Facebook Twitter Email

Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii este marcată anual, la 17 mai, începând din 2005. Scopul său este de a promova sensibilizarea publicului privind tensiunea arterială crescută și de a încuraja cetățenii din toate țările să prevină și să controleze această boală.

Foto: (c) Ilie BUMBAC / Arhiva AGERPRES

Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii este promovată anual de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hypertension League—WHL), în parteneriat cu Societatea Internațională de Hipertensiune (International Society of Hypertension — ISH) și cu alte organizații.

Pentru perioada 2013-2018, a fost stabilită tema “Cunoaște-ți valorile tensionale”, pentru a promova măsurarea corectă și constantă a tensiunii arteriale, ca modalitate de prevenire și menținere sub control a hipertensiunii.

Tema a fost stabilită în contextul în care statisticile globale indicau faptul că doar 50% din persoanele cu hipertensiune erau conștiente de faptul că aveau de fapt tensiunea arterială crescută și că doar câteva comunități înregistrau o rată de conștientizare mai mare de 75%. În unele dintre acestea, gradul de conștientizare este foarte scăzut, coborând sub 10%, după cum menționează ISH pe site-ul său, ish-world.com.

Hipertensiunea este principalul factor de risc al apariției bolilor cardiovasculare. Netratată sau tratată necorespunzător, această boală poate determina apariția accidentului vascular cerebral, a infarctului de miocard sau a insuficienței renale, afecțiuni care se soldează cu o mortalitate crescută și/sau invaliditate severă.

Creșterea tensiunii arteriale reprezintă în continuare o problemă de sănătate publică în România: una din patru persoane suferă de hipertensiune, una din două persoane este tratată și una din patru persoane tratate urmează tratamentul corect (conform ultimului studiu, SEPHAR II — Studiu Epidemiologic asupra Prevalenței Hipertensiunii Arteriale și a Riscului Cardiovascular în România).

Cu prilejul acestei zile, în București, în Iași și în Pitești, se desfășoară, între 13 și 17 mai, Campania Națională “Viteza ucide… nu numai în trafic. Controlează-ți tensiunea arterială!”, derulată de Societatea Română de Hipertensiune, care a ajuns la cea de-a IV-a ediție și își propune, an de an, să crească gradul de conștientizare a populației cu privire la problematica hipertensiunii arteriale. Între acțiuni se înscriu o conferință — dezbatere, cu implicarea autorităților, având ca temă “Profilaxie și informare: soluție pentru combaterea hipertensiunii arteriale” și testarea gratuită a tensiunii arteriale. Obiectivele campaniei se referă la promovarea mesajelor legate de importanța prevenției, a diagnosticării precoce și controlului în hipertensiunea arterială și nu în ultimul rând, la promovarea unui stil de viață sănătos.

Societatea Română de Hipertensiune, una dintre cele mai dinamice societăți medicale din România, și-a propus încă de la început să contribuie la scăderea incidenței și prevalenței hipertensiunii arteriale. Este afiliată Societății Europene de Hipertensiune și dezvoltă programe de educare a populației, în vederea îmbunătățirii gradului de informare asupra acestei boli.

Plecând de la situația din țară, creată de hipertensiunea arterială, în luna februarie 2015, a fost lansată Fundația “Viața fără Hipertensiune” — un sprijin pentru pacienții cu hipertensiune. Ea are ca obiective principale creșterea nivelului de informare a publicului larg cu privire la riscurile hipertensiunii arteriale, la importanța diagnosticării precoce și a controlului acestei afecțiuni. Fundația își propune să educe persoanele cu hipertensiune să urmeze tratamentul recomandat de medic și să organizeze campanii de informare cu privire la problematica hipertensiunii arteriale. De asemenea, un alt obiectiv este să ofere cadrul necesar realizării de studii prin intermediul cărora să poată evalua gradul de acoperire a nevoilor pacienților hipertensivi de către serviciile medicale din România.

AGERPRES/(Documentare — Daniela Dumitrescu, editor: Andreea Onogea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva