carne și smântână’, a explicat, în volumul amintit, modul de preparare a acestei zame, Georgeta Pogan, din satul Vidra.

În localitatea Sîncel, de pe Valea Tîrnavei Mici, se face supă de răzălăi. Ingredientele necesare sunt făină de grâu, apă, sare, morcovi, pătrunjel, ceapă și ouă.

Mai întâi, se taie mărunt legumele, ce se călesc în unsoare încinsă într-o tigaie. Între timp se pune la foc o oală cu apă. Când apa este aproape fiartă, se adaugă legumele și se lasă o jumătate de oră.

‘Se pregătește între timp un aluat vârtos pentru răzălăi, din făină, ouă și puțină sare, care apoi se dă prin răzătoarea mare. Când legumele sunt fierte se adaugă răzălăii, după care se mai lasă zece minute. După ce se ia oala de pe foc se poate adăuga o ceapă călită în untură sau în ulei’, a detaliat modul în care prepară această mâncare gospodina Oana Costea.

Volumul ‘Din patrimoniul culinar … preparate din grâu și făină’ a fost coordonat de Adriana Țuțuianu și Anamaria Grigoruț.

AGERPRES/ (AS — autor: Marinela Brumar, editor: Diana Dumitru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva