Facebook Twitter Email

Ziua mondială a broaștelor țestoase, o specie aflată pe cale de dispariție, se marchează la 23 mai.

Țestoasele sunt reptile ce aparțin ordinului Chelonieni, care trăiesc pe Terra de aproximativ 220 milioane de ani, cu mult dinaintea dinozaurilor. Au o forță de adaptare extraordinară, dar din păcate au ajuns o specie pe cale de dispariție, din cauza faptului că au nevoie de condiții speciale de viață, care se regăsesc din ce în ce mai greu, la ora actuală, în lume.

Viața acestei specii de broaște depinde foarte mult de mediul în care trăiește, care-și pune amprentă asupra temperaturii corporale și a duratei de viață. Țestoasele nu pot supraviețui frigului și nici căldurii excesive, de aceea, schimbările de temperatură, frecvente la ora actuală în lume, le scurtează media de viață.

Mediul și modul în care cresc duce la rata scăzută a vieții acestor animale. Țestoasele exotice cresc într-un mediu artificial și atât temperatura, cât și mâncarea, ajung să devină prea puțin potrivite pentru a conferi un trai bun țestoaselor.

Nu doar natura a devenit neprielnică supraviețuirii broaștelor țestoase. Omul a intervenit în evoluția speciei, când a început să le vâneze și să le găsească diverse utilizări, fie ca animal de companie, fie izolate în grădini zoologice sau folosite în diverse industrii.

Ziua mondială a broaștelor țestoase a fost inițiată în anul 2000, de către American Tortoise Rescue (ATR). ATR este o societate non-profit înființată în anul 1990 pentru a asigura protecția tuturor speciilor de broască țestoasă. Oferă adăpost permanent pentru broaște țestoase abandonate și pierdute, precum și cele care sunt confiscate ca urmare a aplicării legii și necesită locuințe temporare. American Tortoise Rescue a salvat peste 3.000 de broaște țestoase de apă sau de uscat, de la începuturile activității sale, potrivit www.tortoise.com.

AGERPRES/(Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva