Facebook Twitter Email

Ciorba de lobodă de post este o mâncare colorată, gustoasă și sănătoasă, care se prepară foarte repede și ușor și care are mai multe variante, în funcție de zona din care provine bucătăreasa.

Daniela Drăgan, din Miercurea Ciuc, fiică de diplomați, iubește ciorba de lobodă pentru că îi aduce aminte de copilărie, de mama sa, care tânjea după această mâncare atunci când era pleacă în străinătate, dar și de bunica sa, care i-o gătea frecvent atunci când era mică. Rețeta pe care ne-o dezvăluie Daniela nu este deloc complicată, iar produsul final are un gust minunat.

“Se iau 5-6 legături de lobodă roșie, două legături de ceapă verde, două legături de usturoi verde și un morcov. Cine dorește poate să pună păstârnac, care este mai dulce decât rădăcina de pătrunjel, țelină sau ardei gras. Eu nu pun aceste legume, pentru că prefer o ciorbă de lobodă de primăvară, care să fie verde și care să-mi aducă în bucătărie toată primăvara. Mai trebuie un litru și jumătate sau doi litri de apă, în funcție de cât de groasă vrei să iasă, o legătură de leuștean și pentru acrit zeamă de lămâie, oțet sau borș și sare pentru gust”, spune Daniela Drăgan.

Prepararea acestei ciorbe durează foarte puțin și este la îndemâna oricărei gospodine.

“De la lobodă se iau frunzele, se spală bine, în câteva ape, care să iasă nisipul și pământul de pe ele, apoi se taie fideluță și se pune deoparte. Între timp, ceapa verde și usturoiul verde se taie rondele, un morcov se rade sau se taie pătrățele, la fel și celelalte legume, cine dorește să folosească. Ceapa se călește foarte puțin, în 4 linguri de ulei, se adaugă usturoiul, morcovul și abia la final ardeiul, după care se toarnă apa”, precizează Daniela Drăgan.

Aceasta afirmă că unele persoane călesc și loboda, dar ea preferă să nu fac asta pentru că vrea “să-și păstreze toate vitaminele cu care a fost binecuvântată de Dumnezeu!”.

Legumele se fierb și după ce sunt făcute al dente, atunci se adaugă loboda și se lasă să dea doar în câteva clocote.

“Se pune zeama de la o lămâie, borșul sau oțetul, fiecare ce dorește, iar la final se adaugă leuștean tăiat, dar numai în momentul în care focul este stins. Oala se acoperă, pentru ca toate gusturile să se împrietenească. Se drege, la final de sare și ciorba este gata”, mai spune Daniela.

Aceasta recunoaște că a fost ciorba copilăriei sale, care-i aduce aminte de bunica și de mama sa.

“Iese o minunăție de ciorbă, la care mama râvnea și îi aducea aminte de România, atâta timp cât era plecată în străinătate. A fost ciorba copilăriei, care îmi aduce aminte de bunica și de mama. Este o ciorbă răcoroasă vara, când e căldură afară, este o ciorbă care îți încălzește sufletul când vii de afară, dintr-o ploaie mocănească”, a adăugat Daniela Drăgan.

Nu trebuie ignorate nici proprietățile lobodei, cunoscută și sub denumirea de spanacul francezului sau spanac nemțesc de munte și care este folosită, încă din antichitate, pentru deosebitele proprietăți detoxifiante și antioxidante.

“Ciorbița de lobodă se servește de obicei cu mămăliguță rece și cu un ardei iute lângă sau cu ceapă verde. Este o ciorbă frumoasă, colorată, foarte aromată și în afară de asta este extrem de sănătoasă, pentru că loboda conține de două ori mai multă vitamina C decât spanacul sau decât lămâia. În plus, este bogată în antioxidanți și ajută la detoxifiere primăvara și de aceea este extrem de folositoare în perioadele de post și reglează digestia”, mai arată Daniela Drăgan.

Prepararea ciorbei de lobodă diferă de la o zonă la alta, iar gospodinele sunt libere să fie cât mai creative.

“În zona de sud, mai ales, se face o ciorbă combinată de lobodă și ștevie, sunt persoane care înlocuiesc usturoiul cu leurda sau se mai poate face o combinație din toate frunzele primăverii: loboda, ștevie, leurdă, salată verde. Unele ciorbe se fac cu orez, alții preferă să pună cartofi. Specifică Moldovei este cea cu cartofi și cu foarte multe legume și nu predomină atât de mult loboda, iar în zona Ardealului se face o ciorbă foarte consistentă, cu afumătură, care se drege cu smântână, iar leușteanul se înlocuiește cu tarhon și orice altă acritură cu oțet”, a conchis Daniela Drăgan.

AGERPRES/(AS — autor: Gina Ștefan, editor: Cristian Anghelache)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva