Facebook Twitter Email

La 27 octombrie, în fiecare an, se aniversează Ziua Mondială pentru Patrimoniul Audiovizual. Tema pentru 2014 este: “Arhivele sunt în pericol – putem face mai mult “.

Foto: (c) Ju Huanzong/XINHUA ARHIVĂ

Documentele audiovizuale, precum filmele, programele de radio și de televiziune, reprezintă patrimoniul nostru comun și conține înregistrări realizate în secolele al XX-lea și al XXI-lea. Ele contribuie la susținerea identității culturale a unui popor. Numeroase documentare, adevărate tezaure, realizate de la inventarea tehnologiilor pentru obținerea imaginii și a sunetului și până în prezent, au dispărut. Aceste tehnologii permit popoarelor lumii să-și împărtășească mai bine experiențele, creativitatea și cunoștințele acumulate. Patrimoniului audiovizual din lume este supus degradării fizice și uzurii și poate fi distrus complet dacă nu intervenim. Ziua Mondială pentru Patrimoniului Audiovizual este destinată a fi platforma pentru sporirea gradului de conștientizare la nivel mondial a importanței conservării documentelor care formează patrimoniul audiovizual.

Conferința generală a UNESCO din 2005 a declarat, prin Rezoluția nr 53, data de 27 octombrie — Ziua Mondială pentru Patrimoniului Audiovizual — pentru a marca adoptarea, în 1980 de către sesiunea 21 a Conferinței Generale UNESCO, a recomandării pentru salvgardarea și conservarea imagini în mișcare, dar și cu scopul de a atrage atenția asupra importanței documentelor audiovizuale ca parte integrantă a identităților naționale, dar și a valorii universale, menționând necesitatea urgentă de a le proteja.

Consiliul Coordonator al Asociațiilor Arhivelor Audiovizualului (CCAAA), compus din organizații non-guvernamentale (ONG) implicate în arhivarea la nivel mondial, a fost desemnat în 2006, cu prilejul celei de a 33 a sesiuni a Conferinței Generale a UNESCO, pentru a promova și a organiza celebrarea anuală a acestei zile. CCAAA face apel la instituțiile și persoanele active, care doresc să preia inițiativa organizării de evenimente mai mult sau mai puțin semnificative ca dimensiune (proiecții de filme, de imagini, seminarii, etc.)

AGERPRES/ (Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva