Facebook Twitter Email

La 17 mai Regatul Norvegiei sărbătorește Ziua națională, data promulgării Constituției, în 1814.

Palatul Regal din Oslo
Foto: (c) Radu TUȚĂ / Arhiva AGERPRES

Având o suprafață de 385.155 kmp, Regatul Norvegiei, este situat în Europa nordică (Peninsula Scandinavă) și se învecinează cu Rusia, Finlanda, Suedia, Oceanul Atlantic, Oceanul Arctic. Coasta dinspre Oceanul Atlantic de Nord și Marea Barents este brăzdată de fiorduri, o formă de relief pentru care țara este renumită.

Regatul Norvegiei reprezintă un amestec între antic și modern, un tărâm al tradițiilor, reprezentate de bisericile rustice din lemn și dansurile folclorice. Totodată este un tărâm cu cascade, râuri rapide, munți și ghețari maiestuoși, lacuri cristaline, sate de pescari și fiorduri liniștite. Fiecare dintre cele patru mari orașe oferă un farmec aparte — Oslo este capitala și centrul financiar, Bergen este fostul port hanseatic și poarta spre ținutul fiordurilor, Stavanger este un punct central al industriei petroliere, iar Trondheim este un vechi centru al creștinismului și al cercetărilor tehnice. În zonele sălbatice dintre marile centre urbane se află Jostedalsbreen, cel mai mare ghețar din Europa potrivit www.turistik.ro.

Capitala țării, Oslo, este cel mai mare oraș din țară. Oslo are cel mai mare și aglomerat port din țară. Orașul Oslo își are originile în secolul al IX-lea și a fost fondat de regele Harald Hardraade. În 1925, orașul și-a primit înapoi numele de Oslo, după ce fusese denumit Christiania (mai târziu, Kristiania), în onoarea regelui Christian al IV-lea (1588-1648). Oslo este situat în capul fiordului Oslo, fiordul aflându-se în sudul orașului. Pe teritoriul orașului există 40 de insule, cea mai mare fiind Malmoya. Oslo are 343 de lacuri, cel mai mare fiind Maridalsvannet, acesta fiind și sursa cea mai importantă de apă potabilă.

Oslo reprezintă locul ideal pentru pasionații de sporturi de iarnă, având sute de km amenajați pentru traseele de ski și opt pârtii alpine. Trambulina de ski Holmen, aflată în partea de vest a orașului oferă o superbă vedere panoramică asupra orașului. Aici se regăsește și cel mai vechi muzeu de ski din lume, deschis în 1923. Oslo reprezintă și unul dintre orașele maritime de top, în timpul sezonului fiind acostate la chei numeroase vase de croazieră. Norvegia este recunoscută și pentru specialitățiile culinare pe bază de pește, heringi sau fructe de mare.

În Oslo se regăsesc aproape 50 de muzee și o multitudine de galerii de artă. Printre obiectivele turistice se numără Parcul de Sculptură Vigeland, Palatul Regal, Muzeul de Ambarcațiuni ale Vikingilor, Muzeul Munch și Holmenkollen.

Palatul Regal reprezintă unul dintre cele mai importante obiective turistice din Oslo și totodată o emblemă a istoriei Norvegiei din anul 1814. Palatul Regal reprezintă locul, de unde se conduce activitatea de zi cu zi a monarhiei și unde trăiește familia regală. Construcția clădirii a început în anul 1824, iar în anul 1825 regele Karl Johan a pus piatra de temelie, aceasta fiind inaugurată de regele Oscar I în anul 1849. Arhitectura palatului aparține stilului neoclasic cu podele din lemn, clădirea fiind realizată din cărămidă, potrivit infotour.ro. Interiorul camerei de zi din Palat este construit în stil pompeian, aici regăsindu-se și o serie de colecții impresionante de artă, sculptură, artefacte de argint și fotografii istorice. Clădirea Palatului este înconjurată de un parc spectaculos — Slottsparken.

Palatul Regal din Oslo
Foto: (c) Radu TUȚĂ / Arhiva AGERPRES

Parcul de Sculptură Vigeland este un parc situat în cartierul Frogner, având aproape 32 de hectare și cuprinde aproape 200 de sculpturi și o serie de figuri diferite din fier, granit, bronz sau oțel toate reprezentând modele în dimensiunea lor reală. Toate acestea au fost proiectate și create de sculptorul norvegian Gustav Vigeland. Sculptorul și-a modelat sculpturile singur, fără să apeleze la ucenici sau la alți artiști, cioplirea pietrei și turnarea în bronz fiind lăsate în seama unor maeștri talentați ai genului. Cele mai multe sculpturi sunt amplasate în cinci unități de-a lungul unei axe de 850 de metri: Poarta Principală, Podul cu locul de joacă pentru copii, Fântâna, platoul Monolith și Roata Vieții. În punctul cel mai înalt al parcului se află piesa Monolit, înconjurată de trepte circulare, care are o înălțime de 14 metri și este construită dintr-un singur bloc de piatră. Monolitul are aspectul unei coloane uriașe acoperită de corpuri umane sculptate în relief, iar în jurul său se află alte 32 de sculpturi din granit care înfățișează ciclurile vieții.

Muzeul de Ambarcațiuni ale Vikingilor reprezintă locația unde sunt păstrate nave ale vikingilor. Muzeul se află în peninsula Bydgoy fiind construit în 1927 de către arhitectul suedez Arnestein Arneberg, care a vrut să ridice o clădire care să găzduiască descoperirile din perioada vikingilor datate de la sfârșitul secolului XIX în începutul secolului XX. Cele mai importante vase ale vikingilor regăsite în muzeu sunt Gokstad, Oseberg și Tune care datează din anul 800.

AGERPRES/ (Documentare — Suzana Cristache Drăgan; editor: Irina Andreea Cristea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva