Facebook Twitter Email

Aproape 100 de sportivi înscriși la zece cluburi din țară au participat sâmbătă la cea de a IV-a ediție a “Cupei Dunării” din satul Chilia Veche, județul Tulcea, evenimentul incluzând și crosul organizat cu prilejul Zilei Olimpice.

Președintele ACS Atletic Delta Chilia Veche, Sandu Nicolae și copiii antrenați

“Chilia Veche este mai frumoasă decât orice altă localitate de pe brațul ăsta al Dunării. Uită-te acolo! Vezi ce urâte sunt blocurile alea părăsite? Și noi avem blocuri, dar ale noastre sunt locuite! Uite, pe la noi trec și nave de croazieră, dar nu acostează decât în porturile din Ucraina”, îi spune o adolescentă unei prietene arătându-i nava de croazieră “Dnieper Princess”.

Mai sunt câteva zeci de minute până când nava de pasageri “Maramureșul” care asigură legătura dintre orașul Tulcea și satul Chilia Veche va acosta în portul din Deltă, iar călătorii de pe cele două nave care se întâlnesc pe Dunăre își fac cu mâna.

Cele două adolescente s-au cunoscut la un club de atletism, Alexandra, gazda Oanei, este din Chilia Veche și și-a primit așa cum știe mai bine prietena de la Tulcea, amândouă concurând însă sâmbătă dimineața în concursul “Cupa Dunării”.

Ajunsă la cea de a IV-a ediție, competiția inițiată de Asociația Clubul Sportiv “Athletic Delta” din comuna Chilia Veche a reunit sportivi înregistrați la cluburile din Alexandria, Slobozia, Galați, Tulcea, Buzău, Bacău, Focșani, clubul din Delta Dunării fiind unul dintre ultimele apărute în România, dar cu un palmares deja bogat.

“Ne-am înființat în luna decembrie a anului 2012. Anul următor, la un concurs național de atletism, copiii au obținut două medalii, iar anul trecut, la concursul de la Craiova, unde au participat sportivi ai cluburilor de renume din țară, Chilia Veche a fost pe primul loc. Atunci, festivitatea de premiere s-a oprit, iar în fața tuturor participanților cineva ne-a felicitat pentru că toate medaliile de aur au fost obținute de copiii noștri”, a declarat președintele ACS Athletic Delta, Sandu Nicolae, angajat al Sectorului Poliției de Frontieră Chilia.

Președintele ACS Atletic Delta Chilia Veche, Sandu Nicolae

Baza sportivă a clubului este minimă. “Clubul nu are nimic. Există un teren de fotbal pe care sunt două piste turnate cu zgură. Am transformat vestiarele terenului în sală de forță pentru pregătirea copiilor pe timpul iernii. Și atât”, a spus Sandu Nicolae.

Chiar și așa, elevii din Chilia Veche continuă să facă sport. “Neoficial, antrenez copii pentru competițiile sportive de vreo opt — nouă ani. Și mă bucur când văd că mulți dintre ei rămân în sport. Am de exemplu foști elevi care acum sunt în echipe de volei, iar unul dintre ei urmează să participe zilele acestea la campionatul național de kempo”, a continuat președintele clubului sportiv din Delta Dunării.

Imagine din timpul antrenamentului de pe terenul de fotbal din satul Chilia Veche

“Cupa Dunării” a inclus anul acesta și un concurs de cros organizat la nivel național de Comitetul Olimpic și Sportiv Român pentru a marca Ziua Olimpică. Evenimentele sportive din țară, inițiate pentru a aminti faptul că pe 23 iunie 1984, la Paris, a fost înființat Comitetul Internațional Olimpic, reunesc circa 14.500 de participanți, printre aceștia numărându-se și campioni olimpici.

La Chilia Veche a fost prezentă Elena Fidatov Moruzov care, în calitate de reprezentantă a Direcției Județene pentru Sport și Tineret (DJST) Tulcea, i-a premiat pe sportivii amatori și de performanță cu medalii, diplome, trofee și, în funcție de vârstă, cu jucării. Campioană mondială la semimaraton cu echipa României la Oslo, Norvegia, în anul 1994, la Monbeliard, Franța, în anul 1995, campioană europeană la cros cu echipa României, Alnwich, Anglia, în anul 1994 sunt doar câteva din titlurile obținute în cariera sa sportivă.

Iar dacă pentru copiii din Chilia Veche întrecerile sportive au fost fie un antrenament, fie un prilej de bucurie pentru reîntoarcerea acasă, cu siguranță sportivii din țară au fost încântați de excursia în Delta Dunării oferită de organizatori.

Cea de a IV-a ediție a competiției “Cupa Dunării” a fost organizată de ACS Atletic Delta, DJST și Primăria comunei Chilia Veche, în colaborare cu societatea Fil Construct Tulcea și Sectorul Poliției de Frontieră Chilia.

Una dintre localitățile izolate din Delta Dunării, Chilia Veche a fost în perioada medievală un important centru comercial și piscicol, datorită sturionilor. Situată vis-a-vis de actuala localitate Kilia Nouă, Ucraina, actuala comună din Delta românească a avut în vremea regimului comunist statutul de oraș, programul de amenajare a deltei pentru agricultură vizând transformarea localității într-o importantă urbe a zonei. În cadrul acestui program, au fost construite câteva blocuri. De-a lungul timpului însă, zona despre care unele surse susțin că a fost denumită de genovezi Lycostomo, adică “Gura lupului”, și-a pierdut importanța economică.

AGERPRES/(A, AS — autor: Luisiana Bîgea, editor: Andreea Rotaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva