Facebook Twitter Email

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland) sărbătorește ziua națională, ziua oficială de naștere a reginei, sărbătorită, prin tradiție, în cea de a doua sâmbătă a lunii iunie. În 2015 această zi este sărbătorită la 13 iunie.

Tower Bridge

Situat în vestul Europei este mărginit de Oceanul Atlantic, Marea Nordului, Marea Mânecii, Marea Irlandei, Irlanda. Capitala și principalele orașe sunt: Londra (capitala), Birmingham, Manchester, Liverpool, Leeds, Glasgow, Edinburgh.

Londra reprezintă unul dintre cele mai mari orașe europene, locul unde au loc o serie de evenimente importante și unde se încheie afaceri. Principalele puncte de interes din capitală sunt: Big Ben, Westminster Abbey, Palatul Buckingham, Houses of Parliament, Catedrala Sf. Paul, Turnul Londrei, Observatorul Greenwich, Tower Brigde, Tate Modern, London Eye, Madame Tussauds, British Museum, Covent Garden, Victoria and Albert Museum, Trafalgar Square, Hyde Park, National Gallery, St James’s Park, Piccadilly Circus.

Catedrala Westminster Abbey din Londra

Catedrala Westminster Abbey din Londra


Spațiile verzi ale Londrei sunt, de asemenea, foarte apreciate iar vara în St. James Park se află mulți oameni care citesc presa sau pur și simplu stau întinși la soare. Pentru pasionații de cumpărături Londra oferă posibilitatea petrecerii multor zile la Harrods sau pe Oxford Street, pentru cei ce vor să trăiască o experiență de shopping cosmopolită. Pub-urile, restaurantele și cluburile de noapte cu atmosferă trepidantă reprezintă alte motive pentru care o excursie la Londra nu trebuie ratată.

La origini, Londra a fost o așezare celtă. În anul 43 romanii au fondat orașul Londinium, iar numele acestuia se pare că a dat și numele nativ al orașului, London, deși unele date mai recente arată că London ar putea fi de origine celtă, potrivit turistik.ro. În anul 61, noul oraș roman a fost asediat, prădat și ars până la temelii de către răsculații celți, conduși de regina Boadicea.

După căderea Imperiului Roman, Londinium a fost abandonat; la vest de acesta a apărut în secolul al VII-lea o așezare saxonă cu numele Lundenwic, pe locul unde astăzi se află Aldwych. La începutul secolului al X-lea vechea cetate romană a fost reocupată. Inițial Westminster era un oraș distinct, însă în cele din urmă Londra și Westminster s-au integrat și au evoluat împreună, devenind cel mai mare oraș al Angliei, iar din secolul al XII-lea și capitală a regatului.

Între secolele al XVI-lea și al XX-lea, Londra a înflorit, fiind capitala a Imperiului Britanic. Marele incendiu din 1666 a distrus o mare parte a orașului iar reconstrucția sa a durat peste 10 ani și a fost condusă de Sir Christopher Wren. Cu acest prilej au fost proiectate și construite multe din clădirile emblematice ale Londrei de astăzi.

Creșterea orașului s-a accelerat în secolul al XVIII-lea, astfel că în 1800 Londra reprezenta cel mai mare oraș al lumii. Bombardamentele naziste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial au condus, pe lângă pierderea de vieți, la distrugerea multor clădiri vechi. Reconstrucția din următoarea perioadă a oferit posibilitatea folosirii a numeroase stiluri arhitectonice moderne.

Big Ben reprezintă unul unul dintre cele mai importante obiective turistice din Londra, fiind aproape o emblemă a capitalei. Noaptea fațada și ceasurile de pe fiecare față sunt iluminate oferind o imagine încântătoare. Cadranele ceasului au o suprafață de peste doi metri pătrați, iar minutarul are peste 4 metri. Big Ben are un pendul uriaș care este reglat de un sac de monede, potrivit tvl.ro.

Big Ben

Numele de Big Ben nu se refera la turnul ceasului propriu-zis, ci la clopotul de 13 tone din interiorul turnului. Clopotul a fost denumit după primul comisionar care a lucrat la construcție — Benjamin Hall. Acest clopot provine din vechiul palat Westminster fiind dăruit diaconului de la Catedrala Sf. Paul de către William al III-lea.

Prima transmisiune a BBC a fost deschisă de sunetul de la Big Ben în 1923, încă există un microfon în turn conectat la sediul British Broadcasting Corporation (BBC). În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, în 1941, o bombă incendiară a distrus Camera Comunelor parte din Sediul Parlamentului din Londra, însă turnul cu ceas a rămas intact. Sunetul său a fost transmis prin radio poporului britanic și întregii lumi, ca un îndemn la speranță pentru toți cei care l-au auzit.

Catedrala Sf. Paul reprezintă capodopera lui Sir Christopher Wren și este un obiectiv turistic faimos din Londra. Construcția din zilele noastre a înlocuit vechea Catedrală Sf. Paul, care a fost distrusă în timpul marelui incendiu din Londra din anul 1666. Sir Christopher Wren a fost angajat să proiecteze această construcție care urma să o înlocuiască pe cea arsă.

Catedrala Saint Paul

Lucrările au început în anul 1675, prima slujbă a fost ținută în anul 1697 însă abia după 13 ani lucrarea a fost complet finalizată. Interiorul catedralei, ca și exteriorul este dominat de marele său Dom, care încoronează intersecția catedralei. St. Paul’s Cathedral conține multe artefacte și unele monumente ale unor britanici de seamă. În altarul din partea nordică se regăsește Capela Sufletelor, dedicată memoriei lordului Kitchener și a camarazilor săi morți în război. Acest altar conține și un memorial închinat ducelui de Wellington, eroul bătăliei de la Waterloo, tot la Catedrala Sf. Paul aflându-se și monumentul lui Nelson, eroul care a pierit în bătălia de la Trafalgar din 1805. Cripta conține aproximativ 200 de morminte.

Piața Trafalgar situată în partea centrală a orașului reprezintă un obiectiv turistic important din Londra. Construită pentru a-l comemora pe amiralul Nelson, piața a fost botezată după Capul Trafalgar din Spania, locul unde amiralul a câștigat ultima sa bătălie. John Nash este cel care a proiectat piața în anii 1820. Construcția pieței a început în 1829 și a continuat până în anii 1840.

Piața Trafalgar

Galeria Națională ocupă partea de nord a pieței iar în partea de est a Trafalgar Square se găsește Casa Africii de Sud. Trafalgar Square este din anul 1848 locul preferat pentru tot felul manifestanți sau demonstranți care doresc să atragă atenția asupra cauzei pe care o susțin. Statuia ecvestră a lui Charles I se găsește în sudul pieței Trafalgar. În Trafalgar Square, în jurul statuii lui Nelson se află statuile lui Sir Henry Havelock și Sir Charles James Napier, ambii generali din epoca victoriană. Pe altă parte se găsește o statuie a lui George al IV-lea comandată chiar de el.

AGERPRES/ (Documentare — Suzana Cristache Drăgan, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva