Facebook Twitter Email

La 19 iunie 2015, se împlinesc 23 de ani de când au fost stabilite relații diplomatice româno-azere. România a recunoscut independența Republicii Azerbaidjan la 11 decembrie 1991.

Imagine generală cu orașul Baku, capitala Azerbaidjanului

Relațiile de prietenie și colaborare între cele două state s-au concretizat în numeroase vizite de rang înalt, semnarea unor tratate și parteneriate strategice și schimburi economice și culturale. Președintele Republicii Azerbaidjan, Heydar Aliyev, a fost oaspetele României, pentru prima dată, în zilele de 1-2 iulie 1995. La rândul său, șeful statului român, Ion Iliescu, a fost primit, la Baku, de către liderul azer, la 27 martie 1996, prilej cu care a fost semnat Tratatul privind relațiile de prietenie și colaborare între România și Republica Azerbaidjan.

În cadrul vizitei oficiale a președintelui azer Ilham Aliyev, în octombrie 2004, șeful statului român, Ion Iliescu, i-a conferit acestuia Ordinul Național Steaua României în Grad de Colan. Cu prilejul vizitei președintelui Ilham Aliyev din septembrie 2007, a avut loc deschiderea Fundației ‘Heydar Aliyev’, președintele României, Traian Băsescu participând, alături de omologul său azer, la ceremonia de inaugurare a Aleii Heydar Aliyev din Parcul Tei.

Semnarea “Declarației privind stabilirea unui Parteneriat Strategic între România și Republica Azerbaidjan” a avut loc în septembrie 2009, când președintele Ilham Aliyev și prima doamnă a Republicii Azerbaidjan, Mehriban Aliyeva, au fost oaspeți la Cotroceni, ai președintelui Traian Băsescu.

Republica Azerbaidjan a găzduit, în septembrie 2010, Summit-ul Interconectorului Azerbaidjan-Georgia-România-Ungaria (AGRI) de la Baku, ocazie cu care Traian Băsescu a semnat, alături de președinții celorlalte trei țări, “Declarația de la Baku” privind AGRI. La scurt timp, Traian Băsescu a fost primit de omologul său azer la Baku, în aprilie 2011, pentru a pune bazele “Planului de Acțiune pentru implementarea Parteneriatului Strategic între România și Republica Azerbaidjan”.

Delegația României defilează pe scena Stadionului Olimpic, la prima ediție a Jocurilor Olimpice Europene ce se desfășoară în Baku

Pe plan sportiv, din 12 și până la 28 iunie 2015, la Baku, se desfășoară prima ediție din istorie a Jocurilor Europene, unde România este prezentă cu o echipă alcătuită din 147 de sportivi. Alin Moldoveanu, campion olimpic la tir, este portdrapelul României.

Cooperarea dintre cele două țări are loc inclusiv în domeniul media, la 2 martie 2015 fiind semnat, la Baku, un memorandum de înțelegere privind cooperarea dintre Agenția Națională de Presă AGERPRES și Agenția AzerTAc din Azerbaidjan în domeniul schimbului de știri.

Potrivit Ambasadei României în Republica Azerbaidjan, la 31 iulie 2014, volumul total al schimburilor comerciale bilaterale a fost de 104,25 milioane USD. Exportul a fost de 33,58 milioane USD, iar importul de 70,67 milioane USD.

AGERPRES/(Documentare — Doina Lecea, Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva