Facebook Twitter Email

Republica Camerun, cu o suprafață de 475.440 kmp și o populație de 23.130.708 locuitori (estimare din iulie 2014), potrivit www.cia.gov, sărbătorește la 20 mai Ziua Națională. În 1972, în urma unui plebiscit, este adoptată o nouă Constituție, care proclamă Camerun ca stat unitar cu numele Republica Unită Camerun, iar din 1984, Republica Camerun.

Foto: (c) www.facebook.com/yaounde.usembassy

Primele contacte cu europenii au avut loc în secolul al XVI-lea, când exploratorii portughezi au numit teritoriul pe care se stabiliseră ”Camarao”. Mai târziu, prin anii 1880, coloniștii germani au înființat primele așezări, printre care și viitoarea capitală a statului — Yaounde.

Yaounde este capitala Camerunului din 1960, odată cu proclamarea independenței acesteia și numără, potrivit www.cia.gov, 2.930.000 de locuitori (estimare din 2014).

Situat la 750 de metri deasupra nivelului mării, Yaounde este un oraș unic printre capitalele Africii de Vest, fiind construit pe dealuri împădurite. Este un loc destinat excursiilor și explorărilor mediului înconjurător, practicării ecoturismului și agroturismului.

Foto: (c) scontent-vie.xx.fbcdn.net

Majoritatea clădirilor guvernamentale se află aici. Infrastructura sa a permis construirea celor mai bune hoteluri, Yaounde devenind, astfel, destinația preferată a turiștilor, a oamenilor de afaceri, dar și a participanților la diverse conferințe.

Cea mai apreciată instituție de cultură din Yaounde este Muzeul de Artă cameruneză care dezvăluie turiștilor arta, istoria și cultura acestei țări. Aici sunt expuse numeroase obiecte vechi din bronz, dar și din lemn și ceramică. Muzeul deține o multitudine de măști folosite în diferite ritualuri. Piesa reprezentativă a muzeului este sculptura în bronz ”Figură maternă” descoperită în regiunea de nord-est a țării, potrivit site-ului www.visitcapitalcity.com.

Ridicat pe rămășițele unei biserici benedictine, din care se mai păstrează o parte, muzeul folosește acest loc de expunere prezentând vizitatorilor meșteșuguri și haine tradiționale cameruneze.

Un alt loc interesant este Muzeul Național din Yaounde, deschis pentru public în 1973, unde sunt expuse mici colecții reprezentative de sculpturi și măști provenind din întreaga țară.

Grădina Zoologică Mvog-Betsi este, la rândul ei, un punct de atracție, unde turiștii pot vedea gorile și cimpanzei, majoritatea salvate din mâinile traficanților de animale, dar și păsări exotice, reptile, șerpi, hiene și lei.

Printre punctele turistice ale capitalei se mai află Basilica Marie Reine des Apotres ridicată pe locul primei biserici misionare din țară, și Catedrala Notre Dame des Victoires, care amintesc de trecutul colonial al Camerunului, templul Djoungolo, Palatul și monumentul Charles Atangana (1880-1943), un important lider local.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea, editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva