Facebook Twitter Email

Cu o suprafață de 406.752 kmp și o populație de 6 703 860 (est. iulie 2014) potrivit www.cia.gov, Republica Paraguay sărbătorește la 15 mai Ziua Națională.

Orașul Asuncion
Foto: (c) www.mca.gov.py

Locuit în epoca precolumbiană de triburi amerindiene vorbitoare de limbi tupi-guarani, teritoriul actualului Paraguay este descoperit în 1525 de spaniolul Alejo Garcia; colonizarea spaniolă are ca punct de plecare întemeierea, în 1537, a orașului Asuncion. În secolele următoare, teritoriul Paraguayului aparține viceregatelor Peru (1617) și Rio de la Plata (1776).

La 15 mai 1811, Paraguay își proclamă independența, pe care și-o apără, între 1811 și 1813, în fața încercărilor Argentinei de a subordona noul său vecin de la Nord.

Palatul Municipal
Foto: (c) www.mca.gov.py

Orașul Asunción a fost fondat la 15 august 1537, de către căpitanul spaniol Juan de Salazar y Espinoza, potrivit site-ului oficial al municipalității Asuncion — www.mca.gov.py. Tot spaniolii i-au dat numele de ”Madre de Ciudades” (Mama orașelor), devenind pentru o bună perioadă de timp, un oraș important pentru administrația colonială spaniolă.

Asunción are, în prezent, o populație de 2 307 000 locuitori, potrivitwww.cia.gov (est. 2014).

Construită după sistemul colonial spaniol, cu câteva parcuri și piațete, capitala Asunción dispune de mai multe atracții turistice, precum clădirile istorice, biserici, catedrale, muzee, dar și piața pitorească din centrul orașului, unde sunt organizate târguri în care vizitatorul are posibilitatea de a explora produsele locale.

Un exemplu de arhitectură colonială veche este Casa Viola, construită de guvernul spaniol pentru a marca aniversarea a 500 de ani de la descoperirea Americii. Casa Viola împreună cu alte opt case fac parte din proiectul Manzana de la Rivera dedicat recondiționării acestor construcții.

Dintre muzeele ce pot fi vizitate în Asuncion, potrivit siteului municipalității Asuncion, menționăm: Muzeul Aviației, Muzeul Gării Centrale Ferrocarril, Muzeul Tezaurului de la Catedrala Metropolitană, construită în 1687 și care se remarcă prin altarul aurit și arta religioasă, Muzeul de Istorie Naturală și Indigenă, Plante și Zoologie și Grădina Botanică, Muzeul etnografic ”Dr. Andrés Barbero”, Muzeul Filatelic, Institutul de Istorie și Muzeul Militar al Ministerului Apărării, Muzeul Casei Independenței, locul unde revoluționarii s-au întâlnit în secret pentru a planifica lupta lor, Muzeul Poliției, Muzeul Numismaticii și Bijuteriilor ș.a.

Fațadă Casa Independenței
Foto: (c) Casadelaindependencia.org.py

În cadrul Muzeului de Artă sunt expuse picturi și sculpturi realizate atât de artiști naționali, cât și din alte țări din America de Sud. Acestora li se adaugă mai multe documente istorice.

Parcul ”Carlos Antonio Lopez” oferă o panoramă extraordinară asupra orașului Asuncion, iar Grădina Botanică și Zoologică din Asuncion, creată în 1914 de dr. Carlos Fiebreig, reprezintă un important patrimoniu științific al acestei țări.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva