Facebook Twitter Email

La data de 10 decembrie este marcată, anual, Ziua europeană a avocaților.

Sursa foto: Captură YouTube

Conform unbr.ro, site-ul Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR), inițiativa în acest sens datează din 2014 și aparține Consiliului Barourilor Europene (CCBE). Anual, cu prilejul Zilei europene a avocaților, CCBE coordonează un eveniment european pentru a încuraja uniunile profesionale și barourile să organizeze activități la nivel național și local, în jurul unei teme centrale, în scopul promovării valorilor comune ale profesiei și ale statului de drept. Nu întâmplător, data coincide cu cea a Zilei internaționale a drepturilor omului.

Pentru anul 2015, tema amintitei zile este ”Libertatea de exprimare”, în contextul în care, pe plan european, au avut loc crime motivate de curente fundamentaliste, extremiste, opuse dreptului la liberă exprimare. Un exemplu evident în acest sens a fost tragedia din redacția publicației franceze Charlie Hebdo, din 7 ianuarie 2015.

În mesajul său dedicat acestei zile, președintelui CCBE, Maria Slazak, a subliniat că avocații au rolul de a apăra dreptul la liberă exprimare și pe cei care au sau ar putea avea de suferit din cauza cenzurii. Totodată, președintele CCBE a tras un semnal de alarmă asupra faptului că, în anumite părți ale lumii, disidenții și, uneori, chiar și avocații lor, sunt închiși sau supuși altor abuzuri, situație inacceptabilă pentru secolul XXI.

În România, celebrarea Zilei europene a avocaților — 2015 este organizată de UNBR în parteneriat cu Baroul București, în zilele de 10-11 decembrie 2015. Printre temele abordate se numără Hotărârea pronunțată de Marea Cameră a CEDO în cauza Morice contra Franței, cu consecințe pentru profesia de avocat referitoare la libertatea de exprimare în presă a avocatului pentru apărarea clientului său, precum și atacul asupra redacției Charlie Hebdo din Paris.

Cu acest prilej, vor fi organizate conferințe și dezbateri la care, alături de avocați, sunt invitați reprezentanți ai instanțelor și parchetelor, ai Ministerului Justiției, cadre universitare și presa. Manifestările vor avea loc în Sala de festivități a Tribunalului București.

În anul 2014, Ziua europeană a avocaților s-a axat pe rolul acestora în promovarea respectului pentru lege și justiție atât la nivel național, cât și la cel european.

AGERPRES/(Documentare — Horia Plugaru, editor: Cristian Anghelache)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva