Facebook Twitter Email

Vedetele motorsportului românesc înscrise în concursul Danube Delta Rally s-au întrecut, joi seara, pe faleza orașului Tulcea, alături de pescari ai asociației “Golovița” într-un concurs gastronomic în timpul căruia au preparat cea mai veche rețetă de borș de pește din Deltă, ciorba de pește făcută în barcă pe Marea Neagră.

“Este prima oară când pățim așa ceva, dar cred că o să ne distrăm. Nu am deocamdată nicio propunere pentru rețeta tradițională, pentru că mi-a plăcut mâncarea din pește pregătită aici. O rețetă specială pentru mine am învățat de la tata. Este vorba de paste cu sos de roșii, brânzeturi clasice din Italia și prosciutto”, a declarat înainte de începerea concursului gastronomic Simone Tempestini, pilotul favorit din Campionatul național de raliuri Dunlop.

Mihai Tănase, inițiatorul întrecerii culinare, le-a propus vedetelor auto prezente joi seara pe faleza Tulcei să facă echipă cu pescarii din Delta Dunării și să propună îmbunătățiri rețetei tradiționale de borș de pește, cel mai bun preparat urmând să fie declarat câștigător.

Unii din pescarii coechipieri ai vedetelor sportului cu motor au învățat încă din adolescență să facă ciorbă de pește în bărci, pe Marea Neagră sau în Deltă, atunci când erau pe ape pentru o mai lungă perioadă de timp. În vremurile acelea, pescarii plecau de acasă cu surcele și legume, alături de plasele tradiționale de pescuit.

“La 15 ani, am gătit pentru prima dată un borș de pește în barcă alături de pescarii bătrâni. Ceaunul în care se pune apă, legume și pește este așezat pe un suport pe fundul căruia se află puțin pământ. Cum se face ciorba în barcă nu iese altundeva. Acolo, totul e proaspăt și aia este ciorba adevărată de pește”, a afirmat Adrian Pestrițu, membru al asociației “Golovița”.

Piloții înscriși în competiția Danube Dalta Rally au spart lemne pentru foc, au curățat cartofi, au tăiat ceapă, au glumit unii cu alții pe seama aptitudinilor culinare, dar au și învățat câteva secrete de la pescarii din Deltă.

“Am câștigat experiență și sfaturi utile de la oamenii locului care au tot felul de trucuri legate de treptele în care se eliberează gustul de la legume și pește. Pentru mine, este o îmbogățire reală timpul petrecut aici, cu atât mai mult cu cât sunt un iubitor de Deltă. Sunt fericit că organizatorii raliului au avut această idee și sper să iasă un borș foarte bun”, a declarat pilotul Sorin Badea.

În timp ce echipele găteau ciorba de pește, Georgiana Chiriță, membră a ansamblului artistic Juraveli al comunității din Jurilovca i-a antrenat pe spectatorii de pe faleză într-un mini-recital de cântece tradiționale lipovenești, atât bucătarii, cât și spectatorii aplaudând-o la final.

Înainte de a se termina ciorba de pește, principele Nicolae s-a alăturat participanților la concurs, primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion, invitându-l la evenimentele organizate de comunitate pentru promovarea turistică a zonei. “Dacă timpul îmi va permite, voi onora invitația primită. Mă aștept ca borșul pescarilor să fie perfect, dar mie cel mai mult îmi place peștele prăjit”, a declarat principele Nicolae.

La finele concursului, Marco Tempestini, pilot înscris în cea de-a XVI-a ediție a Raliului Deltei, a recunoscut că pe faleza din Tulcea sunt importante “lucrurile noi”. “Aici, sunt importante lucrurile noi. Vineri și sâmbătă, va fi important să câștigăm”, a declarat Marco Tempestini.

Pentru favoritul Raliului Deltei, Simone Tempestini, concursul culinar a însemnat “o informație culturală în plus”. “Acum, am înțeles cum se pregătește borșul de pește. E frumos să înveți și despre mâncarea tradițională. Pentru mine, e o informație culturală în plus”, a afirmat Simone Tempestini.

Danube Delta Rally are drept obiectiv promovarea potențialului turistic al Dobrogei și în special pe cel al Deltei Dunării. Concursul ajuns la cea de-a XVI-a ediție, reluat în anul 2013 după o pauză de 20 de ani, este organizat de Clubul Nautic Motorsport, sub egida Federației Internaționale a Automobilului și a Federației Române de Automobilism Sportiv, în parteneriat cu Primăria municipiului Tulcea, Consiliul Județean, dar și cu sprijinul unor firme private.

Zonă unică în Europa, Rezervația Biosferei Delta Dunării este considerată un muzeu al biodiversității compus din 30 de tipuri de ecosisteme, precum și o bancă de gene naturală pentru patrimoniul natural mondial. Delta Dunării este, de asemenea, una dintre puținele delte populate din lume, dar și una dintre cele mai mari zone umede din lume.

AGERPRES/(A, AS — autor: Luisiana Bîgea, editor: Cristian Anghelache)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva