Facebook Twitter Email

 

 

Republica Democratică Congo, cu o suprafață de 2.345.410 kmp și o populație de 77.433.744 locuitori (est. iulie 2014, potrivit publicației online The World Factbook – www.cia.gov), sărbătorește, la 30 iunie, Ziua națională. La această dată, în 1960, a avut loc proclamarea independenței față de Belgia.

Captură Foto: (c) Bana Mbokacongo / YouTube

Cercetătorul britanic Sir Henry Stanley explorează Congo, între 1879-1885, în numele regelui Belgiei, Leopold al II-lea, și pune bazele stăpânirii coloniale belgiene. În 1885, în urma Conferinței de la Berlin vizând împărțirea Africii, Congo este proclamat ”Statul Liber Congo” și devine proprietatea privată a regelui Leopold al II-lea, iar în 1908, este transformat în colonie a Regatului Belgiei.

La 30 iunie 1960, Congo își proclamă independența. Poziția strategică în inima Africii transformă noul stat într-un obiectiv geopolitic de primă importanță pentru marile puteri ale lumii.

La 1 august 1964, noua constituție proclamă noua denumire a statului — Republica Democratică Congo.

Între 1966-1972 are loc africanizarea numelor și a denumirilor. Din 27 octombrie 1971, Republica Democratică Congo își schimbă denumirea în Zair, cu capitala la Kinshasa. În 1997 se revine la vechea denumire a statului — Republica Democratică Congo. Conflictele interne interminabile au dus la destabilizarea și la o involuție economică a țării.

În vestul țării, se află capitala Kinshasa, oraș situat pe malul stâng al fluviului Congo. Acesta este cel mai mare centru urban al Africii centrale, înființat în 1881 de către exploratorul Henry Morton Stanley și numit Leopoldville, în onoarea regelui Leopold al II-lea al Belgiei. Orașul este transformat în centru al administrației coloniale în 1926, iar în 1960 devine capitala R.D. Congo.

În prezent, orașul, cu o populație de 11.116.000 de locuitori (2014, potrivit publicației online The World Factbook —www.cia.gov), este un important port fluvial și centru comercial. Aici se află Universitatea Kinshasa (înființată în 1954).

În Kinshasa se mai pot vedea, printre altele, potrivit www.kinshasa-congo.com: Marea Piață, Mausoleul fostului președinte Laurent Kabila, Academia de Arte Frumoase, regiunea Kinsuka, unde turiștii pot vedea artă tradițională africană, Grădina Zoologică, centrul Bonobo, unde ajung cimpanzeii bonobo salvați de pe străzile din Kinshasa.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Andreea Onogea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva