Facebook Twitter Email

Regatul Maroc, cu o suprafață de 710.850 kmp și o populație de 33 063 250 de locuitori (2014) potrivit worldpopulationreview.com, sărbătorește ziua națională la 30 iulie. Aceasta marchează aniversarea accederii la tron a regelui Mohammed VI (1999).

Captură Foto: (c) Fouad Housni / YouTube

Este situată în NV Africii, având vecini Marea Mediterană, Algeria, Sahara Occidentală, Oceanul Atlantic și Spania.

Captură Foto: (c) Fouad Housni / YouTube

Regatul Maroc își întâmpină vizitatorii din întreaga lume cu itinerariile binecunoscute prin târgurile și piețele tradiționale souq, medinele (centrele vechi ale localităților) medievale, deșerturi toride și zăpezile din vârful Munților Atlas, potrivit globi.ro. De la piețele haotice locale, unde mirosul de condimente umple atmosfera fierbinte și maimuțele blochează de multe ori căile de acces, la moscheile poleite și muezinii ce cheamă credincioșii la rugăciune, de la nisipurile de culoarea piersicii ale dunelor ergului Chebbi la amețitoarele chei Tudra, de la Casablanca la Marrakech și de la Fez la Tanger, țara reprezintă un festin de peisaje pentru orice vizitator.

Captură Foto: (c) Fouad Housni / YouTube

Are o climă cu câteva variații regionale de temperatură, supranumită deseori “Țara răcoroasă cu un soare foarte fierbinte”. Cea mai bună perioadă de a o vizita este între luna aprilie și începutul lunii iunie sau între septembrie și noiembrie, atunci când vremea este călduță și uscată. Principalele orașe: Casablanca, Fes, Marrakech, Tanger, Mekne, Agadir, Oujda.

Capitala Rabat, cu o populație de 1 655 753 de locuitori (2015) potrivit worldpopulationreview.com, este situată la gura de vărsare a râului Bou Regreg în apele Atlanticului. Rabatul reprezintă unul din cele mai importante orașe încă de pe vremea romanilor. Alăturarea de antic și modern este una fascinantă: turnul lui Hassan din secolul al XII-lea se află în vecinătatea mausoleului lui Mohammed al V-lea, construit în anii ’70, potrivit turistik.ro. Numeroasele magazine oferă o vastă gamă de mătăsuri și bijuterii strălucitoare, cât și de carpete viu colorate. Vizitatorul descoperă aici o atmosferă cu totul diferită față de celelalte orașe ale Marocului. Rabat este un oraș ospitalier, în care descoperi nenumărate urme încă vii ale istoriei marocane.

Obiective turistice: Vechiul oraș Sale, Turnul Hassan și Mausoleul lui Mohammed al V-lea, Muzeul Național de Arheologie, Muzeul Al Maghrib, Bab Rouah, Kasbah des Oudaias, Poarta Bab El Kébir, Palatul Regal. Vechiul oraș Sale are străduțele înguste și sinuoase pe care sunt aliniate magazine, dar și impresionante porți ale vechiului oraș. Turnul Hassan a fost construit în perioada regelui Almohadic și dăinuiește și în prezent la înălțimea inițială. Deși nu a fost niciodată finalizat este un monument remarcabil. În fața turnului se găsește Mausoleul Regelui Mohammed al V-lea. Ruinele Chellah-ului se află în afara Rabatului. Acestea făceau parte din oraș până când au fost abandonate în secolul al XII-lea. Acum sunt ruinele unei Moschei și mormintele Sultanilor Merinide. Situl istoric este înconjurat de niște grădini frumoase. Bab Rouah este una dintre cele mai frumoase porți ale Marocului. Este situată la marginea de sud-est a orașului fortificat, lângă Palatul Regal. Intrarea pe această poartă este liberă. Aici au loc o serie de expoziții, cu accent pe arta marocană modernă.

AGERPRES/(Documentare — Suzana Cristache Drăgan, editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva