Facebook Twitter Email

Republica Islanda, cu o suprafață de 103.000 kmp (80% din teritoriu este reprezentat de lacuri glaciare) și 317.351 de locuitori (estimare iulie 2014), conform publicației online The World Factbook (www.cia.gov) sărbătorește, la 17 iunie, Ziua națională – data la care Islanda a fost proclamată republică.

Captură foto: (c) Carl Mullen / YouTube

Insula a fost descoperită de exploratori irlandezi în jurul secolului al IX-lea. Cei dintâi coloniști au fost celții, cărora le-au urmat vikingii, în anul 874. În anul 930, potrivit mae.ro, a fost înființat cel mai vechi sistem parlamentar al Europei (Althingi), care a marcat sfârșitul perioadei de colonizare.

Perioada de independență a Islandei, până în secolul al XIII-lea, când a trecut sub stăpânire norvegiană, a fost cea mai rodnică din punct de vedere cultural și spiritual. În 1397, prin Uniunea Kalmar, Islanda a trecut sub autoritatea Coroanei Daneze. Între secolele XV — XVIII, molimele, exploatarea comercială și catastrofele naturale au redus populația Islandei la mai puțin de 40.000 de locuitori.

Revigorarea națiunii islandeze s-a produs abia în secolul al XIX-lea. Întrerupte de regele danez la 1800, întrunirile Althingi-ului au fost reluate în 1843, odată cu renașterea naționalismului islandez. În 1874, Islanda a adoptat o constituție proprie.

La 1 decembrie 1918, Danemarca a recunoscut Islanda ca stat suveran. Islanda și-a declarat deplina independență la 17 iunie 1944, la Tingvellir.

Capitala statului este Reykjavik, iar principalele orașe sunt Hafnafjordur, Kopavogur.

Reykjavik, cu o populație de 184.000 de locuitori (2014), conform publicației online The World Factbook (www.cia.gov), și o suprafață de 274 kmp, este, totodată și centrul economic, cultural și guvernamental al țării. Orașul a fost fondat în 1786, dar s-a dezvoltat rapid ajungând să fie cel mai important oraș al țării.

Cea mai nordică capitală din lume, înconjurată de fiorduri plutitoare, este un amestec de farmec tradițional și elemente scandinave. Aceasta a fost desemnată de UNESCO drept capitala literaturii, alături de alte patru orașe precum Edinburgh, Melbourne, Iowa și Dublin, potriviticeland.is.

Printre simbolurile orașului se află Althingi, primul Parlament al Islandei înființat la Thingvellir, în anul 930, mutat la Reykjavik, în 1881, într-o clădire de bazalt, Galeria Națională de Artă a Islandei, Muzeul de Fotografie Reykjavik, singurul muzeu independent de fotografie, Radhus, primăria impunătoare care merită vizitată pentru harta uriașă, în relief, a Islandei, Biserica Hallgrímur, Muzeul Sigurjon Olafsson ș.a.

Captură foto: (c) Carl Mullen / YouTube

Clădirea care domină orașul cu înălțimea ei de 73 de metri este Hallgrimskirkja (Biserica Hallgrímur), o biserică luterană faimoasă pentru arhitectura sa, potrivit www.icelandtravel.is. Lucrările au început în 1946 și au durat 40 de ani. Turnul a fost renovat în 2009. Numită după poetul islandez Hallgrimur Petursson (secolul XVII), biserica are o acustică deosebită și împreună cu orga sa (cu o înălțime de 15 metri și o greutate de 25 de tone), formează locul ideal pentru un concert de muzică clasică.

În fața celei mai mari biserici din Islanda, se află statuia vikingului Leifur Eiriksson, primul european care a pus piciorul pe continentul nord-american, în anul 1000, descoperind America mai devreme cu 500 de ani. Impresionanta statuie a fost un dar din partea SUA, pentru a marca, în 1930, împlinirea unui mileniu de la fondarea Parlamentului islandez Althingi.

Observatorul Perlan, cu domurile sale de sticlă argintie, a fost construit în 1988 pe dealul Öskjuhlíđ. Construcție multifuncțională, aceasta servește drept observator, restaurant, centru de conferințe și atracție turistică. Domul este așezat pe 4 rezervoare gigantice de apă ce conțin 4.000 de litri de apă din sistemul geotermal al orașului.

La Muzeul Național din Reykjavik, copiii ”interacționează” cu vikingii, fiind create mici scenete demonstrative despre cum luptau sau petreceau aceștia. Actorii îi poartă din trecut până în prezent, punctând foarte bine momentele de dezvoltare ale Islandei.

Piața Austurvollur, din centrul orașului Reykjavik, este cunoscută din 1930 drept loc pentru adunările publice. Vremea însorită din zilele de vară umple mica piață, dar și cafenelele din jurul său. În luna decembrie, un pom de Crăciun dăruit de vecinii din Oslo este împodobit în piață. Tot aici se află și o statuie a lui Jon Sigurdsson, considerat liderul mișcării de independență din Islanda.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva