Facebook Twitter Email

Ziua internațională a muzeelor se aniversează în jurul datei de 18 mai, acțiunile desfășurându-se pe parcursul unui weekend sau al unei săptămânii.

Foto: (c) Simion MECHNO / Arhiva AGERPRES

Legată de acest eveniment are loc Noaptea Europeană a Muzeelor, aflată la cea de-a 11-a ediție, manifestările la nivel european având loc pe 16 mai. În acest an și-au anunțat oferta de gratuitate peste 1.300 de muzee din Franța și aproximativ 3.400 din Europa, potrivit nuitdesmusees.culture.fr. Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment internațional inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța. Consiliul Europei, UNESCO și Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) sunt principalii susținători ai Nopții Europene a Muzeelor.

Galeria de Artă Veche Românească a Muzeului Național de Artă al României, la cea de-a X-a ediție a programului european Noaptea Muzeelor.
Foto: (c) Simion MECHNO / Arhiva AGERPRES

Tema lansată pentru celebrarea Zilei internaționale a muzeelor în 2015 — “Muzeele pentru o dezvoltare durabilă a societății” — recunoaște rolul muzeelor în sensibilizarea opiniei publice cu privire la necesitatea de a fi mai puțin risipitori, mai cooperanți și de a utiliza resursele într-un mod care să respecte sistemele vii pentru a avea o societate durabilă. Aducerea muzeelor în prim-planul acestui model de societate de către tema zilei are drept scop încurajarea conștientizării întregii societăți cu privire la consecințele acțiunilor umane asupra planetei noastre și asupra necesității de a schimba complet modelul economic și social al societății globale, după cum se menționează pe icom.museum.

Galeria de Artă Veche Românească a Muzeului Național de Artă al României, la cea de-a X-a ediție a programului european Noaptea Muzeelor.
Foto: (c) Simion MECHNO / Arhiva AGERPRES

Este un eveniment anual menit să întemeieze și să consolideze relațiile de cooperare dintre muzee, profesioniștii acestora și public. Muzeele au un potențial unic în abordarea diferitelor culturi, constituindu-se într-un loc predilect pentru înțelegerea lor aprofundată într-o manieră interdisciplinară, dar și în ceea ce privește sensibilizarea oamenilor iubitori de cultură din întreaga lume.

Muzeul Național de Artă Contemporană, la cea de-a X-a ediție a programului european Noaptea Muzeelor.
Foto: (c) Grigore POPESCU / Arhiva AGERPRES

În fiecare an, Ziua internațională a muzeelor adună o participare a unui număr tot mai mare de muzee din întreaga lume. În 2014, 35.000 de muzee din 140 de țări au organizat manifestări dedicate zilei. Marcându-se pe continentul american, Oceania, Africa, Europa și Asia, acest eveniment internațional și-a confirmat popularitatea, potrivit site-ului imd.icom.museum.

Muzeul Național de Artă Contemporană, la cea de-a X-a ediție a programului european Noaptea Muzeelor.
Foto: (c) Grigore POPESCU / Arhiva AGERPRES

În România, în acest an manifestările prilejuite de Noaptea Muzeelor se desfășoară pe 16 mai, în noaptea de sâmbătă spre duminică, acțiunile desfășurându-se și în cursul zilei. În fiecare an, tot mai multe evenimente sunt organizate atât în București, cât și în celelalte orașe ale țării. În Capitală participă la acest eveniment, anul acesta, aproximativ 30 de muzee și 20 de organizații culturale care vor fi deschise în Noaptea Muzeelor, propunând publicului un program divers de evenimente, care va include expoziții, ateliere pentru copii, concerte, proiecții de filme, spectacole de balet și pantomimă.

Noaptea Muzeelor, aflată la cea de-a V-a ediție; manifestări organizate la Muzeul Național de Artă Contemporană.
Foto: (c) Emil BADEA / Arhiva AGERPRES

Muzeul Municipiului București participă anul acesta la Noaptea Muzeelor cu toate cele 8 unități deschise aflate în subordinea sa. Pentru prima dată Muzeul “Victor Babeș”, Muzeul “Ligia și Pompiliu Macovei”, Muzeul Memorial “C.I. și C.C. Nottara”, Muzeul “Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck” și Muzeul “Maria și George Severeanu” participă în circuitul European al Nopții Muzeelor.

Vizitatori la Muzeul Național Tehnic ‘prof. ing. Dimitrie Leonida’, în cadrul celei de-a opta ediții a evenimentului intitulat ‘Noaptea Muzeelor’.
Foto: (c) Cristian NISTOR / Arhiva AGERPRES

Consiliul Internațional al Muzeelor (International Museum Day — IMD) a instituit Ziua internațională a muzeelor, în 1977, în cadrul celei de-a 12-a Adunării Generale, pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la rolul muzeelor în dezvoltarea societății. Comitetul consultativ al IMD alege în fiecare an tema pentru desfășurarea evenimentului. Cu mai bine de 32.000 de membri, reprezentând 136 țări și teritorii, Consiliul Internațional al Muzeelor este, în felul său, o imagine perfectă a unei comunități multiculturale și interdisciplinare.

AGERPRES/ (Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva