Facebook Twitter Email

 “Nu poti conecta punctele, privind inainte; poti sa le interconectezi doar privind inapoi. Trebuie sa crezi cu adevarat ca punctele se vor intalni in viitor. Trebuie sa crezi in ceva – in tine, in destin, in viata, in karma, in orice. Aceasta abordare nu m-a dezamagit niciodata si a facut diferenta” (Steve Jobs  – Discurs Stanford, iunie 2005).

Cum poate iesi Romania din criza si cum poate face si ceva profit

1.      Kurzii sunt bogati. Romania poate incasa o suma frumusica din turism, prin vizita kurzilor in tara noastra. Acestia au venituri consistente, cum ar fi pensiile de revolutionar de peste 500 USD, fara a avea serviciu si fara a plati servicii de utilitati publice. Spre exemplu, daca un milion de turisti  kurzi vin in Romania in 5 ani (300 persoane / avion / zi / un oras , dupa exemplul Istambul – Erbil unde locurile  sunt ocupate cu 15 inainte) si fiecare cheltuie in medie 2.000 USD, rezulta un total de doua bilioane USD. In acest moment, kurzii nu pot iesi fara viza decat in Turcia.  Pe ei nu trebuie sa ii convingi cu reclame extravagante si costisitoare sa vina in Romania, ci doar sa ii lasi sa intre (vezi declaratia Ministrului Tursimului din Kurdistan de mai sus). Actual, Romania refuza orice suma care poate veni pe acea directie. Viza pentru cetatenii obisnuiti kurzi sau irakieni  poate dura si trei luni, iar de obicei sansele sunt foarte mici.

2.      Potentiali investitori din Kurdistan care pot aduce bani buni in Romania. Sunt deja kurzi care au venit si au investit in Romania.

3.      Kurzii au cerere concreta pentru a face scoala in Romania si pentru care vor sa plateasca. Dintre domeniile de interes sunt: medicina, ahitectura, constructii, etc

4.      Trebuie creata o strategie pentru mentinerea unei astfel de pozitii castigate si folosirea tuturor resurselor si mijloacelor  actuale in aceasta directie.

Pentru a beneficia de toate acestea, autoritatile romanesti trebuie sa ia atitudine azi si sa actioneze maine cu prioritate maxima, bazandu-ne pe reactii concrete, care pot fi verificate.

Cum pot ajunge in Romaniapeste 200 de milioane de dolari cu o investitie de numai doua, in numai un an

  1. Verificarea propunerii. Pentru analizarea si confirmarea estimarilor prezentate, este necesara formarea unei echipe avand membri reprezentand diverse grupuri, precum: politic, autoritati, TV, radio, presa si Camera de comert. Aceasta echipa va crea o misiune economica cu scopul verificarii si autentificarii informatiilor aparute.
  2. Cercetare profesionala. In cazul in care verificarea va confirma posibilitatile descrise in scrisoarea initiala, se va deleaga o firma specializata de cerecetare de piata reala. Aceasta se va deplasa in Irak pentru a face o cercetare profesionala, care sa creeze o estimare precisa a potentialului de vizitatori kurzi si irakieni inRomania (din orase precumErbil, Suleimania, Duhok,Bagdad,Kirkuk, etc).
  3. Lege Speciala de Urgenta. Se va propune infiintarea unei Legi speciale de urgenta, care sa aiba ca scop diminuarea riscului terorist pentru cetateii irakieni, ca de exemplu: in eventualitatea unui eveniment neplacut, toti membrii delegatiei sunt raspunzatori. De asemnea, este neaparat necesar suportul constant al autoritatilor dinRomania pentru intreprinzatorii romani care merg inKurdistan. Un exemplu ar fi oferirea de garantii pe loc de catre Stat, prinCEC sau Eximbank, in vederea obtinerii finantarii necesare celor care au un contract inKurdistan.
  4. Filiale locale. Se vor crea mai multe filiale ale consulatului dinKurdistan in fiecare oras kurd, dupa analizarea in prealabil a celui dinErbil, de catre o echipa specializata.
  5. Materiale de marketing. Se vor crea documente speciale pentru informare si se vor reface formularele de viza, intr-o forma mai simpla si mai accesibila.
  6. Ruta aviatica. Firma de stat Tarom va adauga rute aviatice pe celelalte orase importante dinKurdistan si Irak (actualErbil, Suleimania, Duhoc). Pe de alta parte, trebuie invitate si celelalte firme de aviatie sa ia in considerare introducerea acestor rute.
  7. Invitatie pentru kurzi. Se vor invita inRomania 2-3 echipe TV din Irak siKurdistan, pentru a vedea si promova frumusetile Romaniei si pentru a informa ca obtinerea vizei dureaza doua zile.
  8. Parteneriat cu agentiile de turism. Este necesara informarea tuturor agentiilor de turism dinRomania de acest potential, precum si invitarea lor inKurdistan pentru gasirea de parteneri sau filiale.
  9. Estimari.

–          3 curse zi (1 cursa/ 1 oras) pot aduce cca 1.000 vizitatori/ zi

–          30 zile sunt 30.000/ luna

–          10 luni sunt 300.000/ an

–          La o medie de  3.000 USD cheltuite pe calatorie, rezulta 900.000.000 USD

    10.  Avantajele Romaniei.

–          Angajarea de personal suplimentar.

–          Revigorarea vanzarilor in statiunile balneo climaterice

–          Revigorarea spitalelor din zonele turistice

–          Potentiali investitori in diverse domenii.

–          Banii care ajung in Romania prin afacerile aduse de vizitatori. Spre exemplu, daca Guvernul kurd doreste sa cumpere 10.000 autovehicule, le poate cumpara din Romania aducand astfel 50.000.000 USD. Pe de alta parte, daca presupunem ca o parte din vizitatori ( 30%, adica 100.000 ) cumpara produse in valoare de 50.000 USD pe an pentru afacerea lor din Irak, ar insemna  inca 50.000.000 USD cheltuiti in Romania.

Facebook Twitter Email