Facebook Twitter Email

Groapa Ruginoasa este un loc deosebit de interesant din Muntii Apuseni, ce ni s-a recomandat a fi vizitat de catre gazdele noastre inca din prima zi de cum am ajuns in zona. Drumul pana la Groapa Ruginoasa este destul de lejer, nu necesita o  pregatire fizica de exceptie. Accesul se face de pe DN 75, drum ce duce spre Arieseni – Vartop – Stei. Dupa Vartop, in dreptul unei curbe mari, unde soseaua traverseaza un parau, apare o poteca la stanga. Indicatoarele si marcajul cu banda rosie va vor conduce pana la Groapa Ruginoasa.

Traseul nu este lung, se spune ca dureaza 45 minute, dar se ajunge lejer cam in 30 de minute. Prima portiune a traseului prezinta un urcus mai abrupt, printre pietre ca pe o scara, insa apoi drumul este lejer, prin padure si cu iesire pe o pajiste deosebit de frumoasa. Se ajunge la marginea gropii, care este in fapt o ravena de mari dimensiuni: un diametru de peste 600 de metri si o adancime de peste 100 metri!

Aflata pe versantul nordic al Muntelui Tapu, la o altitudine de 1.373 de metri, Groapa Ruginoasa este un fenomen aparte. S-a format din cauza eroziunii solului si asta intr-un timp foarte scurt. Aceasta groapa se mareste continuu, eroziunea lucrand cu o viteza foarte mare. Se spune ca pe hartile mai vechi, de acum 80 ani, ravena era marcata cu dimensiuni mult mai mici. Toponimul este dat de culoarea maroniu, cafeniu – negricioasa a rocilor ce sunt sectionate de procesele de torentialitate. Vederea de pe marginea gropii este spectaculoasa. Mare atentie! Nu mergeti mai aproape de 5 metri de marginea gropii. Peretii sunt scobiti si malul sta in aer pe mai multe portiuni.

Groapa Ruginoasa a aparut si in cunoscuta emisiune Tehnici esentiale de supravietuire, de pe Discovery Channel. Bear Grylls, gazda emisiunii, a coborat groapa catre civilizatie.

Sursa: http://tai-tai.net

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva