Facebook Twitter Email

Considerată a fi una dintre cele mai frumoase femei, actrița Angelina Jolie (Angelina Jolie Voight) s-a născut la 4 iunie 1975, în Los Angeles, California, SUA.

Foto: (c) Angelina Jolie / Facebook

La vârsta de 11 ani, Angelina a început să studieze la Institutul de Teatru Lee Strasberg, unde a jucat în câteva producții. A urmat studii în domeniul cinematografiei la Universitatea din New York, iar mai târziu s-a alăturat prestigioasei trupe de teatru de la “Met Theatre Group” din Los Angeles.

La vârsta de 16 ani, a urmat o carieră în modeling și a apărut în unele videoclipuri muzicale, potrivit imdb.com.


Foto: (c) Angelina Jolie / Facebook

Debutul ei pe micile ecrane a avut loc în copilărie, alături de tatăl ei, Jon Voight, în filmul “Lookin’to Get Out” (1982), dar cariera ei de actriță a început abia zece ani mai târziu, în producția “Cyborg 2” (1993).

În 1995, a jucat în filmul “Hackers” (1995), urmat, în anul următor, de peliculele “Foxfire” și “Love Is All There Is”.

De asemenea, a jucat în filmul biografic “George Wallace” (1997), iar în 1998, în “Gia”, ambele roluri aducându-i câte un premiu Globul de Aur pentru cea mai bună actriță într-o mini-serie sau într-un film de televiziune. În 2000, a fost recompensată cu premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar, în drama “Girl, Interrupted” (1999), dar și cu un nou premiu Globul de Aur pentru același rol.

A jucat rolul unei eroine de jocuri video — Lara Croft — în filmul “Lara Croft: Tomb Raider” (2001). A mai interpretat roluri în pelicule precum ”Original Sin” (2001) și ”Life or Something Like It” (2002), ”Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life” (2003).

În 2004, a jucat în “Taking Lives”, “The Fever”, “Shark Tale”, “Alexander” și “Sky Captain and World of Tomorrow”. Cei mai mulți bani i-a câștigat cu celebrul film “Mr. & Mrs. Smith” (2005), potrivitcinemagia.ro.

În 2006, a jucat în “The Good Sheperd”, iar un an mai târziu în “Beowulf” și în ecranizarea romanului scriitoarei Mariane Pearl, “A Mighty Heart”. Doi ani mai târziu, a jucat în “Wanted” și “The Changeling”.

În 2010, au urmat rolurile din filmele “The Tourist” și “Salt”, iar în 2014 cele din “Maleficent” și “Cleopatra”.

În 2013, Angelina Jolie a suferit o dublă mastectomie pentru a preveni un risc foarte ridicat de a dezvolta cancer la sân și la ovare. În primăvara acestui an, actrița a anunțat că s-a mai supus unei operații preventive de extirpare a ovarelor și a trompelor Fallope.

La zece ani după “Mr.& Mrs. Smith”, pelicula în timpul căreia Brad Pitt și Angelina Jolie s-au îndrăgostit, cei doi mari actori vor reveni, în toamna acestui an, împreună pe marele ecran, în filmul “By The Sea”. Regizat de Angelina Jolie, pelicula povestește relația dificilă dintre Roland (Brad Pitt), un scriitor, și Vanessa (Angelina Jolie), soția sa, la sosirea lor într-o stațiune balneară din sudul Franței.

Angelina Jolie a fost căsătorită cu actorii Jonny Lee Miller și Billy Bob Thornton, iar în prezent este soția lui Brad Pitt. Jolie și Pitt au trei copii biologici, Shiloh, Vivienne Marchelline și Knox Leon și alți trei adoptați, Maddox, Pax și Zahara.

Angelina Jolie este și ambasador al bunăvoinței al Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați. În anul 2014, Angelina Jolie a primit, la Palatul Buckingham, o distincție din partea reginei Elisabeta a II-a, pentru angajamentul ei în lupta împotriva violențelor sexuale din zonele de război.

Ea a fost distinsă cu titlul Doamnă Comandor de Onoare (Honorary Dame Commander) a ordinului Sfântul Mihail și Sfântul Gheorghe, ordin cavaleresc destinat persoanelor ‘care aduc servicii extraordinare și de importanță nemilitară într-o țară străină’. Este a doua distincție ca importanță după Cavaler sau Doamnă a Marii Cruci (Knight sau Dame Grand Cross).

AGERPRES/ (Documentare — Suzana Cristache Drăgan, editor: Andreea Onogea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva