Facebook Twitter Email

În 2015, la 17 mai, este comemorată Ziua internațională a lumânărilor aprinse (The International AIDS Candlelight Memorial). Zi de aducere aminte, este, totodată, o zi în care e important să înțelegem că numai implicându-ne cât mai mult putem schimba lucrurile.

Elevii de la Liceul Mircea Eliade din Reșita au format, în curtea școlii, o fundiță umană în semn de solidaritate cu persoanele afectate de maladia HIV SIDA, 2012.
Foto: (c) Constantin DUMA / Arhiva AGERPRES

Evenimentul coordonat de Rețeaua globală a persoanelor care trăiesc cu HIV (Global Network of People Living with HIV — GNP) reprezintă una dintre cele mai vechi și cele mai mari campanii de mobilizare la nivel mondial pentru conștientizarea HIV. Marcarea zilei se desfășoară din 1983, în fiecare a treia duminică din luna mai, acțiunile fiind conduse de o coaliție de 1.200 de organizații comunitare din 115 de țări, potrivit site-ului dedicat zilei. 
Memorialul SIDA organizat de Asociația Română Anti-SIDA, la Timișoara, cu ocazia Zilei Internaționale a Lumânărilor Aprinse, 2012.
Foto: (c) Constantin DUMA / Arhiva AGERPRES

Tema zilei din acest an pune accentul pe sprijinul ce trebuie acordat în viitor celor bolnavi. Reflectă necesitatea ca problemele provocate de HIV/SIDA să rămână în continuare pe agenda factorilor de decizie, în condițiile în care, în prezent, la nivel global, aproximativ 33 de milioane de oameni trăiesc infestați cu virusul HIV. Sunt necesare noi angajamente de finanțare pentru a rezolva problemele celor cu SIDA. La nivel mondial 7 milioane de persoane care trăiesc cu HIV primesc tratament în timp ce 15 milioane de oameni au nevoie urgentă de tratament HIV, de tratament pentru prevenire și servicii de îngrijire, potrivit Candlelight Advocacy Platform.

Campania de mobilizare aduce în atenția comunităților importanta solidarității la nivel mondial, pentru a elimina barierele impuse de stigmatizarea și discriminarea persoanelor care trăiesc cu HIV. Aceste persoane au nevoie de facilitarea accesului la tratamente, de a le fi respectate drepturile pentru a se bucura de condiții de viață mai bune.

Manifestarea este, în același timp, o încercare de a mobiliza toate forțele capabile de a oferi sprijin, de la autorități politice sau religioase, medici și asistente medicale, asistenți sociali, profesori, comunități artistice, organizații neguvernamentale, medii de afaceri etc., până la cei care se vor afla întâmplător în zonele de desfășurare a evenimentului. Nevoile comunităților afectate de HIV depășesc de departe resursele actuale alocate.

Una dintre manifestările organizate în țară în acest an se desfășoară la Timișoara, unde pe 17 mai, la ora 21, publicul timișorean este invitat să participe, în cadrul unui flashmob, la formarea Fundei Umane, simbolul solidarității cu persoanele afectate de HIV/SIDA, iar la ora 21.30 să lanseze lumânări aprinse pe canalul Bega. Aici evenimentele se desfășoară pe parcursul a două zile 16-17 mai.

Un alt eveniment este organizat la Arad. Între acțiunile desfășurate sub egida evenimentului “Lumânări pentru suflet”, ajuns anul acesta la cea de-a doua ediție, se înscriu aducerea unui omagiu colectiv românilor care au decedat ca urmare a bolii SIDA, în Piața Avram Iancu, formarea unui lanț uman, lansarea de baloane roșii (cu heliu), un cadru medical specializat va susține o scurtă prezentare despre istoricul și impactul acestei boli iar specialiștii din cadrul Serviciului pentru Prevenirea Marginalizării Sociale, Trafic, Migrație și Repatrieri și reprezentanții Asociației “Noi și Ceilalți” Arad vor distribui participanților pliante informative.

Asociația Română Anti-SIDA (ARAS), încă de la instituirea sa, în 1992, a introdus în România o comemorare de acest tip. Ceremoniile au avut loc, de atunci, nu doar în București, ci și în orașele în care ARAS are filiale: Constanța, Piatra-Neamț, Iași, Craiova, Bacău, Timișoara.

SIDA a fost recunoscută pentru prima dată de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) în 1981.De la descoperirea bolii s-au înregistrat aproape 30 de milioane de decese (în 2009). SIDA este considerată o pandemie prezentă în foarte multe țări, care se răspândește în mod activ.

Rețeaua globală a persoanelor care trăiesc cu HIV a fost fondată în 1986, cu birouri în Amsterdam, Olanda și Cape Town, în Africa de Sud. Misiunea sa este de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor care trăiesc cu HIV din întreaga lume prin facilitarea accesului echitabil la tratament, îngrijire și asistență socială.

AGERPRES/(Documentare — Daniela Dumitrescu, editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva